Witam !
Mam problem z w/w zasilaczem.
Otóż zasilacz przez długi czas chodził bez problemów, potem jednak zauważyłem, iż tracą mi się pakiety po LAN-ie...
Sprawdzałem wszystko po kolei - dopiero po wymianie zasilacza problem ustąpił.
Podczas gdy włożę z powrotem stary zasilacz problem się powtarza.
W zasilaczu wymieniałem już kondensatory filtrujące - brak efektu.
Pomiary napiec nie do końca jednak odpowiadają parametrom podanym na etykiecie, ponieważ napięcie zamiast +3.3V jest +3.45V oraz zaniżone są napięcia ujemne zamiast -12V jest -11,36V oraz -5V jest -4,42V.
Czy te „anomalia" mogą mieć wpływ na niepoprawne działanie LAN-u ?
Oczywiście w komputerze wszystko działa OK nic się nie wiesza z wyjątkiem właśnie LAN-u , a testowałem na rożnych kartach sieciowych.
Problem ustępuje po zmianie zasilacza, co może być przyczyna takiego „zjawiska"?
Czy możliwa jest naprawa zasilacza? Co mogło ulec uszkodzeniu?
pzdr.
Mam problem z w/w zasilaczem.
Otóż zasilacz przez długi czas chodził bez problemów, potem jednak zauważyłem, iż tracą mi się pakiety po LAN-ie...
Sprawdzałem wszystko po kolei - dopiero po wymianie zasilacza problem ustąpił.
Podczas gdy włożę z powrotem stary zasilacz problem się powtarza.
W zasilaczu wymieniałem już kondensatory filtrujące - brak efektu.
Pomiary napiec nie do końca jednak odpowiadają parametrom podanym na etykiecie, ponieważ napięcie zamiast +3.3V jest +3.45V oraz zaniżone są napięcia ujemne zamiast -12V jest -11,36V oraz -5V jest -4,42V.
Czy te „anomalia" mogą mieć wpływ na niepoprawne działanie LAN-u ?
Oczywiście w komputerze wszystko działa OK nic się nie wiesza z wyjątkiem właśnie LAN-u , a testowałem na rożnych kartach sieciowych.
Problem ustępuje po zmianie zasilacza, co może być przyczyna takiego „zjawiska"?
Czy możliwa jest naprawa zasilacza? Co mogło ulec uszkodzeniu?
pzdr.