Jeśli sam kolega chce to naprawić to można stracić gwarancję. A po to właśnie ona jest aby w razie jakichkolwiek zastrzeżeń co do pracy sprzętu reklamować go.
no właśnie narazie głosno buczy raz ciszej a raz głosniej jeszcze nie wiem jak to wpływa na temperaturę karty ale w sumie ja płaciłem za cichą kartą a nie stado os, wiec jak myslicie ?
Karta w specyfikacji ma podany zakres głośności działania, bez miernika trudno powiedzieć ile db wydaje, lecz jeśli ma podane 20db a wyje okropnie to znaczy, że jest uszkodzona i podlega gwarancji.
Jeśli kupiłeś na allegro/sklepie na poziomie to uwzględnią.
Twoja rola w całości ogranicza się do odesłania karty do sprzedawcy (do nich możesz wcześniej zadzwonić).
Gdybyś miał gwarancję producenta (zewnętrzną), to co innego, ale na 99% masz tylko paragon lub fakturę od sprzedawcy.
✨ W dyskusji poruszono problem głośno pracującego wentylatora w karcie graficznej Palit GeForce 8600 GT. Wentylator buczy z różną intensywnością, co budzi wątpliwości co do jego stanu technicznego i wpływu na temperaturę karty. Uczestnicy podkreślają, że samodzielna naprawa wentylatora może skutkować utratą gwarancji, a gwarancja powinna obejmować reklamacje dotyczące wadliwego działania sprzętu. Jednakże, jeśli wentylator jedynie szumi w normalnym zakresie, wymiana może nie zostać uznana. Zalecane jest czyszczenie i ewentualne przesmarowanie wentylatora, choć w praktyce często ogranicza się to do usunięcia kurzu. W przypadku głośności przekraczającej specyfikację producenta (np. powyżej deklarowanych 20 dB), karta powinna podlegać naprawie gwarancyjnej, pod warunkiem posiadania ważnej gwarancji i dowodu zakupu. Ścieżka reklamacyjna zwykle przebiega przez sprzedawcę, hurtownię, serwis i producenta, a użytkownik powinien zwrócić się do sprzedawcy w celu zgłoszenia usterki. Wspomniano także, że modele Palit generalnie cechują się wyższym poziomem hałasu, jednak 8600 GT jest stosunkowo cichszy niż np. 9600 GT. Użytkownik rozważa kontakt z Palit w celu uzyskania informacji o procedurze reklamacyjnej. Wygenerowane przez model językowy.