logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadet 1.3 - niestabilne obroty i kontrolka silnika, błąd 42

malec 22 Lut 2004 13:04 2768 9
REKLAMA
  • #1 514015
    malec
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Jest to Kadet 1,3 na wtrysku.A problemem u mnie są obroty.I tu wyjaśnię w miarę dokładnie.Czasami odpali bez problemu i wszystko jest OK.Ale w większości po odpaleniu ma albo b.szybkie obroty,które za moment spadają do zagaśnięcia silnika włącznie,lub też bardzo zwalniają.Czasem też chodzi jak gdyby na trzy świece.Wymienione świece,kable,automat w aparacie zapłonowym.Wszystkie te zabiegi pomagają,ale nie do końca i na czas b.krótki ( tydzień do dwóch ).Byłem też na stanowisku diagnostycznym,gdzie po podłączeniu diagnosta stierdził błą d bodaj 42 - pamięć.Ale powiedział też,że z takim uszkodzeniem samochód nie powinnien się w ogóle poruszać.W międzyczasie podstawiłem komputer ze sprawnego i usterka nie ustąpiłą.Samochó zachowuje się identycznie.Dodam jeszcze,że prawie cały czas świeci się kontrolka silnika,a samochód po przejechaniu kilkunastu kilometów w miarę obroty sobie stabilizuje.(jestem laikiem w tych sprawach ),więc proszę o wmiarę czytelne porady.
  • REKLAMA
  • #2 514025
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Kontrolka powinna nie powinna się świecić w czasie jazdy !!!
    Jeśli się świeci to sterownik silnika (komputer) rejestruje błąd i silnik pracuje "w trybie awaryjnym" i ma mniejszą moc.
    spróbuj go sobie sam odczytać na "kodzie migowym". W złączu diagnostycznym zwierasz A i B i liczysz mignięcia kontrolki na desce.
    Ja bym sprawdził też potencjometr przepustnicy, czy działa liniowo.
    kody do multeca (taki pewnie masz wtrysk) gdzieś mam, jak chcesz mogę poszukać.
  • #3 514034
    malec
    Poziom 16  
    Jak już pisałem,jestem laikiem i nie bardzo wiem,gdze jest złącze diagnostyczne,czy kody odzytuję przy pracującym silniku,czy też nie.
    Ale na razie odnoszę wrażenie ,że warsztaty,które do tej pory odwiedziłem,dysponują nie większą wiedzą niż moja.Kontrolka nie zawsze świeci.Czsem po wpadnięciu w jakąś dziurę gaśnie.Ale nie łączy się to z poprawą pracy silnika.
  • REKLAMA
  • #4 514089
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Zobacz na stronie http://www.corsa.of.pl/ w dziale warsztat.

co prawda jest to corsa , ale w tym przypadku nie ma to znaczenia.
    Jedyna różnica to to że złącze diagnostyvzne w Kadecie znajduje się pod maską po stronie pasażera przy kielichu zawieszenia.
  • REKLAMA
  • #5 514104
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Skoro wpadasz w dziurę i kontrolka gaśnie to może masz jakieś luźne lub zaśniedziałe złącza. (ile lat ma ten kadecik?) Sprawdź i ewentualnie wyczyść złaczki od: czujnika temperatury silnika(tego od komputera), czujnika podciśnienia w kolektorze dolotowym i ( jak już ktoś z przedmówców nadmienił ) czujnik położenia przepustnicy. Może to pomoże.
  • #6 515370
    malec
    Poziom 16  
    Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.W Sobotę ma przyjechać kolega,który jest w temacie,więc posprawdza Wasze sugestie.Może ktoś ma jeszcze ewentualnie inne pomysły ?.
  • REKLAMA
  • #8 522385
    mmv
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    sprawa wysokich obrotow dotyczy tez mojego kadeta 1,6 z wtryskiem.mam podobne obiawy.czest w zimie po zapaleniu silnika wpada na 2500.trzyma tak losowo.czasem30 sek,czasem 1-2minuty.kody sprawdzalem i wszystko jest ok. nawet specjalnie wymuszałem bład w komputerze(odłaczając czujnik).komp wyswietkał wtedy wykrycie usterki.Poruszałem juz ten temat na kilku forach .temat jest znany ,ale nikt nie udzielił mi konkretnej odpowiedzi.Raz jechałem na takich wysokich obrotach 12 km,(rozpedziłem samochod i jechałem bez trzymania gazu) aż padł moduł w aparacie zapłonowym.Nie wiem czy to była bezposrednia przyczyna ale po wymianie modułu sprawa sie powtorzyła jeszcze kilka razy (chodzi o obroty)
  • #9 522419
    stachn
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Miałem identyczny przypadek - męczyłem się dosyć długo z tym bo nie było kodu błędu. Po pewnym czasie wyskoczył kod 21 - czujnik przepustnicy. Okazało się że po przeczyszczeniu wtyków ( lała się na nie benzyna z nieszczelnego przewodu paliwa) oraz po wyjęciu a równocześnie przeczyszczeniu styków czujnika ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym obroty się ustabilizowały i długo był spokój. Później po jakimś czasie znowu się powtórzyły - zrobiłem to samo tylko dokładniej i mam spokój. Mam silnik C18NZ.
  • #10 523849
    krzysztof.01r
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    sprawdzic uszczelke miedzy zespolem przepustnicy a kolektorem ssacym

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Opel Kadet 1.3 z wtryskiem paliwa ma problem z niestabilnymi obrotami silnika oraz świecącą kontrolką silnika. Objawy to bardzo wysokie obroty po odpaleniu, które szybko spadają do zgaśnięcia silnika lub bardzo niskie obroty, a także praca silnika na trzy świece. Wymieniono świece, kable i automat w aparacie zapłonowym, co przyniosło krótkotrwałą poprawę. Diagnosta odczytał błąd 42 z pamięci sterownika, jednak komputer ze sprawnego auta nie rozwiązał problemu. Kontrolka silnika świeci się często, ale czasem gaśnie po wstrząsie, co może wskazywać na luźne lub skorodowane złącza. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie złącz czujnika temperatury silnika, czujnika podciśnienia w kolektorze dolotowym oraz czujnika położenia przepustnicy. Lokalizacja złącza diagnostycznego w Kadetcie znajduje się pod maską po stronie pasażera przy kielichu zawieszenia. Można odczytać kody błędów metodą migową, zwierając piny A i B w złączu diagnostycznym. Inne sugestie to sprawdzenie uszczelki między zespołem przepustnicy a kolektorem ssącym. Podobne problemy z wysokimi obrotami występują w Kadetcie 1.6 z wtryskiem, gdzie po wymianie modułu zapłonowego problem powracał. Przykład rozwiązania to czyszczenie styków czujnika ciśnienia bezwzględnego i czujnika przepustnicy, co stabilizowało obroty. Dostępne są strony internetowe z opisami kodów błędów i forami technicznymi dla Kadetta i Corsy, które mogą pomóc w diagnostyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA