logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować 4-elementową antenę Cubical Quad do nadajnika UKF?

olo 22 Lut 2004 22:08 2918 6
REKLAMA
  • #1 514761
    olo
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Chciałbym do swojego nadajnika wykonać własnie taką antene, gdyż charakteryzuje się większym zyskiem w stosunku do Yagi przy tej samej liczbie elementow. Znalazłem w sieci opis wykonania ale nie jest tam napisane jaka powinna być odległośc pomiedzy elementami. Czy moze mi to ktoś powiedzieć a także to z jakiego materialu można ją wykonać, mogą to być rurki aluminiowe?? Opis który znalazłem pokazuje jak obliczyć wymiary tylko dwóch elementów anteny a ja chciałbym wykonac 4 elementową CQ, jak obliczyc ich wymiary. Plizz o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 517776
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Chodzi Ci o pasmo 2metrów??? Jeśli tak, to za kilka ddni podam Ci wymiary (nie ma mnie teraz w domu :( ) dla 2 i 4 elementowego QQ.Mam też gdzieś program do obliczania wymiarów QQ na dowolne pasmo. Z aluminium może być tylko element nośny, "krzyże" muszą być z dielektryka np bambus.
  • REKLAMA
  • #3 518301
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Ja zrobiłem na 144 4 elementowego quada i jestem zadowolony.
    Nawet sam wibrator jako dipol na 2,14 dB wiecej od pólfalowego.
    SWR 1.1 bez strojenia ( odległość 1 direktora od wibratora)
    Zastosowałem czwórniki do zimnej wody 1/2 cala i rurki pcf jako krzyże.
    Drut miedziany emaliowany 3 mm srednicy.
    Pozdrawiam .
    Ps. Koszt 4 elementowej to 38zł mnie wyszedł fabryka 200 zł kosztuje.
  • #4 518401
    olo
    Poziom 18  
    Chodzi mi o QQ na pasmo 88-108 MHz, no ale właśnie 4 elementowy, no planuje też zbudowanie na pasmo 433MHz, zresztą każda kontrukcja mnie interesuje. Kolego Jap podesłałbyś mi ten programik do obliczania tych kwadratów oki?

Kolego Kwazor, do budowy można użyć zwyklego drutu miedzianego w izolacji emaliowej?
  • REKLAMA
  • #5 518868
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 529
    Tak szanowny kolego zwykły drut 3 mm w emalii
  • REKLAMA
  • #6 519064
    olo
    Poziom 18  
    W takim razie będę się mógł wziąśc do roboty, gdzieś czytałem że to musi być miedziana linka, sam myślałem o drucie emaliowanym ale zdawało mi się że ta emalia wpłynie jakoś niekorzystnie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy 4-elementowej anteny Cubical Quad (CQ) do nadajnika UKF, ze szczególnym uwzględnieniem pasma 88-108 MHz oraz 144 MHz. Antena CQ charakteryzuje się większym zyskiem niż Yagi przy tej samej liczbie elementów. Wskazano, że element nośny może być wykonany z aluminium, natomiast "krzyże" powinny być z materiału dielektrycznego, np. bambusa. Do wykonania elementów promieniujących zaleca się użycie drutu miedzianego emaliowanego o średnicy około 3 mm, co nie wpływa negatywnie na parametry anteny. Podano, że odległość między wibratorem a pierwszym direktorem powinna wynosić około jednej długości elementu, co pozwala uzyskać niskie SWR (około 1.1) bez dodatkowego strojenia. Użytkownik podzielił się własnym doświadczeniem z budowy 4-elementowego quada na 144 MHz, wykorzystując rurki PCV jako krzyże i czwórniki do zimnej wody jako elementy nośne, co pozwoliło na tanią i skuteczną konstrukcję. Udostępniono również link do kalkulatora online do obliczania wymiarów anten Cubical Quad na dowolne pasmo: http://www.softcom.net/users/kd6dks/quad.html.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA