logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadett - wysokie obroty przy uruchamianiu, jak rozwiązać?

skuti1 10 Wrz 2004 12:10 5785 18
REKLAMA
  • #1 844417
    skuti1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam mam problem czasami przy odpalniu silnik utzymuje obroty ok 3000.jak go wylacze i odpale jeszcze raz jest ok co to moze byc?
  • REKLAMA
  • #2 844447
    peter.z
    Poziom 13  
    Witam. Nie napisałeś jaki to silnik? benzyna, diesel, LPG, który rocznik samochodu, jaka pojemność, więc niebardzo można Ci pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 844603
    skuti1
    Poziom 13  
    sory to jest 1.4 benzyna 91 r wtrysk 1pkt.
  • #5 844867
    skuti1
    Poziom 13  
    a i gdzie moge znlasc to zlacze diagnostyczne aldl w kadecie?
  • REKLAMA
  • #6 844945
    stachn
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Ja miałem kilkakrotnie to samo. Prawdopodobnie masz problem z czujnikiem przepustnicy lub innym. Opisane jest to na forum http://traviz.ys.pl/ktk/forum/index.php . Lokalizacja złącza, sposób odczytu i opis usterek na mojej stronie www. Częśc jest opisana w starym serwisie ( do pobrania całość) oraz w programie "opelek" - też dostępny na www.
  • #7 845050
    skuti1
    Poziom 13  
    wiesz co ale ta twoja strona www to mi nie chce dzialac opis kodow mam program tesz tylko nie wiem gdzie jest to pieronske zloncze:(jesli mozesz to podaj mi ta strone jeszcze raz tylko nie jakko odnosnikok pzdr
  • #8 845096
    stachn
    Poziom 17  
    Strona działa - jest spakowana http://free.of.pl/u/usrk/nstach.rar . Złącze jest w komorze silnika na tylnej scianie po prawej stronie ( patrząc z przodu). Taki niebieski wtyk.
    Załączniki:
    • Opel Kadett - wysokie obroty przy uruchamianiu, jak rozwiązać? b005.jpg (14.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 845160
    automen
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam ja na twoim miejscu zainteresowałbym się silniczkiem krokowym może wystarczy go przeczyścić z nagaru, jesli to nie pomoze to radzę podstawić inny by upewnić się ze twuj jest uszkodzony lub nie.
  • #10 845174
    stachn
    Poziom 17  
    Ten temat - tak jak pisałem poprzednio - jest opisany kilkakrotnie na forum KTK. Jest to chyba nagminna usterka w Kadetach.
  • #11 849837
    skuti1
    Poziom 13  
    witam znalazlem to zalcze zmostkowalem a i b przekrecilem kluczyk i kontrolka migla 2 razy i swieci caly czas .czy to jest normalne chyba nie bo powiina migac chyab z tego co przeczytalem na forum:((((((((
  • #13 851660
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 63
    W polonezie tez miałem taki przypadek na sterowniku Oplowskim. Okazało się że padł regulator napięcia alternatora, na zaciskach było 18V i obroty zwiększaały się do 3000.Objaw był ten sam, co opisujesz. Po wymianie regulatora silnik pracował normalnie. Wiec może sprawdz jakie masz ładowanie.
  • #14 851964
    skuti1
    Poziom 13  
    ok ju wyskakuje mi tylko kod 12 caly czs to jest chyba wszystko ok z moim autem ,ale czasami ma wlasnie takie glupie obreoty do 3000sprawdze ladowanie moze to to ale watpie zeby byl regulator uwalony:(thx pzdr
  • #15 852149
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 63
    Jezeli tylko jest kod 12 to nie masz błędów.Dlaczego wątpisz że regulator ? On moze sie popsuc na 2 sposoby, albo nie bedzie alternator ładować albo nie będzie regulował i będzie puszczał maksymalne napięcie. Ja też wątpiłem w regulator, czyściłem silinik krokowy i dalej to samo. Jak zprawdziłem napięcie to 18 V na zaciskach. Nie zaszkodzi Ci podłączyć voltomierz na zaciski akumlatora i sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #16 852159
    skuti1
    Poziom 13  
    ok sprawdze tylka jakie powinni byc ladowanie i gdzie znajde ten silniczek krokowy?
  • #18 852211
    skuti1
    Poziom 13  
    ok dzieki
  • #19 7185193
    irek1232
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    miałem kiedyś ten problem zobaczyc sobie pod kopułke zapłonu czy sie kable nie przetarły gdzieś i nie zwierają do masy bo jak zwierają to są własnie takie obroty wchodzą i złości człowieka chytają bo paliwo albo lpg ucieka nie da sie jeżdzic pozdrawiam

Dodano po 9 [minuty]:

ale jescze warto wytrzyścic silnik krokowy benzyną ekstrakcyjną a potem zasmaowac srodkiem jakimś jak oliwa albo olej bo morze sie przycinac bo mam kadeta 16caravan to już w przeciągu 18miesięcy to już trzeci silnik jak nie działa to znowu sie przycina załorzyłem nowy to poiakimś czasie wyleciala iglica z czpienia acha nie wolno wciskac ani kręcic tym czpieniem bo sie rozlatuje i silnik do śmy z ieci a nowy to koszt w granicach 0d 38 do 50 zł podruba a orginał około100zł pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem wysokich obrotów silnika (około 3000 obr./min) przy uruchamianiu Opel Kadett 1.4 benzyna z 1991 roku może mieć kilka przyczyn. Brak kodów usterek poza kodem 12 wskazuje na brak poważnych błędów w sterowniku. Najczęściej wskazywane przyczyny to uszkodzony lub zabrudzony silniczek krokowy, czujnik przepustnicy lub problemy z regulatorem napięcia alternatora, który może powodować podwyższone napięcie (nawet do 18 V) i w efekcie zwiększone obroty. Zaleca się sprawdzenie napięcia ładowania akumulatora (powinno wynosić 13,5-14,2 V) oraz lokalizację i ewentualne oczyszczenie lub wymianę silniczka krokowego. Złącze diagnostyczne ALDL znajduje się w komorze silnika, na tylnej ścianie po prawej stronie (niebieski wtyk). Dodatkowo warto sprawdzić przewody zapłonowe pod kątem przetarć i zwarć do masy, które mogą powodować niestabilne obroty. Wskazane są również źródła internetowe z opisami kodów usterek i procedur diagnostycznych dedykowanych Opel Kadett.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA