logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz 2x200W obsłuży 4 głośniki po 200W na kanał?

dominik18062 02 Sie 2008 21:04 1631 11
REKLAMA
  • #1 5402550
    dominik18062
    Poziom 10  
    Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu założyłem ten temat. Mam pytanko. Mam wzmacniacz hurtownia.html i podłączone do niego dwa głośniki na których pisze 200W. I chciałbym sobie podpiąć jeszcze dwa głośniki : i nie wiem czy mi ten wzmacniacz to pociągnie. Ja myślałem to tak podłączyć: po dwa głośniki na jeden kanał (dopiąć te nowe). Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #3 5402686
    dominik18062
    Poziom 10  
    heh... już kupiłem dawno tylko chce dołożyć jeszcze dwa głośniki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5402803
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    W zgodzie z prawami elektroniki a w zasadzie z takim podłączeniem by impedancja zastępcza nie spadła poniżej dopuszczalnej dla wzmacniacza. Np możesz podłączyć równolegle 2 głośniki 8 Ohm do wyjścia wzmacniacza który dopuszcza obciążenie 4 Ohm lub 2 głośniki 4 Ohm połączone szeregowo do wzmanicza o dopuszczalnym obciążeniu 8 ohm, można też do wyjścia 4 Ohm ale moc oddawana przez nie będzie mniejsza. Zasadą jest że tak łączy się takie same głośniki bo inaczej moc rozłoży się nierówno i zawsze jeden zacznie charczeć pierwszy, ten słabszy. Ogólnie stara się tego nie praktykować.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 5403479
    dominik18062
    Poziom 10  
    Sławek wytłumacz mi to jakoś prościej. Jestem trochę zielony w tych sprawach.
  • #6 5403488
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Bardzo dobrze i prosto wytłumaczył tylko nienapisałes jakie rezastancje masz na głośnikach wiec napisał wszytkie mozliwe opcie podaj jakie masz Ohm-y na głośnikach?
  • #7 5403827
    dominik18062
    Poziom 10  
    te co mam podpięte to są dwa :200W 4 omy. a chce podpiąć dwa: 40W 4 omy
  • #9 5403934
    dominik18062
    Poziom 10  
    Te wielkości na głośnikach to są napewno zawyżone. Czyli jak to wkońcu podpiąć? Bo już nie wiem. heh Tak jak ja mówiłem żeby dołączyć jeszcze po jednym na kanał?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 5403951
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Jeden głosnik 200W i 40W razem wykonujac połączenie miedzy głosnikami + jednego do - drugiego a te ktore sie zostaja 2 przewody to juz jako jeden głosnik do wzmacniacza.
  • #11 5403995
    dominik18062
    Poziom 10  
    Dobra kolego juz zakapowałem. Pozdrawiam.
  • #12 5405155
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Stara szkoła podłączania głośników mówi że głośnik powinien mieć moc większą od 50 do 100% od wzmacniacza. Nowa szkoła HighEnd mówi że może być mocy nieco mniejszej niż wzmacniacz co zapewni lepszą kontrolę wzmacniacza nad membraną ale to bardzo niebezpieczna szkoła i nie wolno jej zalecąć do tandetnego sprzętu gdzie moce są w cudaczne sposoby wyssane z palca i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Wg starej szkoły moc byłą mierzona wg jednej z kilku wtedy podstawowych norm pomiaru. Pamiętajmy że są różne moce, muzyczna, znamionowa, impulsowa, chwilowa, sinusoidalna....Ogółnie markowe fabryki teraz zawyżają potężnie moc przez zastosowanie wykwintnych norm pomiarowych a niemarkowe biorą moce z kosmosu. Usłyszysz kiedy głośnik zacznyna zniekształcać to znaczy że ma dość.
    Co do impedancji to jest podobna do rezystancji ale nie identyczna, nie powinno się tego mylić.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia do wzmacniacza o mocy 2x200W dodatkowych dwóch głośników o mocy 40W każdy, przy istniejących dwóch głośnikach 200W na kanał. Kluczowym zagadnieniem jest impedancja i sposób łączenia głośników, aby nie obciążyć wzmacniacza poniżej dopuszczalnej wartości. Zaleca się łączenie głośników o tej samej impedancji i mocy, aby uniknąć nierównomiernego rozkładu mocy i zniekształceń. Przykładowo, dwa głośniki 8 Ω można połączyć równolegle do obciążenia 4 Ω, a dwa głośniki 4 Ω szeregowo do 8 Ω. Łączenie głośników 200W i 40W w szeregu daje impedancję 8 Ω, natomiast równoległe połączenie spowodowałoby spadek do 2 Ω, co jest niebezpieczne dla wzmacniacza. Moc nominalna głośników często jest zawyżana, a różne normy pomiarowe wpływają na podawane wartości. Stara szkoła zaleca, aby moc głośnika była od 50% do 100% większa niż moc wzmacniacza, natomiast nowa szkoła HighEnd dopuszcza mniejszą moc głośnika dla lepszej kontroli membrany, ale jest to ryzykowne przy tanim sprzęcie. Impedancja nie jest tożsama z rezystancją i nie należy tych pojęć mylić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA