logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować taniego robota gąsienicowego z napędem elektrycznym i zdalnym sterowaniem?

elektra1 14 Sie 2008 16:35 7142 16
  • #1 5438767
    elektra1
    Poziom 10  
    Mam pytanie jak można skonstruować robota na gąsienicach o napędzie elektrycznym?(zdalnie sterowany )

P.S. Zależy mi na cenie!!!
  • #2 5439372
    Matkas
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Ehh... Każdemu z osobna trzeba tłumaczyć.Jakie masz umiejętności ,sprzęt?
    Jak?Zależy to jedynie od Twojej inwencji twórczej...Co ten "robot"miałby robić oprócz jazdy...Generalnie to proponuje kupić jakąs koparke zabawke i z niej przerobic.Kiedys w ulubionych mialem jak zrobic gąsinice z blaszek ,łancucha rowerowego i gumy chyba do drzwi.

Po za tym jest opcja szukaj i google nie boli.Tyle tematów było już o tym wałkowane, że szkoda gadać.

Pozdrawiam ,Mateusz
  • #3 5439422
    elektra1
    Poziom 10  
    Jego głównym zadaniem jest jeżdżenie a w przyszłości chcę dodać kamerę i czujniki ultradźwiękowe.
  • #4 5439435
    Matkas
    Poziom 15  
    Witaj ,
    Mam pytanko.Po kiego grzyba Ci czujniki ultradźwiękowo skoro robisz Go na zdalne sterowanie?To nie ma najmniejszego sensu.Radzę sie zastanowić troche bardziej co chcesz zbudować.

Pozdrawiam ,Mateusz
  • Pomocny post
    #5 5439952
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Przeczytaj przyklejone tematy
  • #6 5446578
    vcd_a
    Poziom 18  
    Zdalne sterowanie bardzo przyjemnie rozwiązuje się na modułach CCxxxx -> CC1000/CC1100, pozdrawiam Krzysiek
  • #7 5447691
    elektra1
    Poziom 10  
    Chciałbym żeby robot był zasilany dwoma silnikami elektrycznymi jeden po prawej jeden po lewej.
    Oto rysunek:
    Jak zbudować taniego robota gąsienicowego z napędem elektrycznym i zdalnym sterowaniem?
    Mam tylko pytanie czy będą się do tego nadawały silniczki z wiertarki na akumulator bo mam dwie niepotrzebne wiertarki akumulatorowe jedna na 12,? V a druga na inne napięcie (chyba 13 V).
  • #8 5447802
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Zasilanie czegokolwiek z silnika elektrycznego może stanowić nie lada wyzwanie.

Silnikiem elektrycznym napędza się.

Chcesz założyć dwa rożne silniki + różne przekładnie i napędzać jedną oś? A jak rozwiążesz kwestie stabilizacji obrotów bo chyba jesteś świadom że nie może być rozbieżności?

Jakie masz pojecie o mechanice?
    Zadałeś pytanie których padło już tu setki a za nimi lały się kubły zimnej wody. Czy nie łaska trochę poczytać poświęcić czasu pomęczyć niezmordowane google, uruchomić wyobraźnie i wrócić tu z konkretami?
  • #9 5447850
    vcd_a
    Poziom 18  
    bubels++ ;)

@elektra1
    Kup sobie mindstorms'y i będziesz miał lepszą zabawę, pozd
  • #10 5447855
    elektra1
    Poziom 10  
    A więc bubels co proponujesz (byle nie drogo).

P.S.Już szukałem i dlatego się was pytam bo sam nie wiem co robić.

Dodano po 7 [minuty]:

Mam jeszcze silnik na 12 V i myślę że by się nawet lepiej nadawał ale nie wiem jak zrobić żeby robot skręcał przy jednym silniku (robot na gąsienice).
  • #11 5447959
    bubels
    Poziom 17  
    Po pierwsze nie pisz że szukałeś i odpowiedzi nie znalazłeś bo sieć jest pełna dobrze udokumentowanych projektów.

W grę wchodzą dwa silniki ale takie same. Na rysunku zaznaczyłeś mechanizm różnicowy co świadczy o tym że nie zadałeś sobie trudu by sprawdzić jak jest to robione w podobnych konstrukcjach.

Wyważasz otwarte drzwi.

Wpierw opracuj rozsądny projekt a potem zastanów się jak go ekonomicznie zbudować. Jeśli i tak okaże się że przerasta on twoje zdolności finansowe porzuć go.
    Projektowanie czegoś z niczego nie dysponując nawet wiedzą której ceną jest w dzisiejszych czasach tylko poświęcony czas na jej zdobycie niema sensu.
  • #12 5448025
    elektra1
    Poziom 10  
    Czy mógł by mi ktoś podać przykładowy układ napędowy (jeden silnik) robota gąsienicowego
  • #13 5448236
    Matkas
    Poziom 15  
    Tzn. co? Przekładnie?...Zrób może najpierw jakiegoś robota z przyklejonych tematów jak to koledzy wyżej już wspomnieli.Jakie pojęcie masz o elektronice,mechanice,robotyce,programowaniu?Jakie masz narzędzia?Poczytaj troche a napewno będziesz znał wiekszosc odpowiedzi na swoje pytania.

Pozdrawiam
  • #14 5448301
    elektra1
    Poziom 10  
    To by był mój pierwszy robot na mechanice i elektronice trochę się znam .Na programowaniu nic.
  • #15 5448653
    bubels
    Poziom 17  
    Czy możesz uruchomić wyobraźnie?

Do napędu jednym silnikiem zespołu gąsienicowego i sterowania kierunkiem jazdy za pomocą różnicy prędkości jest potrzebny układ dwóch sprzęgieł odłączający napęd na poszczególne strony.
    Warunkach amatorskich bez odpowiedniego sprzętu jest to bardzo trudne do wykonania.

A więc mówiąc krótko jeśli ma być prosto muszą być dwa zespoły napędowe.
  • #16 5449068
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Szybciej wystrugasz drugi silnik z drewna niż zrobić napęd gąsienicowy na jednym. Przeczytaj przyklejony temat o elebocie - to bardzo zaawansowany robot, "wystarczy" zamiast kół zbudować gąsienice.
  • #17 5457360
    marcin253
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam ja polecił bym ci kupić gotowe silniczki z przekładniami albo użył te silniki od wiertarki tylko tak jak już wcześniej koledzy mówili będzie rozbieżność jeżeli są to dwa różne silniki. Ja w moim robocie zrobiłem układ napędowy na jednym silniku z mechanizmem różnicowym a skręcanie polegało na hamowaniu jednego z koła napędzającego gąsienice, jednak ten układ nie przeszedł ponieważ silnik miał za mało mocy. Po za tym układ napędowy z dwoma silnikami może zwinniej poruszać pojazdem dlatego ja ci polecam własnie układ z dwoma silnikami

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy taniego robota gąsienicowego z napędem elektrycznym i zdalnym sterowaniem. Zalecane jest wykorzystanie dwóch identycznych silników elektrycznych, po jednym na każdą stronę gąsienic, co umożliwia sterowanie kierunkiem jazdy przez różnicę prędkości obrotowej. Układ napędowy z jednym silnikiem i mechanizmem różnicowym jest trudny do wykonania amatorskimi metodami i często nieefektywny ze względu na moc silnika. Proponuje się użycie gotowych silniczków z przekładniami lub silników z wiertarek akumulatorowych (np. 12 V), jednak należy zwrócić uwagę na ich parametry i zgodność, aby uniknąć rozbieżności prędkości. Do zdalnego sterowania polecane są moduły radiowe CC1000/CC1100. Wskazano również, że przed przystąpieniem do budowy warto zapoznać się z istniejącymi projektami i materiałami dostępnymi w sieci, a także rozważyć swoje umiejętności z zakresu mechaniki, elektroniki i programowania. Dodanie kamer i czujników ultradźwiękowych jest możliwe, ale wymaga przemyślenia ich zastosowania w kontekście zdalnego sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA