logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć laptopa z uszkodzoną matrycą do 4 monitora PSONE w samochodzie?

BezPojecia 18 Sie 2008 23:47 2551 9
  • #1 5452035
    BezPojecia
    Poziom 10  
    Witam, to pierwszy moj post na tym forum wiec mam nadzieje ze to mnie troche usprawiedliwi i obedzie sie bez pociskow.
    Predstawie wam wiec moj plan, chce kupic monitor 4" (jest jeden problem, jak wynika z opisu jest on kompatybilny z PSONE i wszystkimi konsolami do gier PLAYSTATION, PLAYSTATION2, NINTENDO64 i DREAM CAST oraz z DVD, VHS i VCD), digitizer i jakiegos prawdopodobnie laptopa z uszkodzona matryca , i moje pytanie do was, czy da sie to w miare nieskomplikowany sposob polaczyc ze soba (bez skladania SKOMPLIKOWANYCH ukladow i pisania samemu sterownikow itp.)

(chce takie wyswietlacze wszyc w to cos przeciwsloneczne co ma kazdy kierowca przed czolem )
  • #2 5452223
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Witam,

Najlepiej napisz jakie wejście ma ten monitor. W skrócie - jeśli w laptopie masz odpowiednie wyjście (VGA, S-Video) i pasujące wejście monitora, to wszystko powinno ruszyć "od kopa".

Jedyny problem jaki widzę, to jak przestawić preferencje wyświetlania drugiego monitora w momencie, gdy na pierwszym nic nie widzisz (uszkodzona matryca) :)

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • #3 5452556
    BezPojecia
    Poziom 10  
    Dr.Vee napisał:
    Witam,

Jedyny problem jaki widzę, to jak przestawić preferencje wyświetlania drugiego monitora w momencie, gdy na pierwszym nic nie widzisz (uszkodzona matryca) :)

mogl byl na szybko podpiac matryce od swojego laptopa zeby skonfigurowac , komputer mam dopiero kupic wiec mogl bym sie rozejec za takim zeby mozna go bylo podlaczac do tv (??) albo moze jakas przejsciowke da sie zastosowac? powiem szczerze ze bardziej sie zastanawiam czy bede mogl to puzniej polaczyc z panelem dotykowym (digitizerem) ??
    Widzialem tez taki tablecik (ViewSonic Tablet Airpanel v110 ) ktory by rozwiazywal wiekszosc moich problemow, poniewaz sluzy do bezprzewodowej obslugi komputera, jednak jest troche za gruby i zeby go wszyc tam gdzie sobie umyslilem musial bym odlaczyc lcd od reszty, i teraz problem, jesli bedzie zamocowany na "nuzkach" to kabel taki jak magistrala i nie powinno byc wieszych problemow jednak jesli bedzie na takiej cienkiej miedzianej tasmie to jak moge to przedluzyc??
  • #4 5453285
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Witam,

Jak już pisałem większość laptopów ma dodatkowe wyjścia na monitor VGA (25pin) i S-Video (analogowe audio + video do TV), niektóre mają też DVI (cyfrowe). Dlatego panel zewnętrzny dobieraj tak, żeby miał jedno z w/w wejść, wtedy nie będzie problemów. Inaczej będziesz musiał kombinować ze sterowaniem/podłączeniem.

Przedłużanie taśmy może Ci się udać, ale parametry sygnału mogą się znacznie pogorszyć - co znaczy, że może Ci to nie zadziałać.

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • #5 5453372
    Brosper
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja bym radził na początek poprawić nazwę tematu. :)
  • #6 5453635
    BezPojecia
    Poziom 10  
    Wielkie dzieki za odpowiedzi, ta czesc tematu mozemy chyba uznac za zamknieta, i chcial bym poruszyc nastepny problem - podlaczenie czujnikow odleglosci (lub gotowych cofania) do pc ??
  • #8 5453825
    BezPojecia
    Poziom 10  
    co do czujnika cofania to wydaje mi sie ze dobry rozwiazaniem moze byc kamera z wyswietlaczem lcd ktorego by trzeba tylko troche przemiescic, obiektyw kamery dac na tylni zderzak i do(obiektywu oczywiscie) okola ze 3-4 diody takie jak w pilocie sa, co dalo by efekt noktowizyjny

jeszcze pytanko na boku zeby nie smiecic na forum, jakiego rezytora musze uzyc by zmienic napiecie z 13,5 V 1,0W na 12V 1,1W . co prawda chodzilem dwa lata do szkoly elektronicznej ale nie za wiele z tamtad wynioslem o ile sie nie myle to 1,5 oma powinien miec rezystor ale czy to za bardzo nie obniy wartosci watow w ukladzie ??
  • #9 5453966
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 851
    BezPojecia napisał:
    co prawda chodzilem dwa lata do szkoly elektronicznej

lepiej byś się do tego nie przyznawał

Moc 1,1 W i 12V oznacza, że przez obciążenie będzie płynął prąd 0,0917 A
    (1,1/12)
    aby z 13,5 V na obciążeniu było 12V spadek napięcia na rezystorze musi wynieść 1,5V. W związku z tym rezystor musi mieć wartość (R=U/I)
    1,5/0,0917=16,4 ohma.
    Oczywiście bez obciążenia na wyjściu będzie nadal 13,5 V , a gdy podłączysz większe obciążenie napięcie znacznie spadnie.

Nie wiem tylko czy obwód ten nie jest zabezpieczony jakimś bezpiecznikiem, bo 13,5V 1W oznacza prąd 0,074A. A to jest mniej niż chcesz brać :)

Pozdrawiam
    KJ

Dodano po 3 [godziny] 10 [minuty]:

Dr.Vee napisał:
    S-Video (analogowe audio + video do TV), ...

na wyjściu S-Video nie ma sygnału audio. Są rozdzielone sygnały chrominancji i luminancji. Patrz:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/S-Video

Pozdrawiam
    KJ
  • #10 5455942
    BezPojecia
    Poziom 10  
    Kompletnie o tym zapomnialem, a wczoraj jak sie zchylilem pod łóżko bo mi blunt upadl znalazlem laptpa, jest to stara padaczka TOSHIBA 1620CDS, ale pasowal by chba dysku i ramu bym mu co nawyzej troche dodal ale to tez moe gdzie pod łóżkiem albo za szafa znajde , tylko teraz dwa problemy:
    1. Nie mam do niego bateri, bardzo ciezko ja zdobyc, na samym zasilaczu
    nie dziala.
    2. Nie moge go otworzyc (otwieralem juz w zyciu kilkanascie laptopow ale
    ten to czarna magia, po odkeceniu wszystkich srubek nadal sie trzyma
    jak by byl sklejony, udalo mi sie troche uchylic go i w srodku
    widzialem cos jak by sruby ktore trzymaja ale anie od gory ani od dolu
    nie moge sie o nich dostac)

Posłużycie mi po raz olejny dobrą radą ?? ;)

Pzdro Pdrs

Dobra, udalo mi sie go otworzyc ale ze tak powiem roche na okolo, pozostaje nadal problem z bateria co moge zrobic zeby go oszukac ??

Pzdro Pdrs

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia laptopa z uszkodzoną matrycą do 4-calowego monitora kompatybilnego z konsolami PSONE, PlayStation 2, Nintendo 64, Dreamcast oraz urządzeniami DVD, VHS i VCD, w celu wykorzystania go jako wyświetlacza w samochodzie. Kluczowym aspektem jest dobór monitora z odpowiednim wejściem (VGA, S-Video lub DVI) zgodnym z wyjściem laptopa, co umożliwi bezproblemowe podłączenie bez konieczności pisania sterowników. Problemem pozostaje konfiguracja wyświetlania na zewnętrznym monitorze, gdy matryca laptopa jest uszkodzona i nie wyświetla obrazu. Rozważano użycie digitizera (panelu dotykowego) oraz ewentualne przedłużanie taśmy sygnałowej, co jednak może pogorszyć jakość sygnału. Wątek porusza także kwestie techniczne dotyczące zasilania (dopasowanie rezystora do obniżenia napięcia z 13,5 V do 12 V) oraz trudności z otwarciem i uruchomieniem starego laptopa Toshiba 1620CDS bez baterii. Wspomniano również o alternatywnych rozwiązaniach, takich jak bezprzewodowy tablet ViewSonic Tablet Airpanel v110 do sterowania komputerem. Dodatkowo pojawiła się dyskusja o podłączeniu czujników cofania do PC oraz oświetleniu noktowizyjnym z diodami LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA