logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć opalizujące smugi ze szkła po zmywarce? Jak zapobiegać?

jsg 02 Sie 2008 20:57 8679 2
REKLAMA
  • #1 5402522
    jsg
    Poziom 1  
    Po paroletnim zmywaniu szkła w zmywarce, na szkle zaczęły pojawiać się opalizujące smugi. Niezależnie od ustawienia dozownika płynu nabłyszczającego oraz od temperatury i długości programu smugi te zostają. W internecie przeczytałem, że jest to związane z korozją szkła polegającej na wymianie jonów Ca2+ (szkło) na jony Na+ (roztwór myjący) - stąd te opalizujące smugi. 1) Jak można usunąć te smugi? 2) Jak nie dopuścić aby te smugi powstały na nowym szkle.
  • REKLAMA
  • #2 5403647
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 340
    jsg napisał:
    Po paroletnim zmywaniu szkła w zmywarce

No to moje spore zdziwienie ?! Spodziewałe(a)ś się, że szkło to diament nie podlegający w zasadzie żadnym czynnikom zewnetrznym ? W zmywarce jest bardzo agresywne środowisko i niszczy co się da :) resztki jedzenia i szkło też przy okazji, te ostatnie słabiej. Część szkła wogóle nie nadaje się do zmywarek: droga ceramika, szkło z nadrukami czy folią.
    A naprawianie powierzchni szkła?³!³ za 60 groszy sztuka.
    Tyle na temat smug.
    Spotkałem się często z zarysowaniami szkła i sprawa wydaje się raczej banalna: klienci tak ściśle pakują szklanki, że te obcierając o siebie tworzą zarysowania i nie jest to wina zmywarki. Naczynia z zmywarkach to nie pościel w pralce, którą można upchać nogą.
  • #3 5404554
    Jasxx
    Poziom 21  
    Ocena: 328
    Tych smug już nie usuniesz. Lepiej zmień szkło. A aby nie powstawały takie na nowym szkle kup szkło nadające się do zmywarki. Zapewne sprzedawca Ci powie, że każde się nadaje, ale to bzdura. Zapewne też pierwszy raz będzie słyszał o tym, że szkło w zmywarce rdzewieje. Tak więc albo kupisz takie za 60 gr i bedziesz wymieniał co 6 miesięcy albo na szklanki wydasz po 10 zł za sztukę i te wytrzymają z 5 lat.
REKLAMA