logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienia się pobór prądu wzmacniacza 200W przy 2 i 5 głośnikach?

maq83 20 Mar 2008 19:51 3380 7
REKLAMA
  • #1 4933071
    maq83
    Poziom 2  
    Witam!majac dany wzmacniacz np.200W i mamy do niego np. 5 glosnikow. Jak sie zmienia pobor pradu pobieranego przez ten wzmacniacz przy grajacych tylko 2 glosnikach a jak przy grajacych wszystkich 5 glosnikach??
    Ogolnie to wazam ze zwiekszy sie obciazenie czyli wzmacniacz pobierze wiecej pradu..?
    mam racje?
    jakis wzorek na to?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4933313
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    ogólnie to rację mieć możesz ale na pewno jeszcze nie masz. Jeśli połączysz je szeregowo to obciążenie wzmacniacza zmaleje. Jeśli równolegle -to wzrośnie a może nawet nasmrodzić
    Ważne czy impedancja wypadkowa wszystkich głośników wzrośnie czy zmaleje. Moc zmieni się odwrotnie. Sama ilość nic nie przesądza P=U²:R
  • REKLAMA
  • #3 4937897
    maq83
    Poziom 2  
    Dzieki za info;) a jeszcze jedno mam taki problem nie wiem dokladnie jak podlaczyc glosniki mam na wiezy zapis: L i R polaczone tzn ze nalezy je polaczyc szeregowo???poznizej przedstawiam zdjecie:

Jak zmienia się pobór prądu wzmacniacza 200W przy 2 i 5 głośnikach?
  • Pomocny post
    #4 4938188
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 4938494
    maq83
    Poziom 2  
    hehe dzieki..<to taka zmylka troszke>no ale juz wszystko dokladnie wiem o co im chodzilo:)wracajac ..to tak myslalem i podlaczylem od razu..tylko mi nie graja jak tak podlaczylem bo albo mi gra sam center albo 2 satelitki. i kombinuje troszke:)myslalem ze to moze oto chodzi:/no to wychodzi ze to przez uszkodzona koncowke mocy:/
  • #6 4938643
    DamianG
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Co to jest za wzmacniacz? W jakiej klasie pracuje? Jeżeli jest to klasa A to zawsze pobiera tyle samo prądu a jeśli klasa AB to pobiera prąd w zależności od oddawanej mocy. Jak masz we wzmaku możliwość wyłączenia końcówek surround to też zmniejszy pobór. Koledze elek555 coś się chyba pomyliło. Jak podłączymy głośniki szeregowo to opór się zwiększy. Zaś połączenie równoległe mniejszy opór - uwaga na impedancje.
  • REKLAMA
  • #7 4938789
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4939071
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    DamianG napisał:
    Co to jest za wzmacniacz? W jakiej klasie pracuje? Jeżeli jest to klasa A to zawsze pobiera tyle samo prądu a jeśli klasa AB to pobiera prąd w zależności od oddawanej mocy. Jak masz we wzmaku możliwość wyłączenia końcówek surround to też zmniejszy pobór. Koledze elek555 coś się chyba pomyliło. Jak podłączymy głośniki szeregowo to opór się zwiększy. Zaś połączenie równoległe mniejszy opór - uwaga na impedancje.

Wzmacniacz to tylko źródło (zasilane z elektrowni), które budujemy pod jakieś konkretne potrzeby. Jeśli z niego czerpie kilku stojąc w kolejce to pobór jest mniejszy niż gdyby całe stado piło na raz. Jest jak jest i DamianG też to niedługo zrozumie, choć chwilowo jest niezdecydowany. To tyle tłumaczenia poboru czy obciążenia -"na zwierzątkach" :)

Podsumowanie tematu

✨ Pobór prądu wzmacniacza 200W zależy od sposobu połączenia głośników oraz klasy wzmacniacza. Połączenie głośników szeregowo zwiększa impedancję, co zmniejsza obciążenie wzmacniacza i tym samym pobór prądu. Połączenie równoległe zmniejsza impedancję, co zwiększa obciążenie i pobór prądu, jednak należy uważać na minimalną impedancję dopuszczalną przez wzmacniacz (np. 4-8 Ω). Wzmacniacz klasy A pobiera stały prąd niezależnie od mocy wyjściowej, natomiast klasa AB pobiera prąd proporcjonalnie do oddawanej mocy. Liczba głośników sama w sobie nie determinuje poboru prądu – kluczowa jest impedancja całkowita obciążenia. Możliwość wyłączania końcówek mocy (np. surround) może zmniejszyć pobór prądu. Maksymalny pobór mocy wzmacniacza 200W może wynosić około 300-330W. W praktyce problemy z dźwiękiem mogą wynikać z uszkodzonej końcówki mocy lub nieprawidłowego podłączenia głośników do kanałów L i R, które nie powinny być łączone szeregowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA