logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Namierzanie użytkowników CB radia w samochodzie - czy to możliwe?

zdzichu.dunaj 14 Sie 2008 17:09 10853 18
REKLAMA
  • #1 5438857
    zdzichu.dunaj
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    CB Czy można namierzyć upierdliwych gówniarzy? Nie raz jeżdżę samochodem to słyszę jak jakieś dzieci wyszywają przez cb i krzyczą tam do nich ze ich zaraz namierzą ze zaraz podjada a ja w to nie do końca wieże bo jak można kogoś namierzyć jak ma radyjko 4w w samochodzie.

Czy jest możliwość na namierzenia przez policje jak tak to co mogą zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 5438920
    pawciox
    Poziom 2  
    Można kogoś namierzyć jeżdżąc po okolicy i patrzeć na ile "esów" nadaje. Radio musi mieć S-meter albo pod radio podłączone dodatkowe urządzenie do określania siły sygnału przychodzącego. Gdy sygnał jest najmocniejszy to możemy trafić akurat na jakiegoś mobila z anteną i bachorami gadającymi do gruchy. Wymaga na pewno dużej cierpliwości.

Osobiście sam nie próbowałem nikogo namierzyć, ale znam przypadek, że jacyś kolesie zmówili się na radiu, namierzyli kolesia, zatrzymali go na drodze i dostał mocno po zębach :D Nie wiem czy to prawda. Mnie przy tym nie było:D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5438951
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Oczywiście że można. Nie jest to wcale takie skomplikowane. Radio nawet samochodowe i antena magnetyczna.
  • #4 5439189
    ElekTrick
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    zdzichu.dunaj napisał:
    CB Czy można namierzyć upierdliwych gówniarzy?
    Można, ale po co?
    zdzichu.dunaj napisał:
    Czy jest możliwość na namierzenia przez policje jak tak to co mogą zrobić?
    Policja nie bawi się w takie rzeczy. Od tego jest ewentualnie UKE, ale nie ma paragrafu zabraniającego bachorom drzeć się przez radio CB, dopóki radio spełnia odpowiednie warunki techniczne.
  • #5 5439202
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć.

ElekTrick napisał:
    ...Policja nie bawi się w takie rzeczy. Od tego jest ewentualnie UKE, ale nie ma paragrafu zabraniającego bachorom drzeć się przez radio CB, dopóki radio spełnia odpowiednie warunki techniczne.

Bzdury.

CB pracują w paśmie niestrzeżonym, więc o zakłóceniach, przeszkadzaniu, wyklinaniu czy stawianiu nośnej można się poskarżyć... koledze :)
  • #6 5439498
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Publiczne ubliżanie czy obrażanie jest karalne w polsce.
    Namierzamy taką osobę z trzech punktów antenami kierunkowymi.
    Niech wypowie sie jakiś dawny pracownik PAR'u jak szybko można takiego "przeszkadzacza" znaleźć.
  • #7 5439533
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1667
    Jest, to prawda, natomiast stawianie nośnej, bekanie w mikrofon i tym podobne przeszkadzanie nie jest.
    Generalnie mozesz takiemu przeszkadzaczowi "nafiukać" a on będzie dawał popisy ku uciesze gawiedzi.
    Najlepiej ignorować, szybciej się znudzi jesli nikt uwagi na to zwracał nie będzie.
    Michał
  • #8 5439563
    Paka2
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Niemcy w czasie wojny używali pelengatotorów. Myślę że drewniana obrotowa rama o boku ~50 cm z nawinietym izolowanym przewodem 0,5-1 mm, 10-15zwojów, powinna dać dobry efekt kierunkowy,i można namierzyć jednym samochodem.
  • REKLAMA
  • #9 5439666
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    szymtro napisał:
    Publiczne ubliżanie czy obrażanie jest karalne w polsce.
    Namierzamy taką osobę z trzech punktów antenami kierunkowymi.

Utopia. Policmajstry palcem w bucie nie ruszą. Pozostaje założenie sprawy cywilnej.

Szkoda czasu i atłasu.
  • #10 5439671
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5440393
    dominik_85
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Słyszałem rozmowę Inspekcji Transortu Drogowego z dwoma mobilami gdzie jeden drugiemu chciał sprzedać "oszczędności"-paliwo-. Inspekcja straszyła że posiadają urządzenie (wymienili nazwę której nie jestem w stanie przytoczyć,nie pamiętam) które namierzy tych mobili i sprawdzą ich paliwa... Czyli chłopaki z Inspekcji po prostu blefowali?
  • #12 5440448
    konrad940
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Ja mam CB na bazie i też czasami zdarzą się jakieś "przypały" co przeszkadzają.
    No to patrze na sygnał 4/5 no to mówię już jadę do Białej (miejscowość) po was.
    Od razu się uspokoili na niektórych działa a na innych nie.
  • #13 5441821
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    A ja wam powiem ze policja sie ruszy sam miałem taki przypadek że jeden taki szkodnik radiowy był przez nasze grono radiowców sukcesywnie tępiony. Ten w pewnym momencie zastosował obronę prze atak. A że miałem najmocniejszą stację bazową w okolicy w tamtym czasie to dostało się mnie osobiście. Musiałem sie tłumaczyć na komendzie. Facet nie przewidział jednego że ktoś nagrał taśmy prawdy i ja tego użyłem. Sprawę umorzono. Pasmo niestrzeżone to nieznaczy pasmo bezprawia. Każdy ma jakieś prawa czy jest tam dozór czy nie. Kwestia jak daleko wykracza on poza normy obyczajowe. Od tej pory klient siadł sobie na 4 literach i tylko nieznacznie sial po kanałach. Zaprzestał głośnego wyrażania swoich uczuć.
  • REKLAMA
  • #14 5441885
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Kolego radiolatarnia , głupoty wypisujesz.

W kraju jeszcze obowiązuję jakieś prawo... Policja nie jest uprawniona do takich procederów jakie opisałeś.
    Jeżeli tak zrobili, to zrobili to bezprawnie. Pokaż nam jakikolwiek dokument (ustawa itp.) nadająca policji takie uprawnienia.
    Policja w takim wypadku może poprosić, by ktoś się właściwie zachowywał. Napiszę jeszcze raz. Może tylko POPROSIĆ.
    A osoba którą poprosili, może to olać. Pokaż jakikolwiek dokument, który określa co można robić/mówić w paśmie CB.
  • #15 5441973
    Zdzich22
    Poziom 2  
    Cytat "A że miałem najmocniejszą stację bazową w okolicy w tamtym czasie to dostało się mnie osobiście,,

Czyli co, niezgodną moc z prawem!!!

Pozdrawiam
  • #16 5442386
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Jak trudno innym zrozumieć że mocna to nie tylko duża moc... Powiem tak - najwyższy punkt w okolicy antena \Lemm 5/8λ i gruby kabel rg 213 maszt na wysokości o wysokości 7m zamontowany powyżej linii drzew i zero przeszkód terenowych w odległości 15km na trasie anteny podczas gdy reszta znajomych była z czubkami anten 25m poniżej mojej anteny i na jeden kierunek miała totalną blokadę stok w drugim kierunku 7 kilometrów najbliższe przeszkody typu hałda hutnicza itp. Dodam że na paśmie 2metry z anteny 3X 5/8λ odpowiadał przemiennik nad Balatonem.
    tylko nieliczni mogą z Krakowa tam dolecieć ze standardowej mocy.Jak ktoś nie wierzy to zapraszam może obejrzeć okolice z mojego QTH.

Cytat:
    Kolego radiolatarnia , głupoty wypisujesz.

W kraju jeszcze obowiązuję jakieś prawo... Policja nie jest uprawniona do takich procederów jakie opisałeś.
    Jeżeli tak zrobili, to zrobili to bezprawnie. Pokaż nam jakikolwiek dokument (ustawa itp.) nadająca policji takie uprawnienia
    Być może to głupoty kolego szanowny ale już tak jest że nikt nie zabrania nam różnie to prawo interpretować. Równie dobrze można kogoś ścigać za określenie "głupoty"w kategorii publiczne znieważenie , a przecież to pojęcie względne. Wszystko zależy od tego pod jaki paragraf to podpiąć . Gdyby prawo byłoby oczywiste jak kolega pisze to prawnicy straciliby pracę.
  • #17 5442458
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    radiolatarnia napisał:
    Być może to głupoty kolego szanowny ale już tak jest że nikt nie zabrania nam różnie to prawo interpretować.

Jak macie jakiegoś "policmajstra-szeryfa" w grupie entuzjastów CB to se może naginać przepisy na maksa - ale pewnie do czasu wizyty na dywaniku u swojego pryncypała.
  • #18 5442518
    radiolatarnia
    Poziom 17  
    Oczywiście prawo jest ślepe i trzeba się trzymać jego reguł ku pociesze upierdliwych gówniarzy czytających takie fora . Według mnie takie wypowiedzi tylko umacniają wszystkich wrogów zdrowego eteru. Można by powiedzieć że to promocja bezprawia na paśmie niestrzeżonym.
    Co do tego policmajstra to facet niemiał zielonego pojęcia o CB radiu. Traktował to jako zakłócanie porządku połączone ze znieważaniem a nie wnikał w radiowe aspekty. Czytając niektóre posty można odnieżć wrażenie że piszą je sami "upierdliwi".
  • #19 5448066
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

radiolatarnia napisał:
    ...Według mnie takie wypowiedzi tylko umacniają wszystkich wrogów zdrowego eteru. Można by powiedzieć że to promocja bezprawia na paśmie niestrzeżonym...
    ...Czytając niektóre posty można odnieżć wrażenie że piszą je sami "upierdliwi".

Bardzo miło, że kolega tak się zaangażował w ochronę i obronę pasma niestrzeżonego, ale to nie powód by robić ludziom wodę z mózgów swoją interpretacją przepisów.
    Nie ma żadnych aktów prawnych z wytycznymi co można mówić a czego nie w paśmie niestrzeżonym jakim jest pasmo CB. To jest pasmo niestrzeżone i nie podlega takiej ochronie prawnej, jak pasma "komercyjne" itp.

Temat uważam za wyczerpany. Zamykam.
    Jak zwykle autor ma prawo poprosić o ponowne otwarcie.

Podsumowanie tematu

✨ Namierzanie użytkowników CB radia w samochodzie jest technicznie możliwe poprzez pomiar siły sygnału (S-meter) i wykorzystanie anten kierunkowych do lokalizacji źródła emisji. Metoda ta wymaga cierpliwości i odpowiedniego sprzętu, np. anteny magnetycznej lub specjalnych pelengatorów. Praktycznie można to robić jeżdżąc po okolicy i obserwując zmiany siły sygnału, co pozwala zlokalizować nadającego. Policja jednak rzadko angażuje się w takie działania, gdyż pasmo CB jest pasmem niestrzeżonym i nie ma jednoznacznych przepisów regulujących zachowanie na nim. UKE może interweniować w przypadku zakłóceń, ale nie ma paragrafu zabraniającego głośnego lub obraźliwego nadawania. Publiczne obrażanie jest karalne, a namierzanie może być prowadzone z kilku punktów za pomocą anten kierunkowych. W praktyce często lepszą metodą jest ignorowanie zakłóceń, gdyż interwencje są rzadkie i skomplikowane prawnie. W dyskusji pojawiły się także przykłady użycia mocnych stacji bazowych i anten typu Lemm 5/8λ na masztach o wysokości 7 m, co zwiększa zasięg i skuteczność lokalizacji. Niektóre służby, jak Inspekcja Transportu Drogowego, mogą stosować urządzenia do namierzania, jednak często jest to blef. Ogólnie temat jest kontrowersyjny ze względu na brak jasnych regulacji prawnych i ograniczone możliwości egzekwowania zakłóceń w paśmie CB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA