logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie 4 użytkowników do SDI radiowo - czy to będzie działać płynnie?

Gelog 26 Lut 2004 21:21 4203 20
REKLAMA
  • #1 520873
    Gelog
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam pytanie:
    Chce do SDI radiowo podłączyc 3 użytkowników (ja jestem 4) i czy bedzie to w miare chodziło ? tzn. tak zeby nie mieli do mnie pretensji ze lipa itp.. bo zaczynam sie bać !
  • REKLAMA
  • #2 520888
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    przelicz sobie 128 kb/s na KB/S... potem weż poduwagę prędkość łącza (a tego nie podałeś - jakie chcecie założyć), potem mamy, obciążenie sieci radiowej, obciążenie serwerków tepsy itd.... gdzieś ok 10 KB/S myslę, że będzie....
    Pozdrawiam
  • #3 520933
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Wiele zależy od tego co preferują pozostali użytkownicy , bo jeśli zechcą "ssać" non-stop to prędzej czy później wszystkim to wyjdzie bokiem . Generalnie przy umiarkowanych potrzebach podział łącza na 4 użytkowników jest sensowny .
  • #4 520941
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    @GD - nie przesadzaj, jeśli ustali się odpowiednie zasady korzystania z internetu, których wszyscy będą przestrzegać, bądź użyje się odpowiedniego softu w serwerze/routerze, to będzie działać całkiem dobrze. U siebie mam razem ze mną 5 użytkowników, router na freesco + skrypt do dynamicznego przydzielania transferu i naprawdę nikt nie narzeka. Wiadomo, że filmów nie ma sensu ściągać na sdi, ale np. www działa u nas znacznie lepiej niż u kumpla w kablówce, gdzie ma przydzielone pasmo 128kb/s.
  • #5 521909
    GD
    Poziom 22  
    może i przesadzam, ale pamiętam ile moje Neo+ potrafi wyciągnąć.... szczególnie na polskich serwerach :(.... dlatego biorę wszystko pod uwagę :D...
    Masz rację nieraz trzeba ograniczać użyszkodników, pamiętam sieci gdzie jest 11 osób na SDI.... poprostu koszmar.... z jaką szybkością to chodzi :(.... i to w dzień, a jeszcze wolniej po 22 - czemu? Wszyscy wiedzą :D
    Pozdrawiam
  • #6 532803
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    lechoo napisał:
    @GD - nie przesadzaj, jeśli ustali się odpowiednie zasady korzystania z internetu, których wszyscy będą przestrzegać, bądź użyje się odpowiedniego softu w serwerze/routerze, to będzie działać całkiem dobrze. U siebie mam razem ze mną 5 użytkowników, router na freesco + skrypt do dynamicznego przydzielania transferu i naprawdę nikt nie narzeka. Wiadomo, że filmów nie ma sensu ściągać na sdi, ale np. www działa u nas znacznie lepiej niż u kumpla w kablówce, gdzie ma przydzielone pasmo 128kb/s.

Czy mółbyś udestępnić ten skrypt do przydzielania transferu dla freesco i opisać (przynajmniej w skrócie) co i jak zaaplikować.
  • REKLAMA
  • #7 532817
    Qwert10001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Stary u nas na SDI po radiu puki co siedzi 8 osob. Nie mówie ze działa to pięknie (bo zamierzamy to przyspieszyć-nasza sieć dopiero sie powiększa), ale jak na razie nikt strasznie nie narzeka.
    Przy czterech użytkownikach nikt nie powinien się czepiać.
  • #8 533153
    Pitereks
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Mieliśmy sieć 10 osób na SDI, i działało wystarczająco. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć że o mułach kazaach i innych badziewiach trzeba zapomnieć. Jesli uzywa sie oczty/www/gg itp dziala dobrze. :-)
    Wiadomo, że nie są to komfortowe warunki ale jeśli będzie się przestrzegać jakiś reguł to będzie chodzić znośnie
  • #9 533420
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    benchmarek napisał:
    lechoo napisał:

Czy mółbyś udestępnić ten skrypt do przydzielania transferu dla freesco i opisać (przynajmniej w skrócie) co i jak zaaplikować.

Tez byl bym zainteresowany :wink:
  • #10 533563
    bass98
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja ci powiem tyle ze jak widze SDI na 15 osób (tak, jedno!!) to mało nie pękam ze smiechu jak qmplowi nawet gg sie nie łąduje a co dopiero IE jak tam deb*le zapuszcza 2000 skinów do winampa do ściagania to moze sie dopcha o północy, ja bym sie w radiówke nie pchał bo sam jej koszt to jest tyle co założenie w jakiejś sieci internetowej
    Powiem ci tyle ze ja mam radiowke i transfery non-stop na poziomie 4-5 Mbit/s i to nie z sieci tylko z netu bez problemu mozna osiągnąć o każdej porze a płace za takie łącze tylko 50zł
  • #11 533766
    GD
    Poziom 22  
    hehehe pamiętam podobne sieci :D. Tyle, że tam było ich 11 :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 536317
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Witam!
    odnosnie poczatkowych postow to sie tylko czepie, ze SDI ma 115,2kbps a nie 128. w przeliczeniu na transfery (transmisja asynchroniczna) wychodzi to cos ok 11,52kB/s max. W rzeczywistosci u mnie utrzymuje sie na poziomie 10,7kB/s (ok 2km od centralki)

Tak czytam i czytam.... tez kiedys o tym myslalem zeby sobie podzielic na chociaz 2 kumpli i zrzutka na abonament.... ale czy przypadkiem to nie jest zabronione?! Ponoc jak to wylapia to daja "kare" 3x abonament za kazde zakonczenie lacza / miesiac "dzialalnosci"

A tak na marginesie.... czy przypadkiem od tego miesiaca abonament nie ma spasc o ok 30zl?.... nie w temacie ostatnio jestem.... slyszal ktos cos o tym?
  • #13 536612
    GD
    Poziom 22  
    hehehe słyszałem nawet o 108 K... ale ostatecznie wyszło mi, że 128 :D stąd ten magiczy napis :D

Choć przyznam, że jestem ciekaw tej informacji z abomentem :D
    Pozdrawiam
  • #14 536980
    bass98
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    U mnie nie ma problemów z dzieleniem i ze zmianami ceny przez 12 miechów :) a transfery sa ok tylko eMule cos nie chodzi :( , bo tak to z głupiej Kaazy miałem nawet 200 kilo (nie mylić z kbps czyli w tym przypadku ok 20 kilo) a rekord jak na razie przeze mnie ustawiony to 300MB w 10 min :)
    Pozdro
  • #15 537310
    benchmarek
    Poziom 22  
    SDI ma kosztować od marca cos okolo 100 pln

bass98 napisał:
    U mnie nie ma problemów z dzieleniem i ze zmianami ceny przez 12 miechów :) a transfery sa ok tylko eMule cos nie chodzi :( , bo tak to z głupiej Kaazy miałem nawet 200 kilo (nie mylić z kbps czyli w tym przypadku ok 20 kilo) a rekord jak na razie przeze mnie ustawiony to 300MB w 10 min :)
    Pozdro

Jeśli piszesz o SDI to jesteś w błędzie, dlaczego? otóż pomijając odległości od centrali i inne rzezczy przyjżyj się złączce RS 232 magicznie zwanym COM, maksymalna prędkość w pececie to 128kbs więc jeśli zassałeś 300MB w 10minut to możliwe jedynie po lokalu absolutnie przez żadne SDI ani coma tego nie przepchales. Syf zwany kaza może potrafić zrobić cos takiego ty myślisz ze bierzesz z netu a to idzie po lokalu od kumpla ktory sciąga(ł) to wcześnie niż ty.
  • #16 537327
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    benchmarek napisał:

Skrypt do dynamicznego podziału łącza i bardzo dokładne opisy są na stronie http://www.freesco.internetdsl.pl/justice.htm

bass98 napisał:
    Pozdro

Przyszedłeś tu się chwalić, czy co :?:
  • #17 537412
    benchmarek
    Poziom 22  
    spox lehoo własnie o to chodziło wielkie dzięki.
  • #18 537715
    spec
    Poziom 28  
    lechoo napisał:

bass98 napisał:
    ...rekord jak na razie przeze mnie ustawiony to 300MB w 10 min :)
    Pozdro

Przyszedłeś tu się chwalić, czy co :?:

sadzac po tym co napisal w postach w tym temacie... to on po prostu myli pojecia :/ transfery to pewnie takie ma... jak napisal w poprzednim poscie - miedzy komputerami przez radiowke. Najwyrazniej myli SDI z WLANem :/ Odnosnie pozostalych.... HIS w wersji obecnie montowanej przez TPSa wyciaga dokladnie 115,2kbps max!! zadne 108 ani 128! A RS-232 w komputerze sam w sobie jest w stanie wyciagnac o wiele wiecej! :!: Polecam lektore innych tematow odnosnie SDI - sporo juz bylo powiedziane :!:
  • #19 537832
    benchmarek
    Poziom 22  
    to prawda standard trs232 teoretycznie obsługuje dużo wieksze predkości niz 128 kbs jednak na PCecie nie widziałem urządzenia które by działało z prędkością wiekszą niż 128kbs przez port szeregowy (nie pozwala na to uart?).
  • REKLAMA
  • #20 537845
    spec
    Poziom 28  
    benchmarek napisał:
    to prawda standard trs232 teoretycznie obsługuje dużo wieksze predkości niz 128 kbs jednak na PCecie nie widziałem urządzenia które by działało z prędkością wiekszą niż 128kbs przez port szeregowy (nie pozwala na to uart?).

No wlasnie UART pozwala.... tylko sprzety typu modem nie wyciagaja...
    A podczerwien?? sa przeciez kilku Mbps'owe...

A pozatym to np router pod ktory mam podpiete SDI ma 2 porty asynchro, kazdy do max 430kbps...

Do ponizszego:

Do plyty glownej? To przeciez ten sam UART... chociaz z tymi transferami moglem faktycznie pomieszac z USB...
    tak czy inaczej do SDI ma sie to nijak, bo to i tak smiga nie wiecej niz 11kB/s... na 2 - 3 osoby do poczty, stronek, gg - spoko. Jak ktos siadzie na download - sie "zatka" :|
  • #21 537851
    benchmarek
    Poziom 22  
    podczerwień podpieta na rs232 czy na usb? poza tym probawałem łączyć kompy za pomocą nullmodem cable i nic tylko 128kbs czy to w windzie czy w dosie bez modemow, nic wyżej ponadto.

.....
    Dokładnie tak jak piszesz, oczywiście, że do sdi ma sie to nijak, ale był to przykład na to, że nawet jeśli ktoś dosypał by uranu, albo nalał denaturatu do modemu sdi i robił inne cuda w postaci wkładania do mikrofalówki, walec drogowy etc.etc... to i tak by nie przepchnął nic więcej ponad 128/kbs, a już napewno nie 300Mbajtów (sic!)! w ciagu 10 minut przez sdi. Pozdrawiam. :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia czterech użytkowników do łącza SDI radiowo i płynności działania takiego rozwiązania. Standard SDI oferuje prędkość maksymalną około 115,2 kbps (około 11,5 kB/s), co jest ograniczeniem technicznym wynikającym z interfejsu RS-232 i protokołu transmisji asynchronicznej. Przy podziale łącza na czterech użytkowników, przy umiarkowanym korzystaniu (przeglądanie stron www, poczta, komunikatory) sieć może działać znośnie, jednak intensywne pobieranie plików (np. eMule, KaZaA) spowoduje znaczne spowolnienie i przeciążenie łącza. Wskazano, że stosowanie odpowiednich zasad korzystania oraz oprogramowania do dynamicznego przydzielania transferu (np. skrypt na routerze z systemem Freesco) może poprawić komfort użytkowania. W praktyce sieci SDI radiowe obsługujące więcej niż 8-10 osób działają już bardzo wolno i są niekomfortowe. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące ograniczeń prędkości portów szeregowych UART i różnic między SDI a WLAN. Koszty i legalność dzielenia łącza również zostały wspomniane. Link do skryptu do zarządzania transferem na Freesco: http://www.freesco.internetdsl.pl/justice.htm.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA