logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Do czego służy zasilacz telewizyjny i jak działa?

maaaka17 13 Sie 2008 13:51 4452 8
REKLAMA
  • #1 5435180
    maaaka17
    Poziom 10  
    Witam zastanawiam się do czego służy zasilacz telewizyjny. Podłącza się go do gniazdka i wychodzi on z telewizora. Jaka jest jego rola?
  • REKLAMA
  • #2 5435247
    worw
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    o ile dobrze rozumiem chodzi ci o takie małe, dziwne urządzenie podłączane do anteny TV przed telewizorem? Jest to zasilacz zasilając wzmacniacz znajdujący się przy antenie. Prąd jest przesyłany tym samym kablem co sygnał telewizyjny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5435251
    maaaka17
    Poziom 10  
    To jest takie cos kwadratowe ok i podobne jak ładowarka np do nokii 3310.
  • REKLAMA
  • #4 5435259
    worw
    Poziom 21  
    no to chyba mówimy o tym samym :) zasila wzmacniacz antenowy na maszcie :)
  • #5 5435261
    maaaka17
    Poziom 10  
    A czy ten zasilacz zmienia prąd zmienny na stały?
  • REKLAMA
  • #6 5435274
    worw
    Poziom 21  
    To sobie musisz odczytać z części wkładanej do gniazdka. Musi tam być napisane jakie napięcie, prąd daje zasilacz. Jest mam tez znaczek symbolizujący prąd stały (-) lub prąd zmienny (~)
  • #7 5435278
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Czy Ty nie masz na myśli takiego dawniejszego urządzenia zwanego potocznie "stabilizatorem", który zapewniał telewizorom lampowym poprawne działanie w warunkach obniżonego napięcia sieci energetycznej?

Jeżeli tak, to najpierw były urządzenia nieregulowane - autotransfomatory z ręcznym przełączaniem uzwojeń i woltomierzem napięcia przemiennego oraz bezpiecznikiem automatycznym. Miałem coś takiego w komplecie do telewizora "Belweder"

Gdzieś w latach 70 wprowadzono stabilizatory automatyczne, czyli regulatory napięcia przemiennego, utrzymujące napięcie zasilające odbiornik na poziomie np. 220V+/-5%

Dalszy rozwój techniki elektronicznej i postęp w budowie układów zasilających oraz poprawa warunków dostawy energii elektrycznej, praktycznie wyrugowały tego typu urządzenia z użytkowania

Jeżeli nie chodzi o takie urządzenia, jakie opisałem wyżej, to uzupełnij Twój post o więcej szczegółów

Dodatek "post factum": Wyjaśniło się kiedy redagowałem post, że nie chodzi o "uzdatniacz" zasilania z sieci energetycznej, bo forumowicze szybciej zareagowali ode mnie
  • #8 5435280
    maaaka17
    Poziom 10  
    wejscie 220 ~
    wyjście chyba 12 ~

Dodano po 4 [minuty]:

kpodstawa to nie to o czym myślisz bo to o czym piszesz to mam też w domu i jest to dość duże i też miałem to do starego telewizora a mi chodzi o takie małe coś jak ładowarka do telefonu.
  • #9 5436272
    Mesnam
    Poziom 2  
    maaaka17 napisał:
    wejscie 220 ~
    wyjście chyba 12 ~

Dodano po 4 [minuty]:

kpodstawa to nie to o czym myślisz bo to o czym piszesz to mam też w domu i jest to dość duże i też miałem to do starego telewizora a mi chodzi o takie małe coś jak ładowarka do telefonu.
    Weź zobacz lepiej czy ta "ładowarka" jak mówisz nie jest połączona z kablem antenowym :P

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz telewizyjny, o którym mowa, to niewielkie urządzenie podłączane do gniazdka elektrycznego, często przypominające ładowarkę do telefonu, które zasila wzmacniacz antenowy umieszczony na maszcie antenowym. Prąd jest przesyłany tym samym kablem co sygnał telewizyjny, co umożliwia wzmocnienie odbieranego sygnału. Zasilacz ten zazwyczaj przetwarza napięcie sieciowe 220 V AC na niższe napięcie, często około 12 V, które może być prądem stałym lub zmiennym – informację tę można odczytać z oznaczeń na urządzeniu. W dyskusji odróżniono ten typ zasilacza od starszych stabilizatorów napięcia stosowanych w telewizorach lampowych, które miały za zadanie utrzymywać stałe napięcie zasilania w warunkach niestabilnej sieci energetycznej. Obecny zasilacz pełni funkcję zasilania wzmacniacza antenowego, a nie stabilizatora napięcia dla samego telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA