Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena Cubical Quad i nadajnik UKF

olo 22 Feb 2004 22:08 2678 6
    olo
    Level 18  
    Chciałbym do swojego nadajnika wykonać własnie taką antene, gdyż charakteryzuje się większym zyskiem w stosunku do Yagi przy tej samej liczbie elementow. Znalazłem w sieci opis wykonania ale nie jest tam napisane jaka powinna być odległośc pomiedzy elementami. Czy moze mi to ktoś powiedzieć a także to z jakiego materialu można ją wykonać, mogą to być rurki aluminiowe?? Opis który znalazłem pokazuje jak obliczyć wymiary tylko dwóch elementów anteny a ja chciałbym wykonac 4 elementową CQ, jak obliczyc ich wymiary. Plizz o pomoc
    Jap
    Level 29  
    Chodzi Ci o pasmo 2metrów??? Jeśli tak, to za kilka ddni podam Ci wymiary (nie ma mnie teraz w domu :( ) dla 2 i 4 elementowego QQ.Mam też gdzieś program do obliczania wymiarów QQ na dowolne pasmo. Z aluminium może być tylko element nośny, "krzyże" muszą być z dielektryka np bambus.
    Kwazor
    Level 32  
    Ja zrobiłem na 144 4 elementowego quada i jestem zadowolony.
    Nawet sam wibrator jako dipol na 2,14 dB wiecej od pólfalowego.
    SWR 1.1 bez strojenia ( odległość 1 direktora od wibratora)
    Zastosowałem czwórniki do zimnej wody 1/2 cala i rurki pcf jako krzyże.
    Drut miedziany emaliowany 3 mm srednicy.
    Pozdrawiam .
    Ps. Koszt 4 elementowej to 38zł mnie wyszedł fabryka 200 zł kosztuje.
    olo
    Level 18  
    Chodzi mi o QQ na pasmo 88-108 MHz, no ale właśnie 4 elementowy, no planuje też zbudowanie na pasmo 433MHz, zresztą każda kontrukcja mnie interesuje. Kolego Jap podesłałbyś mi ten programik do obliczania tych kwadratów oki?

Kolego Kwazor, do budowy można użyć zwyklego drutu miedzianego w izolacji emaliowej?
    Kwazor
    Level 32  
    Tak szanowny kolego zwykły drut 3 mm w emalii
    olo
    Level 18  
    W takim razie będę się mógł wziąśc do roboty, gdzieś czytałem że to musi być miedziana linka, sam myślałem o drucie emaliowanym ale zdawało mi się że ta emalia wpłynie jakoś niekorzystnie