logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-C2721D - Telewizor wyłącza się po 20 minutach, brak reakcji na włącznik

marcij 23 Sie 2008 23:02 3808 12
REKLAMA
  • #1 5467995
    marcij
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam ponownie ! moj kolejny problem tym razem z telewizorem sony KV-C2721D. Problem polega na tym , ze telewizor jak postoi dluzej wylaczony to normalnie sie wlacza i po jakichs 15-20 minutach sam sie wylacza. Po takim wylaczeniu telewizor jest calkiem "martwy", po wcisnieciu wlacznika nic sie nie dzieje, nie zapala sie dioda , ani nic. W innych tematach wyczytalem , ze problem moze byc z przetwornica i kondensatorami w niej , ale u mnie zadne kondenstaory nie sa "spuchniete". Prosilbym o porady lopatoligiczne porady w jakiej kolejnosci i jak co sprawdzic , gdyz wydaje mi sie , ze naprawa tego moze byc latwiejsza niz grundiga , o ktorego pytam w innym temacie.

Aha , zauwazylem jeszcze , ze bardzo grzeje sie taki czarny element , majacy 3 nozki, a w srodku to sa trzy blaszki przelozone jakimis izolatorami (jeden kwadratowy, drugi okragly) o symbolu 059-31 9D03 TDK
  • REKLAMA
  • #2 5468015
    autonomiczny1
    Poziom 11  
    Ten grzejący się element to pozystor.
  • REKLAMA
  • #3 5468080
    autonomiczny1.
    Poziom 2  
    Cytat:
    ale u mnie zadne kondenstaory nie sa "spuchniete".

Nie muszą być spuchnięte mogą być wyschnięte.

Zbędne usunąłem. [_OBCY_]
  • #4 5468471
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6830
    KV-C2721D szukaj jako usterki na chassis AE-1.
    Sprawdz :
    -HOT – 2SD1941
  • REKLAMA
  • #5 5468474
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Sprawdź/wymień kondziory. Warto też przypatrzyć sie zimnym lutom, bardzo częste w Soniaczach. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 5468627
    rafalrtv
    Poziom 11  
    Jedd masz rację, kondziory nie muszą być spuchniete, mogą nawet mieć swoją pojemność, ale sprawność. Cóż oscyloskop w ruch trzeba by sprawdzić ich sprawność. Pozatam w soniakach zimne luty to raczej standard. Sczerze to nielubię sony,naprawia się dobrze tylko duuuzo rozbierania. Pozdrawiam
  • #7 5469629
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1878
    rafalrtv napisał:
    Jedd masz rację, kondziory nie muszą być spuchniete, mogą nawet mieć swoją pojemność, ale sprawność. Cóż oscyloskop w ruch trzeba by sprawdzić ich sprawność.

Chyba koledze chodzi o upływność, a nie sprawność kondensatorów. Nie słyszałem o czymś takim jak sprawność kondensatora, poza tym jak to niby zmierzyć oscyloskopem?
    Ewentualnie jest jeszcze coś takiego jak współczynnik ESR kondensatora, czyli szeregowa rezystancja zastępcza w obwodzie kondensatora (im nizsza tym lepiej), ale to też nie ma nic wspólnego z sprawnością.
  • #8 5470010
    marcij
    Poziom 11  
    Zimne luty posprawdzalem. Dzisiaj telewizor chodzil przez pol dnia (ze zdjeta obudowa, moze przypadek) a teraz znowu to samo. Schemat sciagnalem , ale nie za bardzo wiem co z niego wynika. Gdzie dokladnie znajduje sie przetwornica (to nie jest ta plytak na ktorej jest pozystor ? bo na niej nie ma elektrolitow) i ktore kondensatory wymienic ?

Proszę poprawić treść postów - regulamin pkt.15. W przeciwnym przypadku kolega dostanie ostrzeżenie. [dzimi]
  • #9 5470235
    JEDD
    Poziom 29  
    Ogólnie wszystkie, w szczególności te na 160V lub/i 250V.
  • #10 5471415
    marcij
    Poziom 11  
    Ale wszystkie gdzie ? Tutaj pozwolilem sobie zamiescic zdjecia mojego telewizora w wysokiej rozdzielczosci.1-3 przedstawiaja widok z gory, z czego 2 i 3 przyblizenie jednej polowy , a 4 przedstawia widok plytek "postawionych pionowo". Z drugiej strony znajduje sie tuner telewizyjny i mysle ze to nie tam. Bylbym bardzo wdzieczny , gdybyscie mogli rzucic okiem i mi objasnic dokladnie gdzie i ktore kondensatory wymienic. Jeszcze raz wielkie dzieki za zainteresowanie tematem i cierpliwosc.
  • #11 5471744
    JEDD
    Poziom 29  
    Najpierw zacząłbym od wyczyszczenia odbiornika od środka, nie lubie naprawiać TV w syfie ;)

Drugie i trzecie zdjęcia przedstawiają przetwornice z trafkiem WN. Tam powymieniaj największe gabarytowo elektorlity (jak mniejsze też wymienisz to nie zaszkodzi).

Pozdrawiam :D
  • #12 5472508
    marcij
    Poziom 11  
    Przepraszam za brak polskich znakow, ale nie mam wkompilowanej w jadro obslugi polskich znakow. W miare mozliwosci bede staral sie pisac z innych komputerow.

Przepraszam rowniez za , co tu wiele mowic upierdliwosc z mojej strony. Link to jest zdjecia gdzie zaznaczylem , ktore kondensatory wymienilem. Niestety nie pomoglo, telewizor sie nie wlacza. Z tego co pozniej pomierzylem , to na tym najwiekszym kontensatorze mam napiecie ok 300V (a na kondensatorze jest napisane 400V), a na pozostalych nie ma wogole napiecia. Czy przeoczylem jakies wazne kondensatory ?

z gory dzieki za pomoc
  • #13 5478005
    marcij
    Poziom 11  
    podnosze temat, prosze o pomoc , co dalej ?

Problem rozwiązany, pomogło poprawienie lutów na płycie głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV-C2721D wyłącza się samoczynnie po około 15-20 minutach pracy, a po wyłączeniu nie reaguje na włącznik, nie zapalając diody. Problem nie wynika z widocznych uszkodzeń kondensatorów elektrolitycznych, które nie są spuchnięte, jednak może to być spowodowane ich wyschnięciem lub upływnością. Wskazano na konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany kondensatorów, szczególnie tych o napięciu 160V i 250V, oraz zwrócenia uwagi na zimne luty, które są częstą usterką w telewizorach Sony. Zauważono silne nagrzewanie się elementu z trzema nóżkami i trzema blaszkami izolowanymi, który został zidentyfikowany jako pozystor. Przetwornica z trafem wysokiego napięcia znajduje się na płytce, na której należy wymienić największe kondensatory elektrolityczne. Po wymianie kondensatorów i poprawieniu lutów na płycie głównej telewizor zaczął działać poprawnie. Zalecane jest również oczyszczenie wnętrza odbiornika przed naprawą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA