logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić fonię w TV Clatronic CTV 450 VT z użyciem Omega FR-83?

KrzysiekZ 16 Gru 2006 18:45 2221 19
REKLAMA
  • #1 3338088
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Telewizor przywieziony z Niemiec chciałem przestroić fonię, przeczytałem posty dotyczące tego tematu kupiłem fonię równoległą Omega FR-83, ale niestety brak naszej fonii. Zgodnie z poradami na ten temat wejście podłączyłem do ostatniej nogi głowicy czyli wejścia filtra grzebieniowego K2966M a wyjście do filtra próbowałem zarówno do nogi 1 jak i 3 ale nie ma zmian. W czym szukać problemu?
  • REKLAMA
  • #3 3338184
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    KrzysiekZ napisał:
    a wyjście do filtra próbowałem zarówno do nogi 1 jak i 3 ale nie ma zmian. W czym szukać problemu?
    Do jakiego filtra. Czy tam jest SFE 5,5MHz?Podaj jakie są scalaki. Łatwiej by było RYMI.Oczywiście zasilanie i masa podłączone.
  • REKLAMA
  • #4 3338261
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    zobacz ten link
    www.mjm.pl
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #5 3338345
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Zasilanie jak najbardziej masa przylutowana do głowicy i +11V mam a podłączałem wyjście z fonii do filtra SFE 5,5 w telewizorze i niestety tylko szum.
  • #6 3340477
    LeDy
    Poziom 43  
    Jak jest SFE 5,5 i wchodziłeś na niego to jedynie albo wejście fonii równoległej masz żle podłączonę,albo uszkodzona fonia ,którą zakładasz ,albo oryginalna 5,5-zachodnia jest uszkodzona.Sprawdz najpierw czy chodzi oryginalna np. podłącz przez antenę Sat,Video.
  • #7 3343645
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Dzisiaj postaram się podłączyć video, ale jeszcze jedna kwestia czy jest możliwość zmiany języka menu na inny bo niemiecki jest dla mnie niezrozumiały i nie mogę znaleźć programowania kanałów jedynie ich przegląd.
  • #8 3343710
    daw2
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    Może to głipie ale sprawdz czy przy szukaniu programów nie znika to napiecie 11v. Pozdro
  • #9 3344278
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 3345191
    LeDy
    Poziom 43  
    KrzysiekZ napisał:
    Zasilanie jak najbardziej masa przylutowana do głowicy i +11V mam a podłączałem wyjście z fonii do filtra SFE 5,5 w telewizorze i niestety tylko szum.
    Chyba wie co pisze,że zasilanie podłączone. Po znalezieniu stacji zmierz czy to napięcie jest na fonii równoległej(może wziąłes napięcie przełączania pasm)Poprzednie aktualne.
  • REKLAMA
  • #11 3345765
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    a ja dodam tylko ze ostatnio taka fonia nowa przyprawila mnie o zawrot glowy bo byla felerna i stracilem pol dnia zanim zdobylem druga sprawna
    wiec rozwaz i taka mozliwosc
    sprawdz czy pin 20 i 19 chyba tda 98xx nie ma zwarcia do masy
    pzdr
  • #12 3347473
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Witam ponownie
    Kwestię napięcia zasilania można zostawić jest to napięcie bezpośrednio z zasilacza jest podłączone i nie zanika.
    Wczoraj sprawdziłem, że telewizor działa z dźwiękiem po podłączeniu video na wejście antenowe więc dziś idę po nową fonię dam znać o efekcie.
  • #13 3358642
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    No i niestety kupiłem drugą innego producenta i efekt ten sam brak dźwięku.
  • #14 3358770
    JSTN
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Odnośnie tego OTVC to trzeba spojrzeć, czy nie jest to wersja z kością TDA8361, 62 etc. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest montaż fonii Rymi (konwerter na pośredniej częstotliwości). W tych rozwiązaniach nie ma podejścia do różnicowej (5,5MHz, 6,0MHz etc) i dlatego konwersję trzeba robić z wejścia na wyjście filtru SAW p-cz.
    Fonia oprócz zasilania ma zaciski "in" i "out". In dołączyć do wyjścia p-cz głowicy (wejścia SAW) a out zbliżyć do ścieżki (jednej z dwóch) wyjscia SAWa na kość TDA. Przewód (zaizolowany) przyklej glutem do płyty. Zasilanie +5 - + 20V.
  • REKLAMA
  • #15 3359259
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Witam ponownie
    Telewizor jest na układzie TDA 9350PS/N1/2K0223 zakładam że druga fonia jest dobra więc może jak coś źle podłączam chociaż zgodnie ze wskazówkami wejście fonii z ostatniej nóżki głowicy a wyjście na filtr SFE 5,5 który nawet całkiem wyciągałem. Proszę o dalsze wskazówki.
  • #16 3359455
    LeDy
    Poziom 43  
    Wejście fonii z IF głowicy( nie zawsze to ostatnia nóżka)Wyjście głowicy przeważnie idzie bezpośrednio na wejście filtra z falą powierzchniową OFW(SAW). Podłącz najpierw Wy.fonii do SFE ,masę,i +12V do płytki fonii a wtedy przewodem z fonii Wejście przytykaj do nóżek głowicy. Powinneś trafić właściwy kołek(mogą być dwa jak głowica ma wyjście symetryczne) to obojętnie który. Potem próba na słabym sygnale i jak gra dobrze to po naprawie.

Dodano po 2 [minuty]:

Ewentualnie próba czy n. 1 czy 3 SFE ale coś głosu powinno już być.
  • #17 3363528
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Jest to chassis PT-92 i ze ściągniętego schematu wynika że dwie ostatnie nóżki głowicy to wyjście IF więc zakładam że to podłączam dobrze, wypiąłem filtr sfe 5,5 i próbowałem podłączać się pod skrajne nogi i nic zakładam że fonia nie jest uszkodzona skoro próbowałem dwie różne. Nie wiem więc w czym może tkwić problem myślę że będę musiał się poddać, ostatnia próba po świętach.
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.[/i]
  • #18 3363662
    LeDy
    Poziom 43  
    Na tym schemacie(PT92) nie znalazłem SFE 5,5MHz. Wygląda na to ,że albo w trybie serwisowym zmiana albo fonia Rymi.Ten filtr to jest ECM i jest to półapka 5,5 MHz
  • #19 3374114
    JSTN
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Podejrzewam, że mylnie odczytujesz nazwę filtra: to nie jest SFC tylko zapewne EFC. Jest to filtr zaporowy włączony między 38 a 40 nogą kości TDA 9350. Jeżeli przykleiłeś się do tego właśnie filtra, to fonii nie będzie. Jest to filtr zaporowy a jego zadaniem jest wyciąć podnośną 5,5MHz z sygnału wizji. Ze schematu aplikacyjnego tej kości wynika, że zawiera ona programowalny demodulator FM PLL na wszystkie podnośne: od 4,5MHz do 6,5MHz. Trzeba, zatem, albo zmienić oprogramowanie i wskazać 6,5MHz, albo zostawić jak jest i włączyć fonię RYMI. Wyjście fonii RYMI zbliżyć (jak już pisałem) do 23 lub 24 nogi TDA9350 a wejście dołączyć do wyjścia p-cz głowicy (tunera). Na jakiejkolwiek fonii równoległej dźwięku nie uzyskasz i szkoda Twego czasu. Fonię RYMI produkuje jakaś firma z Poznania. Jeżeli masz problem z nabyciem skontaktuj się ze sklepem RTV 0627645777. Jest u nich w sprzedaży. Pozdrawiam. JSTN
  • #20 3379817
    KrzysiekZ
    Poziom 14  
    Dzięki za ostatnie podpowiedzi pobawiłem się w menu serwisowym i mam dźwięk. Moja wina nie poznałem że to nie ten filr. Sprawa zamknięta.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omawiano problem przestrojenia fonii w telewizorze Clatronic CTV 450 VT sprowadzonym z Niemiec przy użyciu fonii równoległej Omega FR-83. Próby podłączenia fonii do ostatnich nóżek głowicy i filtra SFE 5,5 MHz nie przynosiły efektu, mimo poprawnego zasilania (+11V) i dwóch różnych fonii. Użytkownik nie uzyskał dźwięku, jedynie szum. Wskazano, że w układzie z kością TDA9350 (chassis PT-92) nie ma klasycznego filtra SFE 5,5 MHz, a filtr oznaczony jako ECM lub EFC jest filtrem zaporowym podnośnej wizji, co uniemożliwia użycie fonii równoległej Omega FR-83. Kość TDA9350 posiada programowalny demodulator FM PLL dla podnośnych od 4,5 do 6,5 MHz, co wymaga zmiany oprogramowania lub zastosowania fonii RYMI – konwertera na pośredniej częstotliwości. Fonia RYMI powinna być podłączona wejściem do wyjścia pośredniej częstotliwości głowicy, a wyjściem do odpowiednich nóżek kości TDA9350 (np. 23 lub 24). Po zastosowaniu fonii RYMI i ewentualnej zmianie ustawień w menu serwisowym uzyskano poprawny dźwięk. Wskazano również, że fonia RYMI jest dostępna w sklepach RTV i produkowana przez firmę z Poznania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA