logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaguar XJ40 - Jakie głośniki i radio do modernizacji nagłośnienia?

Gabriel_1337 12 Sie 2008 16:32 3174 11
REKLAMA
  • #1 5432463
    Gabriel_1337
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przywiozlem sobie pare tygodni temu z niemiec Jaguara XJ40, i zastanawiam
    sie jaki mozna zrobic upgrade jezeli chodzi o naglosnienie. Standardowe
    radio i glosniki graja calkiem przyzwoicie, ale tylko pod warunkiem ze sie
    nie podglasnia za bardzo. Standardowe wyposazenie to radio na kasety ze
    zmieniarka CD, 6 glosnikow (w kazdych drzwiach jeden, oraz subwoofer z
    dwoma glosnikami pod tylnia kanapa). Glosniki sa stare i papierowe, wiec
    chyba je wymienie w pierwszej kolejnosci. Jedyny problem to ze sa dosyc
    male (w drzwiach tylko 5.25", a subwoofery to niewiem nawet ale podobna
    wielkosc), wiec musze znalezc cos malego. Z czasem planuje zainstalowac
    inne radio, oraz jakas skrzynie basowa w bagazniku, ale z tym mam maly
    dylemat bo bagaznik w tym samochodzie jest oddzielony od miejsca
    pasazerow metalowa scianka, wiec jak tam zainstaluje cokolwiek to
    niewiem jak bardzo bedzie cokolwiek slychac. W calym samochodzie jest
    dosyc dobre wygluszenie, wiec w to nie bede musial ingerowac. Czy macie
    jakies pomysly, mozecie cos ciekawego polecic?

Pozdrawiam :-)

Jaguar XJ40 - Jakie głośniki i radio do modernizacji nagłośnienia?
  • REKLAMA
  • #2 5433241
    firemanWLKP
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    A jaki fundusz na to planujesz przeznaczyć?
  • REKLAMA
  • #3 5433356
    Gabriel_1337
    Poziom 10  
    Narazie jeszcze niewiem, chcialbym to oczywiscie zrobic jak najtaniej ale nie chce tez kupywac zadnego chlamu. Nie wymagam pewnie jakiejs extremalnej instalacji, poprostu cos przyzwoitego z dobrym basem. Ogolnie malo sie znam na car-audio, ale z czego wyczytalem na forum to Helix Dark Blue sa dosyc ciekawe do drzwi, tylko niewiem co dobrac do subwoofera pod tylnim siedzeniem bo tam jest dosyc malo miejsca.
  • REKLAMA
  • #4 5436140
    firemanWLKP
    Poziom 21  
    Helix jest dobrą opcją pod radio, a suba pod siedzenia to jest ciekawe by trzeba było wybrać coś z małą skrzynią czyli jakiś re-audio bądź intertechnik mds.
  • #5 5437691
    czarodziej007
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Jak na moje gusta to ta bryka zasługuje na porządne granie i to przez duże P. Albo chociaż Przyzwoite.
    Przyzwoite głośniki przód 1000zł. (Dego, DLS, Morel, Focal)
    przeróbki słupków i drzwi (z wygłuszeniem) coś koło 1000-1500zł (podstawa).
    wzmacniacz (np RM41V)
    okablowanie 200-400zł
    mało przestrzenny sub to rm208sl skrzynka do niego 10L
    radio o przyzwoitych parametrach 1000-2000zł
    razem coś koło 4000-5000zł i masz granie które może zacząć startować w zawodach car audio.
  • #6 5438110
    firemanWLKP
    Poziom 21  
    Ale czy zauważyłeś, że kolega napisał wyraźnie, iż chce jak najtaniej. Nie każdy od razu ma 5k na audio ;) zresztą dla każdego co innego znaczy najtaniej.
  • #7 5439170
    czarodziej007
    Poziom 15  
    a ja tam zobaczyłem słowa "chcialbym to oczywiscie zrobic jak najtaniej ale nie chce tez kupywac zadnego chlamu". Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie to oznacza:
    Nieznam się i boje się wywalić kase w błoto. Ale kjak mio dobrze doradzicie to może sięgne głębiej do kieszeni.

Jak tak patrze na auto to sobie myśle że jeżeli gość dysponuje kasą na zakup i utrzymanie takiej bryki to napewno znajdzie się pare groszy na audio. Krócej mówiąc odnosze wrażenie że na biednego nie trafiło. Z tąd tapropozycja.
  • #8 5439396
    firemanWLKP
    Poziom 21  
    W sumie też no cóż pozostało nam czekać aż się odezwie i sam określi swoje zasoby finansowe.
  • #9 5439536
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    Zamierzony budżet jest tu nieodzowny jak autor powie ile chce na to przeznaczyć coś dobierzemy .
    Hmm przy nieznajomosci branży 5 tys. na zawody to... pikuś , wiem co mówię panie czarodziej007 .
    Jeżeli autor wyrazi chęć na pewno coś sklecimy . Gabriel wysoce wskazane byłoby podanie dokładnych wymiar poszczególnych głośników.
  • REKLAMA
  • #10 5440151
    czarodziej007
    Poziom 15  
    Sylwek ja w tym roku startowałem (dość kiepsko mi poszło ale teraz wiem na czym ta zabawa polega) i widziałem bryczke ze sprzętem za jakieś tyle co całkiem nieźle radziła sobie w EXPERIENCED Unlimited. W ogólnej kwalifikacji tegorocznych mistrzostw zajmuje on 2 miejsce w tej klasie. Zerknij na wyniki z Tychów
    http://www.pasca.org.pl/Wyniki%20-%20Tychy%202008%20-%20Sound%20Off.pdf
    EXPERIENCED Unlimited
    on pierwszy sprzęt za 5-6 tyś a np ten fiat coupe co tam jest niżej posiada sprzęt za x razy tyle. Do wniosków dojdź sam.
    Przyzwoite radio z podstawowym procesorem i ponadprzeciętna reszta i da rade powalczyć.

Wracając do tematu czas najwyższy żeby właściciel jaga wypowiedział się ile chce przeznaczyć na to kasy.
  • #11 5440166
    Gabriel_1337
    Poziom 10  
    Wielkich zasobow finansowych wcale nie posiadam, taki Jaguar duzo nie kosztuje (swojego kupilem w Niemczech za 1700 euro w prawie idealnym stanie.) Kupilem go jako taki project dla wlasnej przyjemnosci, a nie dlatego bo potrzebuje samochodu jako srodek transportu. Jeszcze sie ucze i nie mam nadmiaru pieniedzy, wiec przy dzisiejszych cenach benzyny pewnie nie bede go uzywal zeby jechac rano po bulki do sklepu ;-)

Jezeli chodzi o konkretne sumy, raczej nie chce wydac na to wiecej niz ok. 1500 zl. To z tym subwooferem pod tylnimi siedzeniami to nie byl jakis moj wynalazek, tylko tam fabrycznie jest juz wbudowana skrzynia z glosnikami. Niewiem jaka ona ma pojemnosc ani czy mozna ja powiekszyc, ale glosniki moglyby byc troche lepsze. Nie bede napewno startowal w zawodach, wiec nic extremalnego nie jest mi potrzebne.

Narazie moj pomysl to zamontowac Helixy we wszystkich drzwiach, wymienic glosniki w istniejacym subwooferze (ale niewiem na co), oraz kupic jakies inne radio + mozliwie wzmacniacz. Wtedy jezeli bass mi nie bedzie odpowiadal to bede mogl zawsze dokupic skrzynie do bagaznika. Co o tym myslicie? :-)
  • #12 5447743
    firemanWLKP
    Poziom 21  
    No to tak, wkładaj helixy na przód na tył może nie koniecznie. A z tą skrzynia pod siedzeniami chyba trzeba będzie sobie odpuścić bo nie można od tak włożyć sobie jakiegoś głośnika to jakiejś skrzyni. Może pomierz ją i podaj jakiej wielkości głośniki tam są czy każdy ma oddzielną komorę czy wspólną?

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Jaguara XJ40 poszukuje optymalnego rozwiązania modernizacji nagłośnienia w samochodzie, dysponując budżetem około 1500 zł. Standardowe wyposażenie to radio kasetowe ze zmieniarką CD oraz 6 głośników (5,25" w drzwiach i subwoofer pod tylną kanapą w fabrycznej skrzyni). Planowana jest wymiana głośników na mniejsze, wysokiej jakości, np. Helix Dark Blue do drzwi, oraz modernizacja radia. Wskazano, że subwoofer pod siedzeniami ma ograniczoną przestrzeń, co utrudnia instalację większych głośników lub dodatkowej skrzyni basowej, zwłaszcza ze względu na metalową przegrodę oddzielającą bagażnik od kabiny. Proponowano także rozważenie wzmacniacza i wygłuszenia drzwi dla poprawy jakości dźwięku, jednak koszty takich rozwiązań mogą przekroczyć założony budżet. Dyskusja podkreśla konieczność dopasowania komponentów do ograniczonej przestrzeni i budżetu, z naciskiem na jakość i unikanie taniego sprzętu. Wskazano modele głośników i subwooferów o małych rozmiarach, takich jak Helix Dark Blue, Re-Audio oraz Intertechnik MDS, które mogą pasować do wymiarów fabrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA