logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć drukarkę USB/LPT do 3 komputerów bez sieci i print serwera?

Talibanczyk 02 Mar 2006 20:35 2017 11
REKLAMA
  • #1 2366963
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam...

chciałbym podłączyć drukarke która ma wejscie albo na LPT albo na USB do 3 komputerów zeby można bezkonfliktowo drukowac.
    Siec odpada również print serwer.
    Switch do ktorego trzeba wstawac i przelączać tez odpada.
    Zna ktoś jakiś inny sposób na takpie podlączenie ??

Dodano po 5 [minuty]:

Moze takie coś pomoze ale to jest na 2 kompy - a jakby kupic 2 takie AUTO switche i polączyć je ze soba - dadza twedy miejsce na 3 kompu- ale czy to zadziala?? http://www.allegro.pl/item88818082_musisz_to_miec_auto_switch_printer_lpt_na_2_kompy.html
  • REKLAMA
  • #2 2367094
    gmorek
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    musisz wykorzystac potrojny switch do drukarek (nic specjalnego poprostu przelacznik ) od niego poprowadzic kable do 3 komputerow i jeden do drukarki zrobi odwrotnie niz normalnie sie go wykorzystuje (1 komp 2,3 drukarki)
  • #3 2367111
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    tylko nigdzie nie mode znalezc takiego potrójnego :/
  • #4 2367180
    gmorek
    Poziom 13  
    u mnie w pracy widzialem ale szczerze nie wiem gdzie mozna dostac ale zawsze mozesz polaczyc dwa :) to dosc dziwnie i klopotliwe ale co zrobic. a moze gdybys zrobil sobie sam cos takiego to nie bylo by zle i tanio:) :)
  • REKLAMA
  • #5 2367225
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    :arrow: Talibańczyk Ostatnio kolega kupował switch do drukarek więc jutro się dowiem i napiszę czy są do 3-ch drukarek i gdzie je zakupił.
  • #7 2367258
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    :arrow: gmorek
    Napisałem w pierwszym poscie ze zadne printserwery nie wchodzą w rachube:/
    A to co mi podałes to same print-serwery :/
  • #8 2367273
    gmorek
    Poziom 13  
    sorry moj blad pisales ze siec nie. a myslales o sieci wi-fi jeden reuter 3 nadajniko odbiorniki i po sprawie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 2367313
    gmorek
    Poziom 13  
    Tak sie wlasnie zastanawialem nad zrobieniem takiego auto switcha na 3 USB i chyba nie bylo by to zbyt trudne 4 gniazdka USB jakis układ logiczny troche diod pewnie pare rezystorow no i obudowa.

Dodano po 4 [minuty]:

no ale przedmowca mnie zagiol poddaje sie te linki sa lepsze niz moj pomysl. jedyne co to ja bym optowal za moim bo wiecej zabawy z elektronika :):)
  • #11 2367678
    MariuszN
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Kiedyś miałem taki przełącznik można było podłączyć drukarkę do czterech komputerów lub 4 drukarki do jednego komputera
    Załączniki:
    • Jak podłączyć drukarkę USB/LPT do 3 komputerów bez sieci i print serwera? przelpt.jpg (35.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2367857
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    :arrow:jankolo
    I właśnie o takie coś mi chodzilo ... :)

dziekuje i pozdrawiam
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia drukarki z interfejsem USB lub LPT do trzech komputerów bez użycia sieci, print serwera oraz przełączników typu switch wymagających ręcznego przełączania. Zaproponowano zastosowanie potrójnego przełącznika (switcha) do drukarek, który umożliwia podłączenie jednej drukarki do trzech komputerów i wybór aktywnego źródła sygnału. Jednakże takie urządzenia są trudne do znalezienia na rynku, dlatego sugerowano łączenie dwóch przełączników dwuportowych (auto switchy) w celu uzyskania obsługi trzech komputerów, choć rozwiązanie to może być kłopotliwe. Pojawiła się także propozycja samodzielnego wykonania przełącznika USB z wykorzystaniem układów logicznych, diod i rezystorów. Wskazano linki do sklepów oferujących przełączniki do drukarek, jednak wiele z nich to print serwery, które zostały wykluczone przez autora pytania. Ostatecznie potwierdzono istnienie przełączników umożliwiających podłączenie jednej drukarki do kilku komputerów, co spełnia wymagania użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA