logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć sieć radiową i klasyczną z DSL 2Mbits dla 6 użytkowników?

lucyferus23 23 Mar 2004 08:07 1756 7
REKLAMA
  • #1 560393
    lucyferus23
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam

mam taki maly problem chce zalrzyc na zamowienie dsl 2Mbits i zrobic siec
    mam juz istniejaca siec na 6 uzytkownikow, chce rowniez dzielic transfer wiec musze postawic serwer

kombinuje w ten spousb:
    myslalem zeby zakupic punkt dostepowy i zalorzyc serwer do tego antene dookulna no i na kazdnym stanowisku gdzie bedzie trzeba sieciowke na radiooraz antene kierunkowa

jak myslicie wypali??
  • REKLAMA
  • #2 561073
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Pewnie ze wypali. U mnie dziala, z tym, ze nie stawialem serwera tylko zwykly routerek sprzetowy :)
  • REKLAMA
  • #3 561188
    lucyferus23
    Poziom 14  
    niechce routera bo ten jest malo programowalny a mi zalerzy na przydziale transferu

----------------------------------------------------------------------------------------------
    A tutaj rozszerzam moje zapytanie i moje przemyslenia na temat polaczenia sieci
  • REKLAMA
  • #4 561250
    lucyferus23
    Poziom 14  
    mam taki maly problem
    mianowicie mam sklejonom siec na kabel (klasyczna) na ktorej jest SDI na 6 uzytkownikow. Na dzien dzisiajszy złorzylem podanie o podlaczenie DSL 1 i chcialem rozszerzyc sie tylko jest problem bo do najdalej zamieszkalej osoby do ktorej chce podciagnac sygnal jest do 1000m (troche zawyrzone).

Więc jest taka sprawa ze mam okolo 7 osob ktore trzeba by bylo jakos podlaczyc fakt jest taki ze te osoby mieszkaja w bliskim sasiedztwie (okolo 50-200m) zastanawialem sie czy niepolaczyc ich wszystkich w jedna siec konwekcjonalna a tylko serwer odnich polaczyc z moim

(siec juz istniejaca stoi na routerze i swichu chcialem zmienic na serwe na jakiejs 100Mhz z 32-64 ramu i drugi taki bym postawil u nich i mysle ze tez by dzialalo)

pomuzcie bo niewiem co mam zrobic

musze miec max zasiegu przy max predkosci za niska cene zakupu i eksploatacji

moje gygy:3702183
  • REKLAMA
  • #5 561797
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Wszystko można ze sobą połączyć, problem z radiówkami jest taki że mają niższą przepustowość od sieci kablowych i nieco wyższy koszt, zaleta jest jedna brak kabli.
  • #6 561976
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Cytat:
    ...problem z radiówkami jest taki że mają niższą przepustowość od sieci kablowych i nieco wyższy koszt...

Niby tak, ale przecież przepustowość łącza radiowego to 11Mbps albo 22Mbps. Do małej sieci lan ktora wpieta jest do netu poprzez SDI czy nawet DSL 2Mbit w zupelności przeciez wystarczy... A koszty - wyższe niż klasycznej sieci ale na szczeście cały czas sprzęt radiowy idzie w dół :)
  • #7 562028
    lucyferus23
    Poziom 14  
    ludzie niechodzi mi oto czy net bedzie
    tutaj jest potrzebna siec na radiowce 54Mbits 22 czy 11 mnie niesatysfakcjonuje a pozatym pytalem sie czy moze tak byc lub zy wy wymyslicie cos lepszego

kompy ktore maja byc podlaczone sa oddalone o jakies 200-500m najdalszy takze czekam na wasze pomysly

-------------------------------------------------------------------------------------a jeszcze jedno jak to zrobic zeby w terenie zabudowanym z odrobina drzewek (dosc duzych i masywnych) no i jeszcze dochodzi do tego ruznica poziomow w zainstalowaniu anten i to ma DZIALAC!!
  • #8 563065
    galazka
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    moze tak być...

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy integracji sieci radiowej z klasyczną siecią kablową opartą na DSL 2 Mbit/s dla 6 użytkowników. Autor posiada istniejącą sieć kablową z SDI i chce rozszerzyć ją o połączenia radiowe, aby objąć zasięgiem użytkowników oddalonych do 1000 m, mieszkających w bliskim sąsiedztwie (50-200 m). Plan zakłada zastosowanie punktu dostępowego z anteną dookólną oraz anten kierunkowych na stanowiskach użytkowników. Wymagane jest zarządzanie przydziałem transferu, dlatego autor preferuje serwer zamiast standardowego routera, który jest mniej programowalny. Dyskusja podkreśla, że sieci radiowe mają niższą przepustowość i wyższe koszty niż sieci kablowe, ale oferują brak konieczności prowadzenia okablowania. Przepustowość radiowa 11-54 Mbps jest wystarczająca dla sieci LAN z dostępem do internetu przez DSL 2 Mbit/s. Wyzwania techniczne obejmują działanie sieci w terenie zabudowanym z przeszkodami takimi jak drzewa i różnice poziomów instalacji anten. Propozycje obejmują wykorzystanie serwera z procesorem 100 MHz i 32-64 MB RAM oraz rozdzielenie sieci na segmenty połączone radiowo i kablowo, aby zapewnić maksymalny zasięg i prędkość przy niskich kosztach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA