Ehh... Każdemu z osobna trzeba tłumaczyć.Jakie masz umiejętności ,sprzęt?
Jak?Zależy to jedynie od Twojej inwencji twórczej...Co ten "robot"miałby robić oprócz jazdy...Generalnie to proponuje kupić jakąs koparke zabawke i z niej przerobic.Kiedys w ulubionych mialem jak zrobic gąsinice z blaszek ,łancucha rowerowego i gumy chyba do drzwi.
Po za tym jest opcja szukaj i google nie boli.Tyle tematów było już o tym wałkowane, że szkoda gadać.
Witaj ,
Mam pytanko.Po kiego grzyba Ci czujniki ultradźwiękowo skoro robisz Go na zdalne sterowanie?To nie ma najmniejszego sensu.Radzę sie zastanowić troche bardziej co chcesz zbudować.
Chciałbym żeby robot był zasilany dwoma silnikami elektrycznymi jeden po prawej jeden po lewej.
Oto rysunek:
Mam tylko pytanie czy będą się do tego nadawały silniczki z wiertarki na akumulator bo mam dwie niepotrzebne wiertarki akumulatorowe jedna na 12,? V a druga na inne napięcie (chyba 13 V).
Zasilanie czegokolwiek z silnika elektrycznego może stanowić nie lada wyzwanie.
Silnikiem elektrycznym napędza się.
Chcesz założyć dwa rożne silniki + różne przekładnie i napędzać jedną oś? A jak rozwiążesz kwestie stabilizacji obrotów bo chyba jesteś świadom że nie może być rozbieżności?
Jakie masz pojecie o mechanice?
Zadałeś pytanie których padło już tu setki a za nimi lały się kubły zimnej wody. Czy nie łaska trochę poczytać poświęcić czasu pomęczyć niezmordowane google, uruchomić wyobraźnie i wrócić tu z konkretami?
Po pierwsze nie pisz że szukałeś i odpowiedzi nie znalazłeś bo sieć jest pełna dobrze udokumentowanych projektów.
W grę wchodzą dwa silniki ale takie same. Na rysunku zaznaczyłeś mechanizm różnicowy co świadczy o tym że nie zadałeś sobie trudu by sprawdzić jak jest to robione w podobnych konstrukcjach.
Wyważasz otwarte drzwi.
Wpierw opracuj rozsądny projekt a potem zastanów się jak go ekonomicznie zbudować. Jeśli i tak okaże się że przerasta on twoje zdolności finansowe porzuć go.
Projektowanie czegoś z niczego nie dysponując nawet wiedzą której ceną jest w dzisiejszych czasach tylko poświęcony czas na jej zdobycie niema sensu.
Tzn. co? Przekładnie?...Zrób może najpierw jakiegoś robota z przyklejonych tematów jak to koledzy wyżej już wspomnieli.Jakie pojęcie masz o elektronice,mechanice,robotyce,programowaniu?Jakie masz narzędzia?Poczytaj troche a napewno będziesz znał wiekszosc odpowiedzi na swoje pytania.
Do napędu jednym silnikiem zespołu gąsienicowego i sterowania kierunkiem jazdy za pomocą różnicy prędkości jest potrzebny układ dwóch sprzęgieł odłączający napęd na poszczególne strony.
Warunkach amatorskich bez odpowiedniego sprzętu jest to bardzo trudne do wykonania.
A więc mówiąc krótko jeśli ma być prosto muszą być dwa zespoły napędowe.
Szybciej wystrugasz drugi silnik z drewna niż zrobić napęd gąsienicowy na jednym. Przeczytaj przyklejony temat o elebocie - to bardzo zaawansowany robot, "wystarczy" zamiast kół zbudować gąsienice.
Witam ja polecił bym ci kupić gotowe silniczki z przekładniami albo użył te silniki od wiertarki tylko tak jak już wcześniej koledzy mówili będzie rozbieżność jeżeli są to dwa różne silniki. Ja w moim robocie zrobiłem układ napędowy na jednym silniku z mechanizmem różnicowym a skręcanie polegało na hamowaniu jednego z koła napędzającego gąsienice, jednak ten układ nie przeszedł ponieważ silnik miał za mało mocy. Po za tym układ napędowy z dwoma silnikami może zwinniej poruszać pojazdem dlatego ja ci polecam własnie układ z dwoma silnikami
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Dyskusja dotyczy budowy taniego robota gąsienicowego z napędem elektrycznym i zdalnym sterowaniem. Zalecane jest wykorzystanie dwóch identycznych silników elektrycznych, po jednym na każdą stronę gąsienic, co umożliwia sterowanie kierunkiem jazdy przez różnicę prędkości obrotowej. Układ napędowy z jednym silnikiem i mechanizmem różnicowym jest trudny do wykonania amatorskimi metodami i często nieefektywny ze względu na moc silnika. Proponuje się użycie gotowych silniczków z przekładniami lub silników z wiertarek akumulatorowych (np. 12 V), jednak należy zwrócić uwagę na ich parametry i zgodność, aby uniknąć rozbieżności prędkości. Do zdalnego sterowania polecane są moduły radiowe CC1000/CC1100. Wskazano również, że przed przystąpieniem do budowy warto zapoznać się z istniejącymi projektami i materiałami dostępnymi w sieci, a także rozważyć swoje umiejętności z zakresu mechaniki, elektroniki i programowania. Dodanie kamer i czujników ultradźwiękowych jest możliwe, ale wymaga przemyślenia ich zastosowania w kontekście zdalnego sterowania. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.