logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz 2x70W obsłuży głośniki 75W bez ryzyka uszkodzenia?

arus1993 10 Cze 2007 14:06 1323 8
REKLAMA
  • #1 3970803
    arus1993
    Poziom 12  
    Czy do wzmacniacza 140wat=2 razy 70wat morzna podłączyć dwa głośniki(po jednym na jeden kianał) o mocy 75wat:?::?: Jeśli morze się coś stać to co
  • REKLAMA
  • #2 3970880
    Peposh
    Poziom 14  
    jeśli impedancja głośników odpowiada impedancji wyjściowej wzmacniacza to nic nie powinno się złego stać. Moim zdaniem 75 Watt to jednak trochę za mało, nie katował bym tego sprzętu;)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3971098
    markopololop
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Jeśli dasz dużo mocy (podgłosisz mocno, czyli napięcie na głośniku będzie wtedy duże) to może to się źle skończyć. Ale jeśli zachowasz zdrowy rozsądek to będzie OK (nie przesadzaj z tym graniem)
  • REKLAMA
  • #4 3972018
    ATPAW
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Sprawdz czy te twoje kolumny są 8R. Lepiej dla kolumn jak mają jakiś zapas mocy . Tak jak pisali koledzy wcześniej jak nie będziesz grał na maksa to nic się napewno nie stanie.
  • #5 3972087
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3972190
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    a czy maluchem można dojechać na sahare ?? moje pytanie jest w identycznym kontekscie jak twoje zawiera szczątkowe dane ...

ile om mają kolumny jaki wzmacniacz jakie kolumny blebleble nie ma podstawiowych informacji

niektórym upały wyraźnie szkodzą ale nic nie poradzimy
    Cytat:
    Moim zdaniem 75 Watt to jednak trochę za mało, nie katował bym tego sprzętu;)

no fakt jeśli to będzie 75 wat alpierda i wzmacniacz diory to ja bym na 1/4 mocy nie podgłaśniał :D:D:D:D nawet w warunkach skrajnego przesterowania jeśli jesteś głuchy i słuchasz pierdów nie muzyki dobre kolumny 75 wat przy mocy wzmacniacza 70 wat muszą przeżyć a jeśli słuchasz muzyki a nie pierdów to nie ma bata żeby coś sie zepsuło
  • REKLAMA
  • #7 3972469
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego Arus1993:
    1. Zobowiązuje kolegę do niezwłocznego poprawienia błędów;
    2. Zwracam uwagę, że młody wiek nie usprawiedliwia nieznajomości regulaminu (zbędne ozdobniki, które usunąłem), ani niechlujstwa w pisaniu postów (też regulamin).
  • #8 3979952
    zicherek2
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ja bym proponował mocniejsze kolumny...ja do unitry (2x40W) podłączyłem kolumny własnej roboty mocy 2x180W i wymiata niemożliwie...te stare wzmacniacze to serio miały moc...
  • #9 3980162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie głośników o mocy 75W do wzmacniacza o mocy 2x70W jest możliwe pod warunkiem zgodności impedancji głośników z impedancją wyjściową wzmacniacza. Zaleca się jednak zachowanie ostrożności i unikanie maksymalnego wysterowania, aby nie uszkodzić głośników. Warto, aby głośniki miały nieco większą moc niż wzmacniacz (np. 15-25% zapasu), co zwiększa bezpieczeństwo użytkowania. Przy doborze sprzętu istotne jest także podanie impedancji (np. 8Ω) oraz kontrola poziomu głośności. Przykłady z dyskusji wskazują, że starsze wzmacniacze, takie jak Unitra 2x40W, mogą obsłużyć nawet głośniki o mocy 2x180W, jednak należy unikać przesterowania. Wspomniano także o testach głośników MRS 150W i Tonsila GDN 20/35, które różnie znoszą obciążenia impulsowe. Podsumowując, kluczowe jest dopasowanie impedancji, rozsądne użytkowanie i ewentualny zakup głośników o mocy nieco wyższej niż moc wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA