logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z komputerem lub monitorem lub prądem..Dziwna sprawa

rafiki-sc 17 Sie 2008 22:03 1605 9
REKLAMA
  • #1 5448751
    rafiki-sc
    Poziom 2  
    Witam wszystkich! mam problem z uruchomieniem komputera. 2 dni temu nad Śląskiem przeszła naprawdę duża burza. Grzmiało, błyskało na całego. Na następny dzień nie mogłem uruchomić komputera. Dodam, że od początku burzy do rana komputer był wyłączony z prądu. Wszystko było wyłączone. Kiedy rano próbowałem odpalić kompa, uruchamiał się przez 3 sekundy i jakby zaraz resetował się. Jeszce nie zdążyło się nic pojawić na ekranie monitora, a on jakby zaczynał uruchamianie od początku. Zdążył tylko rozruszać cd-rom , resetował się i od nowa.
    O dziwo po sprawdzeniu całego kompa, nie znalazłem nic. Zaniosłem do sąsiada dwa piętra wyżej i działał! Za pierwszym razem normalnie odpalił. Przyniosłem go do domu, podłączyłem w innej części domu. Do innego kontaktu i również działał. Pomyślałem, że coś z prądem ... Kupiłem listwę przeciw przepięciową i go podłączyłem. Podziałał kilka minut normalnie, ale w tym momencie padł monitor, kineskop czy co tam, zaczęło wydawać takie charakterystyczne dźwięki. Monitor nie chciał się włączyć. Pomyślałem, że to musi być wina monitora. Chciałem uruchomić komputer jeszcze raz i znowu powtórzyła się historia z uruchamianiem przez 2-3 sekundy i resetem. Odłączyłem monitor i komputer dzialał normalnie. Trochę ciężko było mi w to uwierzyć, ale uznałem, że może monitor tak wpływał na komputer podczas włączania. Dziwne, ale kto wie, nie znam się na sprzęcie tak do końca. Połaziłem po sklepach za nowym monitorem bo ten mój to prawdziwy weteran (CRT) i miałem go zmienić i tak.
    Monitora nie znalazłem. Wróciłem do domu, stęskniony za moim komputerem pomyślałem, że może akurat uruchomię go jeszcze raz. Zadziałał! przez przypadek lekko ruszylem kablem od monitora i zaczął znowu wydawać swój dziwny dzwiek, na chwile zgasł ale działał dalej. Wyskoczył jednak jakiś błąd windowsowy, ze brakuje jakiegos pliku. Pomyślałem, że to pewnie od tych ciągłych resetów. Zresetowałem go laugh.gif i znowu nie chciał się włączyć, tzn ruszał przez 2-3 sekundy i nie dawał rady. Tak jak przedtem. Kompletnie zbity z tropu odłączyłem monitor i uruchomiłem samego kompa i działo się to samo. Ruszał i po 3 sekundach nie dawał rady. Podłączyłem jeszce raz monitor i tym razem zadziałał i właśnie piszę tego posta. Masakra, nie wiem już co to może być... W dodatku błąd przy uruchamianiu windowsa już nie wyskoczył...
    Dodam jeszcze, że na początku zrobiłem reset biosu :)
  • REKLAMA
  • #2 5448790
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Na miejscu kolegi obejrzałbym stan kondensatorów elektrolitycznych (spuchnięcia, wycieki) zarówno na płycie głównej, karcie graficznej jak i we wnętrzu zasilacza.
  • REKLAMA
  • #3 5448812
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Wina kondensatorów??? A przecież u sąsiada działał. Moim zdaniem przewód w gniazdku jest nadpalony i nie może dostarczyć odpowiedniego natężenia prądu.
  • #4 5448831
    rafiki-sc
    Poziom 2  
    Wszystkie kondensatory jak nowe. Cały komp przejrzany. Czytałem na tym forum, że ktoś miał problem, kiedy po burzy nie mógł uruchomić komputera. Polecono mu odpięcie wszystkich podzespołów od kompa i sprawdzanie jak komputer zareaguje. Myślałem ze mam ten sam problem i własnie tak zrobilem. Wszystko grało... no poza tym, ze kiedy karta graficzna nie była włożona do slotu, głośniczek nie dawał żadnego sygnału, a chyba powinien. Reszta OK
    Mam jeszcze pytanie... myślicie, że niesprawny monitor może w jakikolwiek sposób wpływać na uruchamianie komputera?
  • #5 5448848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 5448876
    gilus1
    Poziom 29  
    Rozkręć gniazdko sieciowe i sprawdź czy żaden z kabli nie jest nadpalony.
  • REKLAMA
  • #7 5452498
    kajfasz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

I ja mam problem z komputerem po burzach nad Śląskiem. Komputer był niby wyłączony w czasie burzy ale listwa już nie. Efekt jest taki, że jak włączę komputer to włączają się wiatraki na procku, chipsecie płyty głównej oraz karcie graficznej ale dyski i cd-romy już nie startują. Monitor i klawiatura już też nie dostaje sygnału. Wyglądało mi to na zasilacz lub płytę główną ale to chyba nie to - Wczoraj pozyczyłem podobny komputer żeby posprawdzać poszczególne podzespoły - wsadzałem kolejno do mojego kompa: ram, dysk, zasilacz, grafikę, i płytę głowną i NIC !!!!!!! Taki sam efekt - wiatraki startują a dyski i cd-romy już nie :((( Niestety nie mogę sprawdzić procka bo jest inny niż mój ale to chyba nie jego wina. Co o tym sądzicie - może to być procek ??? A może coś innego ?
    Pomóżcie proszę !!

kajfasz
  • REKLAMA
  • #8 5452530
    gilus1
    Poziom 29  
    To do tego porzyczonego komputera wstawiaj swoje podzespoły, a nie tamte z porzyczonego komputera do swojego.
  • #9 5452593
    kajfasz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Hmmm, a jaka to różnica ? Nie żebym się znał :) Ale czy może takie zachowanie być przyczyną walniętego procka ?
  • #10 5452613
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Proszę podmienić procesory i będzie wiadomo, czy na kolegi płycie sprawny procesor będzie działać. Niemniej jednak jest to ryzykowne, gdyż jeśli kolegi płyta jest spalona może uszkodzić sprawny procesor. Wszystko robi kolega na własną odpowiedzialność.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po dużej burzy nad Śląskiem komputer nie uruchamia się poprawnie – włącza się na kilka sekund, resetuje i nie wyświetla obrazu na monitorze. Komputer był odłączony od prądu podczas burzy. Po przeniesieniu do innego mieszkania i podłączeniu do innego gniazdka działał poprawnie, co sugeruje problem z instalacją elektryczną w domu. Po zastosowaniu listwy przeciwprzepięciowej komputer działał chwilowo, ale monitor zaczął wydawać charakterystyczne dźwięki, co wskazuje na jego uszkodzenie. Sprawdzono kondensatory elektrolityczne na płycie głównej, karcie graficznej i zasilaczu – są w dobrym stanie. Sugerowano sprawdzenie stanu przewodów w gniazdku pod kątem nadpaleń oraz pomiar napięć zasilacza. Próby uruchomienia komputera bez karty graficznej nie dawały sygnału dźwiękowego z głośniczka. Inny użytkownik zgłosił podobny problem po burzy – wiatraki się uruchamiają, ale dyski i napędy nie startują, a monitor i klawiatura nie reagują. Testowano podzespoły z innego komputera, lecz problem pozostał. Dyskusja dotyczyła możliwości uszkodzenia procesora lub płyty głównej, z zaleceniem wymiany procesorów między komputerami w celu diagnozy, z uwagą na ryzyko uszkodzenia sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA