logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt układu z ATMEGA8 do sterowania dwukolorowymi diodami LED 6V

marszal12321 19 Sie 2008 22:36 1422 1
REKLAMA
  • #1 5454815
    marszal12321
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Własnie skonczyłem druga klase elektroniczna i mialem praktyki gdzie robilismy taki uklad na bazie procesora ATMEGA8 i programowlaismy w Bascomie. I Tu wlasnie problem bo mielismy juz gotowy program napisany pod który robilismy układ. Za malo praktyk zebysmy sami zdazyli skonczyc. I wlasnie mam prośbe czy mogł by mi ktoś bardziej doświadczony zaprojektowac taki ukladzik gdzie na wszytskich nóżkach byly by diody LED. Zasilany pod 6 V. Czy moze wybrac jakis inny procesor pod ten układ. Chodzi mi o stworzenie weża swietlnego z dwoch kolorów Diod LED. Z gory dziekuje za pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 5455201
    robi667
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Wszystkich nóżek nie podepniesz - część wyprowadzeń ATmegi8 to zasilanie przetwornika ADC, napięcie referencyjne, masa, zasilanie mikrokontrolera. Jak dobrze pamiętam, zostają Ci 23 piny, do których możesz podpiąć diody (przez rezystory).
    W środowisku Bascom-AVR po wpisaniu pliku dyrektywy mikrokontrolera:
    $regfile = "m8def.dat"
    wyskoczy po prawej obrazek mikrokontrolera - po najechaniu na nóżkę wyświetli na dole jej opis.
    W programie definiujesz piny jako wyjściowe:
    Config Portb.3 = Output
    i sterujesz, czy ma na nich panować stan wysoki czy niski (1 czy 0):
    Config Portb.3 = 0
REKLAMA