logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Praktyczny kurs wykorzystania układów programowalnych FPGA

Zbigniew N 07 Sie 2008 10:35 3328 5
REKLAMA
  • #1 5416450
    Zbigniew N
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Firma, w której pracuje chce zorganizować kurs dotyczący wykorzystania układów programowalnych FPGA. W ramach kilkudniowego kursu odbyłoby się wprowadzenie w temat układów programowalnych, przedstawienie układów kilku firm, opis zasady działania/budowy wybranych układów, Laboratoria na których realizowane byłyby przykładowe możliwości, opis możliwości symulacji, syntezy, języka VHDL (może też Verilog).

Ponieważ w naszym kraju układy te nie są zbyt popularne chcielibyśmy pokazać ich możliwości i zachęcić do korzystania z nich. W ramach kursu raczej nie nauczy VHDLa (za mało czasu), ale osoba uczestnicząca pozna możliwości układów FPGA i programów do syntezy i symulacji zaprojektowanych modułów. Najprawdopodobniej kurs odbędzie się na układach firmy Xilinx ponieważ są one najbardziej popularne, ale jeżeli byłoby zainteresowanie układami innych firm to nie ma problemu żeby przeprowadzić kurs na innych układach.

Kurs będzie prowadził inżynier z ponad 10-letnim doświadczeniem w praktycznym wykorzystaniu układów programowalnych. W swojej pracy wykorzystuje najnowsze osiągnięcia technologii FPGA firm Xilinx, Actel, Altera i Cypress.

Ma to być zachęcający pierwszy kurs tego rodzaju dlatego koszt będzie atrakcyjny. Wstępnie chcielibyśmy zamknąć koszt w granicach 1000zł/3dni + koszty cateringu. Ponieważ kurs ma na celu czegoś nauczyć będzie to kurs z ograniczoną liczbą miejsc - około 10.

Lokalizacja: Wstępnie Gdańsk. Jeżeli by się okazało, że jest większe zainteresowanie w innych rejonach Polski to nie ma problemu, żeby zorganizować kurs gdzieś indziej. Proszę się wypowiadać gdzie najchętniej widzielibyście taki kurs.

Proszę o informacje czy bylibyście zainteresowani takim kursem, ewentualnie co byście chcieli żeby było w programie takiego kursu.

ISKRA - Konsultacje i Projekty Techniczne

Poprawiłem tytuł - regulamin 10.9 .
    Przeniosłem z działu Mikrokontrolery .
    [zumek]
  • REKLAMA
  • #2 5428409
    Zbigniew N
    Poziom 10  
    Proszę osoby zainteresowane kursem o napisanie do mnie kilku informacji:
    1. Jaki poziom Was interesuje: podstawowy, średniozaawansowany, zaawansowany?
    2. Czy jest coś co by Was najbardziej interesowało w temacie układów FPGA?
    3. W jakim mieście miałby się odbyć? Gdańsk, Warszawa, Poznań, Wrocław, inne?
    4. Czy chcecie otrzymać informacje o kursie, jak wszystko zostanie ustalone (wstępnie planujemy uruchomić kurs na przełomie październik-listopad)?

Piszcie na maila: zbigniewn_(małpa)_iskra-kpt.az.pl

Pozdrawiam i z góry dziękuję za te informacje. Ułatwią nam ustalenie konkretów.

ISKRA - Konsultacje i Projekty Techniczne
  • REKLAMA
  • #3 5438726
    Mister_one
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,

jaka była by cena takiego kursu? ilość godzin?
    Czy tematyka związana z procesorem MicroBlaze byłaby poruszona? na jakim poziomie szczegółowości?

Pozdrawiam
    M
  • REKLAMA
  • #4 5440929
    Zbigniew N
    Poziom 10  
    Witam.
    Koszty kursu tak jak napisałem wcześniej miałaby się zamknąć w cenie około 1000zł/3dni.
    Odnośnie programu: W ciągu 3 dni ciężko jest przedstawić wszystkie możliwości FPGA dlatego będzie trzeba wybrać pare zagadnień. O Microblaze będzie na pewno powiedziane, ale na razie nie mogę powiedzieć czy będzie dokładniej omawiany.
    Moja prośba do zainteresowanych:
    Piszcie co byście najchętniej widzieli na takim kursie (najlepiej na mail podany powyżej) . To od osób zainteresowanych zależy co będzie dokładnie omawiane.

Pozdrawiam
    Zbigniew N
  • REKLAMA
  • #6 5549513
    Zbigniew N
    Poziom 10  
    Witam.
    Niestety nie ma nadziei, że kurs ruszy. Może za rok spróbujemy ponownie zadać pytanie.
    W tym momencie w ankiecie wzięło 18 osób na około 350 osób wyświetlających temat.
    Statystyki odpowiedzi pokazują, że może 9 osób z tych 18 byłoby zainteresowane tym kursem.

Chyba to samo wyjaśnia, że albo wszystko jasne jest w temacie FPGA, albo praktycznie te układy nie są wykorzystywane w Polsce.

=================================================
    Pozdrawiam
    Zbigniew N

Iskra - Konsultacje i Projekty Techniczne
    www.iskra-kpt.az.pl
REKLAMA