logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik temperatury do samochodu zew i wew jaki najlepszy ?

DARKO-alarmy 25 Lut 2004 11:14 5683 6
REKLAMA
  • #1 518473
    DARKO-alarmy
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czujnik temperatury do samochodu zew i wew jaki najlepszy?
  • REKLAMA
  • #2 518555
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Cześć !
    Jeżeli chodzi o analogowe to polecam LM35
    może nie są tanie ale 10mV/'C to miodzik i ta liniowość...
    po opowiednim zabezpieczeniu można też na zewnątrz
    Zrobiłem ładnych kilka(naście) sztuk termometrów i ok.
  • REKLAMA
  • #3 518566
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 723
    polecam AD592AN - analogowy - źródło prądowe 1uA/1K
  • REKLAMA
  • #4 518583
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    LM35 jest ok. Do pomiaru można też wykorzystać zwykłą diodę a jeszcze lepszy jest tranzystor germanowy. Z tym ostatnim mogą być problemy, ale czasem w szufladzie coś ocalało...
  • #5 649040
    szymeek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ja zrobilem do Lanosa na ds 18s20, zero kalibracji, podlaczylem to do mikroprocka AT90 8535, dodalem jeszcze kalendarz i zegar (dodtatkowy 1 uklad zegara czasu rzeczywistego), (programowo jest jeszcze sygnalizacja przymrozka, i wlaczenia swiatel)
    Calosc zrobiona w Bascomie

szymeek(_at_)wp.pl
    GG 314432
  • REKLAMA
  • #6 650291
    ::NokermaN::
    Poziom 12  
    szymeek możesz zapodać jakiś schemacik
  • #7 651191
    szymeek
    Poziom 12  
    Ciezko podac jakis schemacik.
    Moge dac listing programu bazowego, ktory sam znalazlem na necie.
    Ja zrobilem na mocniejszym procku AT90S8535,
    W pliku ktory zalaczam jest listing programu do zaprogramowania mikroprocka przy pomocy pakietu Bascom.

Zalaczony listing umozliwia:
    1. odczyt temperatury z jednego czujnika ds18s20 (-40do chyba +100C)
    2.samoczynny odczyt numeru seryjnego ukladu (kazdy ma niepowtarzalny wlasny numer)

opis plytki jest w edw 2001.01 str 20

ja przerobilem go sobie na mikroprocek at90s2313 (latwiej sie programuje, nie trzeba programatora)

Nie moge podeslac mojej wersji programu:
    1. Odczyt temp zew i wew
    2. Sygnalizacja przymrozku
    3. kalendarz
    4. zegarek
    5. sygnalizacja nie wlaczonych swiatel w zaleznosci od pory roku

gdyz do kazdego czujnika jest konieczna zmiana w listingu (nr seryjny czujnika) i jest on pisany pod konkretne czujniki temp, ktore wspolpracuja z prockiem, poza tym zajelo mi to okolo 2 miechow az zaczelo wszystko dzialac.

Jesli macie pytania zapraszam na GG 314432
    W miare mozliwosci postaram sie pomoc
    Załączniki:
    • 18s20.zip (4.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat najlepszych czujników temperatury do samochodu, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych, polecano kilka rozwiązań analogowych i cyfrowych. Jako czujniki analogowe rekomendowano LM35 ze względu na liniowość i czułość 10mV/°C oraz AD592AN, który działa jako źródło prądowe 1µA/K. Alternatywnie można wykorzystać zwykłą diodę lub tranzystor germanowy do pomiaru temperatury, choć ten ostatni może sprawiać trudności. Wśród cyfrowych czujników wyróżniono DS18S20, który nie wymaga kalibracji i umożliwia odczyt temperatury w zakresie od -40 do około +100°C. Czujnik ten można łatwo zintegrować z mikrokontrolerem AT90S8535 lub AT90S2313, co pozwala na dodatkowe funkcje, takie jak sygnalizacja przymrozku, zegar czasu rzeczywistego, kalendarz oraz kontrola włączania świateł. Implementacja wymaga jednak programowania i przypisania unikalnych numerów seryjnych czujników. Całość może być realizowana w środowisku Bascom. Wskazano również, że do zastosowań zewnętrznych czujniki analogowe wymagają odpowiedniego zabezpieczenia przed warunkami atmosferycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA