logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SDI czy NEO 128 – czy opłaca się przejść przy podziale łącza na 3 komputery?

loolo 16 Lut 2005 15:22 1332 10
REKLAMA
  • #1 1234793
    loolo
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam
    Obecnie korzystam z SDI i zastanawiam sie czy nie przejsc na NEO 128 ?
    Z tego co wie to prędkość realnie wrosnie o 2-3 kBps. Dziele je na 3 kompy, ale nie korzystamy z netu non-stop. Na stałym IP tez mi specjalnie nie zalezy. NEO jest tansza i dlatego sie zastanawiam, ale nie do końca wiem czy warto ?? na SDi mam bardzo stabilne 11-12kBps.
  • REKLAMA
  • #2 1234871
    Grysik
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Na to pytanie nikt Ci nie odpowie do końca.
    Wybierasz między:
    neo (niższa cena i limity transferu) oraz sdi (wyższa cena i bez limitów). Wybór należy do Ciebie.
  • Pomocny post
    #3 1238577
    chinek
    Poziom 14  
    Witam
    Wg mnie odczujesz szybkosc, kumpel ma akurat Neo 128 i wyciaga tak nawet powyzej 16 (ja kiedys mialem SDI to uzyskanie 12 bylo czasem mozliwe) . Ale musisz wziasc pod uwage fakt, ze na neo bedzie limit 7 GB.
    Najlepiej byloby jakbys sprawdzil tak mniej wiecej czy na SDI w ciagu miesiac przekraczacie ta wartosc, gdzyz potem to net nadaje sie tylko na czata :) Aha no i jeszcze jedna sprawa, nie wiem jak jest na 128 ale mi na Neo 640 co 24 godziny nastepuje rozlaczenie polaczenia :/ task wiec dla kogos tez to moze miec jakies znaczenie :)
    Pozdrowka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1239053
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    JA mam neo 128 ,
    realny transfer 18- 20 kb.
    Tylko ze jak cos sciagasie max predkoscia to net sie bardzo ślimaczy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1239606
    mlewsza
    Poziom 13  
    Witam.

Wymieniaj bez wachania.

1. Staly IP do niczego nie jest Ci potrzebny - na Neo+ zrobisz osbie DynDNS i bedzie tak samo jak przy SDI.

2. NEO+ dziala na ADSL jest to duzo wydajniejsza technologia przesylu danych niz protokol ktory wykorzystuje SDI.

3. Pamietaj ze SDI ma 115 kbp/s a Neo+ 128 kbp/s i sprawniej dziala.

4. Czesto gesto przy SDI jesli uzywasz P2P net potrafi sie przywiesic po czym znowu zaczyna dzialac i tak co jakis czas - spowodowane to jest kiepskimi routerami do SDI na centrali, ktore przy wiekszej ilosci polaczen po prostu sa OVERLOAD :PP

Pozdrawiam.
  • #6 1239903
    Grysik
    Poziom 20  
    mlewsza napisał:
    Witam.

Wymieniaj bez wahania.

1. Staly IP do niczego nie jest Ci potrzebny - na Neo+ zrobisz osbie DynDNS i bedzie tak samo jak przy SDI.

2. NEO+ dziala na ADSL jest to duzo wydajniejsza technologia przesylu danych niz protokol ktory wykorzystuje SDI.

3. Pamietaj ze SDI ma 115 kbp/s a Neo+ 128 kbp/s i sprawniej dziala.

4. Czesto gesto przy SDI jesli uzywasz P2P net potrafi się przywiesic po czym znowu zaczyna dzialac i tak co jakis czas - spowodowane to jest kiepskimi routerami do SDI na centrali, ktore przy wiekszej ilosci polaczen po prostu sa OVERLOAD :PP

Pozdrawiam.

a limity transferu :?:
  • REKLAMA
  • #7 1239959
    mlewsza
    Poziom 13  
    Witam.

Czymze jest limit 7GB w porownaniu do bezproblemowej pracy ? Hej ale nie oszukujmy sie na SDI miesiecznie jak przepchnales 6GB to byl sukces nieprawdaz ? Natomiast tu bezstresowo masz 7GB (wiem wiem to nie duzo), ale jesli sie decydujesz na ta predkosc, to musisz wiedziec, ze NA PEWNO bedzie lepiej jak SDI.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 1241246
    chinek
    Poziom 14  
    mlewsza napisał:
    Witam.

Czymze jest limit 7GB w porownaniu do bezproblemowej pracy ? Hej ale nie oszukujmy się na SDI miesiecznie jak przepchnales 6GB to byl sukces nieprawdaz ? Natomiast tu bezstresowo masz 7GB (wiem wiem to nie duzo), ale jesli się decydujesz na ta predkosc, to musisz wiedziec, ze NA PEWNO bedzie lepiej jak SDI.

Pozdrawiam.

Witam,
    Wiadomo do 7GB to Neo bedzie smigac, i proponowalbym uzywac takiego programiku jak cFos :D Nie bedzie problemow z predkosciami podczas max uploadu (glownie chodzi mi tu o programy typu P2P )
    Jesli ktos chcialby wiedziec wiecej to podaje linki :)
    http://turbokrecik.info/modemy.php
    http://turbokrecik.info/cfos_inst.php
    Pozrowka

Dodano po 33 [minuty]:
  • #9 1243200
    Baximus
    Poziom 17  
    Poza limitami transferu mamy jeszcze jeden problem - Neo jest asymetryczne a SDI symetryczne, co przy duzym uploadzie - np. Kazza -moze stanowic problem.
  • #10 1244789
    Maly_szcz
    Poziom 12  
    A ja wam powiem, że jest teraz promocja przejścia z SDI na DSL i przez rok się płaci za DSL-a 1Mbit tyle co za SDI :) a potem jak uwarzasz, można zmienić na coś innego.
  • #11 1246777
    Adam T.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Maly_szcz napisał:
    A ja wam powiem, że jest teraz promocja przejścia z SDI na DSL i przez rok się płaci za DSL-a 1Mbit tyle co za SDI :) a potem jak uwarzasz, można zmienić na coś innego.

To najpierw poczytaj sobie regulamin tej promocji... na jaki czas trzeba podpisac umowe itd...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru między łączem SDI a NEO 128 przy podziale łącza na trzy komputery. SDI oferuje stabilną prędkość około 11-12 kB/s bez limitów transferu, natomiast NEO 128 zapewnia wyższą prędkość realną (nawet do 18-20 kB/s) lecz z limitem transferu około 7 GB miesięcznie. NEO działa na technologii ADSL, która jest bardziej wydajna i asymetryczna, co może wpływać na upload, szczególnie przy intensywnym korzystaniu z P2P. SDI jest symetryczne, co jest korzystne przy dużym uploadzie, ale może mieć problemy z przeciążeniem routerów na centrali. NEO jest tańsze i oferuje możliwość korzystania z DynDNS zamiast stałego IP. Użytkownicy polecają program cFos do optymalizacji prędkości przy maksymalnym uploadzie. Wspomniano także o promocji przejścia z SDI na DSL z opłatą przez rok na poziomie SDI, jednak wymaga to zapoznania się z regulaminem. Wybór zależy od potrzeb użytkownika, zwłaszcza pod kątem limitów transferu i stabilności połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA