logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować szum fonii na kanałach w telewizorze Clasic TCM?

Godsmak 17 Sie 2008 19:23 2151 13
REKLAMA
  • #1 5448096
    Godsmak
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Zakupiłem niedawno telewizor marki Clasic (prawdopodobnie TCM). Nie mam pojęcia jaki ma chassis ani procesor. Telewizor pochodzi z Niemiec. Podzcas strojenia telewizora, nie dostrajał odpowiednio dźwieku. Dopiero podczas ręcznego dostrajania dźwięk się pojawiał. Niestety ustawienia dotyczące dźwieku były kasowane przy wyłączaniu telewizora wyłącznikiem głównym. Pomyślałem, że skoro to TV z Niemiec, to trzeba go przestroić. Do głowicy dolutowałem fonie równoległą (z połączonymi wyjściami IN/OUT). Problem wyeliminował się częściowo, bo podczas włączania tv, fonia jest ale nie na wszystkich kanałach. Mianowicie na dwójce i polsacie szum powraca przy kazdym uruchomieniu TV (na reszcie kanałów ok). Jakies sufgestie? Bo ja zgłupiałem.
  • REKLAMA
  • #2 5448165
    garbi1960
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam ,jeśli się niezbyt dokładnie dostraja do kanałów ja bym lekko spróbował dostroić p-cz . Pozdrawiam .
  • #3 5448180
    Godsmak
    Poziom 12  
    Gdybyś mi lekko nakreslił, gdzie to pcz sie dostraja. Gdzieś w głowicy? Aż taki zaawansowany serwisant to ja nie jestem.
  • #4 5448408
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Niczym nie kręć. Z opisu wynika, że TV ma Nicam. Jaką fonie zastosowałeś?
  • REKLAMA
  • #5 5448522
    Godsmak
    Poziom 12  
    Fonie AWK. Posiadajaca połączone wyjście z wejściem. Podobne bardzo do fonii RYMI
  • #6 5448530
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic59215.html

Ale pewnie u Ciebie brakuje kilku elementów do "ideału" i większość stacji pracuje na pograniczu odbioru (może być tak, że przy pojawieniu się napisów fonia zaczyna warczeć).

Jest pytanie dlaczego na jednych jest (prawie) dobrze a na drugich raczej niedobrze.
    Nie z każdego nadajnika stosunek nośnej wizji do fonii jest taki sam,
    nie dla każdej odbieranej częstotliwości głowica ma taką samą charakterystykę.
    Problemy pogłębiają sie w "kablówce" gdzie stacje nadają w sąsiednich kanałach i produkty mieszania ( częstotliwości różnicowe) włażą jako zakłócenia.
    Rozwiązaniem może być dobra obejściówka, czyli taka która jako filtr wejściowy ma nie dwie cewki (czasem tylko jedną) ale poprawny filtr SAW do odbioru stereofonicznego , przystosowany do nośnej wizji wg standardu BG (38,9 MHz). Kiedyś były takie dostępne w sklepach z elektroniką ( o ile sobie przypominam producent MJM ) ale przestrajanie fonii to już miniona historia.
  • #7 5448579
    Godsmak
    Poziom 12  
    Prawde mówiąc, nie ma zielonego pojęcia o czym piszesz. Może zastosować mniej zawodna fonię RYMI?
    Dodam, że problem istnieje przy zwyklej telewizji naziemniej.
  • #8 5448801
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Godsmak napisał:
    Prawde mówiąc, nie ma zielonego pojęcia o czym piszesz. Może zastosować mniej zawodna fonię RYMI?

Ja specjalnie nie gustowałem w RYMI (choć użyłem go kilka razy, o ile sobie przypominam w sytuacji gdy nie mogłem pobrać wystarczającego prądu do F88 bo zasilacz nie wyrabiał).

Choć myślę że RYMI to lepsze rozwiązanie niż fonia z połączonym IN/OUT

Najwyżej ceniłem moduł MJM F88 w mojej opinii rozwiązanie zbliżone do ideału brakuje jedynie poszerzenia pasma głowicy o 1MHz - ale tego to nigdy "się nie robiło"(nawet przy wymianie głowicy zwykłej na hyperband wymieniało się na głowice zestrojone w/g standardu BG a nie DK bo DK były nieosiągalne).

wg opisu producenta:
    Najbardziej rozbudowany,stereofoniczny model fonii równoległej. Zapewnia znakomitą jakość dźwięku dzięki zastosowaniu filtru z falą powierzchniową (to ten SAW o którym pisałem wcześniej) o optymalnej charakterystyce, wzmacniacza pośredniej częstotliwości z pętlą PLL, podwójnie zrównoważonego mieszacza z kwarcowym generatorem heterodyny.

http://www.mjm.pl/uklady_fonii_rownolegle.html
  • REKLAMA
  • #9 5449461
    mietostasiek2
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witaj możesz zrobić tak wymień filtr SAW na podwójny np.K2955M i w trybie serwisowym przestaw w opcjach na DK . Jeśli TV niema w opcjach przełączenia na DK lub adresy są nie znane pozostaje fonia zewnętrzna. Wyrazy podziękowania dla Pana Andrzeja M. za wspaniałe dwa posty dotyczące problemu przestrajania TV .Pozdrawiam.
  • #10 5450755
    Godsmak
    Poziom 12  
    Gybym wiedział jak tryb serwisowy tutaj ustawić. Niw mam pojecia, jak w telewizorach TCM wejść w ukryte ustawienia.
  • #11 5450880
    mietostasiek2
    Poziom 17  
    Musisz podać model TV ,TCM i co dalej? dobże by było numer procesora też podać i co za uklad w P.CZ np. jakiś STV lub TDA ?.
  • #12 5451324
    Godsmak
    Poziom 12  
    Znalazlem tam 3 uklady scalone (poza TDA chyba koncówka mocy), MSP3400G, ST92195C7B1/PFT (?), STV2246H
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 5452331
    mietostasiek2
    Poziom 17  
    Witaj obok STV2246H jest filtr SAW ma pięć nóżek zamień go na K2955M (5zł.) jest dostępny w handlu lub inny podwójny.Po wymianie może sie pojawić od razu dzwięk jeśli nie daj zanć powiem co robić.Pozdrawiam.
  • #14 5477010
    Godsmak
    Poziom 12  
    Filtr wymieniony, telewizor działa. Dziękuję wszystkim za pomoc, zamykam temat :].

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył szumu fonii na niektórych kanałach w telewizorze marki Clasic (prawdopodobnie model TCM) pochodzącym z Niemiec. Telewizor posiadał fonii równoległą AWK z połączonymi wyjściami IN/OUT, co częściowo eliminowało szum, lecz na kanałach TVP2 i Polsat problem powracał. Dyskusja wskazała, że przyczyną mogą być niedokładne strojenie p.cz. lub niewłaściwy filtr SAW w głowicy, szczególnie w kontekście standardu BG i nośnej wizji 38,9 MHz. Zalecano wymianę filtru SAW na podwójny, np. K2955M, oraz ewentualne przełączenie trybu na DK w serwisowym menu telewizora, jeśli jest dostępne. W przypadku braku możliwości strojenia lub zmiany ustawień, rekomendowano zastosowanie zewnętrznej fonii, np. modułu MJM F88, który posiada filtr SAW i zaawansowane układy PLL oraz mieszacz kwarcowy, zapewniające lepszą jakość dźwięku. Po wymianie filtru SAW problem został rozwiązany i telewizor działał poprawnie. W dyskusji pojawiły się także informacje o układach scalonych w telewizorze: MSP3400G, ST92195C7B1/PFT, STV2246H oraz o konieczności podania modelu i procesora do dokładniejszej diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA