logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć jedną drukarkę do dwóch komputerów przez USB?

Nagi 25 Lut 2004 18:59 3246 8
REKLAMA
  • #1 519080
    Nagi
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    witam
    czy istnieje takie urzadzenie na USB ktore pozwoliloby obslugiwac drukarke poprzez 2 kompy (podzielic drukarke na 2 kompy)
    cos w rodzaju huba ???
  • REKLAMA
  • #2 519208
    chudy 230V
    Poziom 13  
    Nigdy wcześniej o takim wynalazku nie słyszałem, możliwe że jest coś takiego ale musi być trudno dotępne.
  • REKLAMA
  • #3 519292
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    jesli oba kompy sa w sieci zawsze mozesz drukarke udostepnic w sieci lokalnej i wystarczy ze w kompier bez drukarki zainstalojesz ja jako lokalna; dasz drukuj i o ile pierwszy komp jest wlaczony to dane beda szly odrazu do drukarki
  • #4 519342
    Leszkor
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Cos takiego jak rozdzielacz USB nie mozesz zastosowac. Jak kolega granacik wspomnial najlepsza metoda jest przez lokalna siec. Ja mam cztery computery ale jedna drukarke . Mam zastosowana Route ktora ma specjalne wejscie na drukarke . Wszystko pracuje w sieci lokalej. Kazdy computer moze samodzielnie sterowac drukarke.
  • REKLAMA
  • #5 524219
    e-xtech
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Musisz zastosowac printserwer podlaczany do drukarki a komunikujacy sie z komputerami za pomoca kart sieciowych.
  • REKLAMA
  • #6 524251
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Widziałem na allegro mechaniczne (sic!) przełączniki drukarkowe do USB. Nic innego raczej się nie da wymyśleć.
  • #7 524271
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Taki dziwny rozdzielacz był w styczniowym numerze EP z tego roku. Co prawda dzielił Neo na 2 komputery, ale z drukarką też powinien sobie poradzić. Jeden z komputerów pracuje jako master, a drugi jako slave. Ale może na raz działać tylko jeden z nich. Oba na raz nie dadzą rady - to znaczy jeden będzie trwale podpięty.
    Pozdrawiam.
  • #9 537670
    Nagi
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    ok dzieki za wypowiedzi
    zrobie sobie jakies przelanczanie na przekaznikach tak bedzie chyba najtaniej
    myslalem tez o routerze czy serwerze (przy okazji bym sobie podzielil net na 2 kompy :)) ale to sie wiaze z wiekszymi kosztami (wiadomo komp ktory ma usb i bezprzerwy byl by wlaczony) a ja potrzebuje czegos taniego

i tak przy okazji jeszcze 1 pytanko czy na FREESCO da sie udostepnic drukarke dla sieci ???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie jednej drukarki do dwóch komputerów przez USB nie jest możliwe za pomocą prostego rozdzielacza USB, ponieważ urządzenia USB nie obsługują jednoczesnego podłączenia do wielu hostów. Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest udostępnienie drukarki w sieci lokalnej, co pozwala na drukowanie z wielu komputerów, pod warunkiem że komputer z podłączoną drukarką jest włączony. Alternatywnie można zastosować printserwer sieciowy, który łączy drukarkę z siecią i umożliwia dostęp wielu komputerom. Istnieją także mechaniczne przełączniki USB do drukarek, które pozwalają na ręczne przełączanie między komputerami, jednak tylko jeden komputer może korzystać z drukarki w danym momencie. Wśród dostępnych urządzeń jest "Koncentrator USB Share-A-HubTM UH-800", kosztujący około 623 zł, który umożliwia współdzielenie urządzenia USB między dwoma komputerami, jednak działa w trybie master-slave, czyli tylko jeden komputer może korzystać z drukarki na raz. Rozwiązania oparte na routerach z funkcją serwera druku są bardziej kosztowne i wymagają stałego zasilania komputera z USB. Dodatkowo pojawiło się pytanie o możliwość udostępnienia drukarki w systemie FREESCO, co sugeruje zainteresowanie konfiguracją serwera druku w środowisku sieciowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA