logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Właczający sie alarm w lodówce Candy CP-DC 381 V Z

daxter7 15 Sie 2008 18:05 5204 6
REKLAMA
  • #1 5441948
    daxter7
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam małą 2x 2.4 kuchnię ślepą stara lodówka Polar z zamrażarką ***
    chodziła 15 lat potem był Mińk też dwudrzwiowy z zamrażarką *** wytrzymał 6
    lat padł agregad po rozmrożeniu już nie zaskoczyła.W 2002 roku kupiłam Candy
    dużą 186 nowość wtedy na gaz dwa termostat , jeden agregat dół i górę trzy szuflady z
    zamrażaki komora swiezosci no jak na 6 lat temu dobrej klasy ostatnio
    zauwazyłam , że lodówka zaczyna wydawać dziwne odgłosy jakby bombelki się
    robiły gulgoty trwały dosc długo więc odmroziłam ale ona dalej spiewa no i
    małe gotowanko w kuchni i alarm się włącza ciągle włączam super zamrażanie.
    Zauważyłam,ze szuflady w zamrażarce dwie górne też jakby trochę odstają
    poradzcie czy ta moja lodówka spiewa ostatnią pieśń czy mam się już oglądac za
    nową czy warto fachowca wezwać no bo moja sąsiadka zapłaciła 500 zł za naprawę
    to warto chyba kupić nową ale już nie z najwyżęśzj półki tylko taką która na 6
    lat wystarczy. Może ktoś mi poradzi co to może być taki ciągły alarm i te
    bulgoty. A ponoć te na gaz miały być nie do zdarcia pozdr.:)
  • REKLAMA
  • #2 5442138
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Pisząc na gaz to masz na myśli czynnik chłodniczy R600a? Prawdopodobnie masz dziurę w układzie chłodniczym i zaczyna brakować gazu do chłodzenia. A ten gaz to kolejna próba zastąpienia starego dobrego gazu R12(bo nieekologiczny)innym co nie do końca i nie wszystkim producentom wychodzi.
  • REKLAMA
  • #3 5442310
    daxter7
    Poziom 10  
    Tak mam na mysli czynnik chłodzący , nad komora swiezosci jest taki odpływ jak go czysciłam to taki czarny smar sie z tamdąd wydobywał no nie podejrzewam ,że to brud bo czeto myje lodówkę .
  • REKLAMA
  • #4 5442332
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2634
    R600 w 2002 roku? Raczej R134.
    Nie widać wybrzuszenia wewnątrz lub z tyłu?
  • #5 5442427
    daxter7
    Poziom 10  
    nie tył idealny , tak to była absolutna nowośc w CANDY, wtedy szklane półki komora swiezosci to były bajery ,no i dwa termostaty też nota bene, pic na wodę, cena tez była odpowiednia w MEDIA zapłaciłam OK 2900 jak na tamte czasy to sporo, no i raty + odsetki wyszło mnie 3500 ,ale media jak to mówia nie dla idiotów a ja blondynka jestem :) dlatego teraz chcę wiedziec czy warto inwestować w naprawę czy odpuscić i kupić np indesit powównywalna poj za 1199zł.pozdrawiam i prosze o pomoc :)

Dodano po 16 [minuty]:

Zapomniałam dodac ,że nowoscia wtedy było też zastosowanie takiego wiatraczka aby była lepsza cyrkulacja powietrza , no alarm mi sie wyłączył cała noc poleci na super zamrazaniu zobaczymy co dalej, ale dalej głosno chodzi i bulgoty wydaje byle by długi weeked wytrzymała :)
  • #6 5452998
    daxter7
    Poziom 10  
    Witam oto parametry mojej lodówki Candy CP-DC 381 V Z . Alarm włacza sie nadal po dłuższym otwarciu zamrażalnika Wydaje mi się ,że szuflady 1 i 2 ni edochodza do konca może tu tkwi przyczyna czekam na mechanika ciekawe co powie ? a oto i parametry1 agregat dwa pokretła termostaty na dół i góre: Klasa wydajności energetycznej A. Kolor BIAŁY. Pojemność całkowita brutto 364 l. Pojemność chłodziarki netto 234 l. Pojemność zamrażalnika netto 101 l. 1 kompresor. Technologia DUAL COLD. System TURBO COLD. Strefa BioSafe 0-3°C. Czynnik chłodzący R600. Roczne zużycie energii elektrycznej 358 kWh/rok. Zdolność zamrażania 12 kg/24 h. Autonomiczność bez prądu 21 h. Linia BioCOLD (zaokrąglone drzwi). Przekładane drzwi. Drzwi z systemem półek MultiBox. Chłodziarka: 4 półki z bezpiecznego szkła. Zamrażalnik: 3+1 plastikowe szuflady. Wymiary (W x S x G): 185 x 60 x 60 cm
  • REKLAMA
  • #7 5463678
    daxter7
    Poziom 10  
    Mechanik był stwierdził lodówka umiera :(sprezarka za niedługo padnie i listwa do wymiany elektroniczna koszt z robocizna ok 800-900 zł :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka posiada lodówkę Candy CP-DC 381 V Z z 2002 roku, wyposażoną w dwa termostaty, agregat na dole i górze oraz czynnik chłodniczy R600. Od pewnego czasu urządzenie wydaje nietypowe dźwięki przypominające bulgotanie, a po dłuższym otwarciu zamrażalnika włącza się alarm. Szuflady zamrażarki nie domykają się całkowicie, co może wpływać na działanie systemu chłodzenia. Po rozmrożeniu i próbie uruchomienia funkcji super zamrażania problem nie ustąpił. Mechanik ocenił, że sprężarka jest bliska awarii, a wymiana listwy elektronicznej wraz z robocizną kosztowałaby około 800-900 zł. Wskazano również możliwość nieszczelności układu chłodniczego i ubytku czynnika R600, co jest typowe dla starszych modeli z tym gazem. Użytkowniczka rozważa zakup nowej lodówki, np. Indesit, ze względu na koszty naprawy i wiek obecnego urządzenia. Parametry techniczne lodówki Candy obejmują klasę energetyczną A, pojemność całkowitą 364 l, technologię DUAL COLD, system TURBO COLD oraz autonomiczność bez prądu do 21 godzin.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA