jak zmierzyc temperature z dokladnoscia do 0.01st celsjusza majac przetwornik adc10bit (atmega) ?
jaki czujnik (pewnie termistor) ? ntc, ptc?
pozdrawiam
mm.
jaki czujnik (pewnie termistor) ? ntc, ptc?
pozdrawiam
mm.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammienki napisał:
dokladnosc 0.01st tzn ze mam zmierzone super dokladnym termometrem za milion zlotych np 36.00 a moj robiony za 13.26zl pokaze 35.99 ? wtedy mam spelniony warunek dokladnosci 0.01stopnia?
a rozdzielczosc tzn ze moge mierzyc zmiany temp co 0.01stopnia?
mienki napisał:Jedno z drugim się kłóci, moim zdaniem powinieneś przyjąć dokładność 0.01 a rozdzielczość przynajmniej 0.02.chce mierzyc zmiane temperatury co 0.01. che wykrywac takie zmiany temp.
np mam 36.67 i zmienia sie na 36.68 <- i to chce obserwowac
nie moze byc np 36.63 a potem skok do 36.65, bo to byloby 0.02.
/zakladajac bardzo wolny proces zmiany temp/
mienki napisał:Ja bym powiedział że 0.1stopnia to jest realne, poza tym są jeszcze problemy z choćby z konstrukcją samego czujnika, bo jeśli do celów medycznych to możesz zapomnieć o kawałku rurki zalanej klejem.a ja potrzebuje rozdzielczosc 0.01 stopnia
frohme napisał:... lub bardziej prawdopodobnej 7/512=0,013 przy założeniu, że napięcie na wejściu zmienia się w pełnym zakresie tzn. od 0V do nap. wzorca. Na tym przetworniku marnie to widzę. ....
elektryk napisał:Jedno z drugim się kłóci, moim zdaniem powinieneś przyjąć dokładność 0.01 a rozdzielczość przynajmniej 0.02.
PiotrPitucha napisał:... ale Twój pomysł z ładowaniem kondensatora przez termistor jest zupełnie błędny, podejrzewam że kondensator jaki jesteś w stanie kupić ma większy współczynnik temperaturowy niż PT100.
crazy_phisic napisał:
Hmm od początku piszesz o atmega a tam informacja o rozdzielczości znajduje się w opisie, dla attiny teoretycznie nie ma utraty rozdzielczości dla wzmocnienia x20.