logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool AWG 680 - brak wirowania, bęben nie obraca się, woda na podłodze

Cichyevo7 26 Sie 2008 20:10 15982 11
REKLAMA
  • #1 5477548
    Cichyevo7
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z pralką Whirlpool AWG 680 - nie odwirowuje prania.

Problem się zaczął, gdy w bębnie pozostawała woda, a ubrania nie były wypłukane. Później woda z pralki zaczęła wylatywać na podłogę podczas wirowania. Sprawdziłem filtr, ale był czysty. W tym momencie pralka w ogóle nie wiruje, bęben się nie obraca - na programie wirowania tylko cicho grzechocze.

Czy ktoś może mi pomóc?

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 5477589
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Sprawdź czy nic nie ma w turbince pompy spustowej, jeżeli czysto silnik pompy do wymiany
  • #3 5494246
    jogi1966
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    kolega ma racje silnik pompy albo coś blokuje turbinkę
  • REKLAMA
  • #4 5515500
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5515639
    Antystatyczny
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Cześć. Z doświadczenia wiem, że większość 8 letnich pomp nadaje się do wymiany( koszt około 38 złotych). Koledzy wspominają też o tej magicznej rurze wewnątrz pralki, która lubi się zatykać. Można ją zdemontować( u góry jest wsunięta w widelec, a na dole nasunięta na króciec pompy) Odłącz od tej rury wąż dolny, a następnie wysuń ją w dół( pralkę połóż). Do czyszczenia używam prysznica. Odkecam słuchawkę od węża, a sam wąż wprowadzam do rurki i silnym strumieniem usuwam zanieczyszczenia.
  • #6 7638897
    Cichyevo7
    Poziom 2  
    Witam, chciałbym odświeżyć temat odprowadzania wody w pralce Whirlpool AWG 680.
    Wyjąłem wąż odprowadzający wodę z syfonu i umieściłem go nad miską, tuż nad podłogą, uruchomiłem program 'wylewanie wody' cała woda wyleciała bez problemów.

Czy myślicie, że to pompa silnika?
  • REKLAMA
  • #7 7639862
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    A sprawdziłeś czy syfon jest drożny?
  • REKLAMA
  • #8 7676361
    dajmon3
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Miałem niedawno taki problem.Trzeba zdemontować przewody i biały plastikowy przewód odpowietrzający jeżeli jest kamień wyczyścić i po problemie.Jeżeli chcemy wyczyścić pompkę a nie da się wyciągnąć wkład najlepszym sposobem jest zdemontować ją w całości.
  • #9 7686328
    Cichyevo7
    Poziom 2  
    Syfon jest drożny, wyczyściłem też tą plastikową rurę (to pewnie jest ten przewód odpowietrzający). Pralka nadal nie odprowadza wody.
  • #10 7691331
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 319
    Jeżeli silnik pompki raz działa a raz nie to najczęściej trzeba go wymienić. Można jeszcze sprawdzić czy za każdym razem jest zasilany.
  • #11 7691870
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Cichyevo7 napisał:
    Pralka nadal nie odprowadza wody.
    Jeżeli układ spustowy jest drożny, wymień w końcu ten silnik pompy.
  • #12 9690275
    adamakus
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Sprawdz hydrostat , czy nie jest zatkany wężyk od bębna doprowadzający do hydrostatu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Whirlpool AWG 680 nie wiruje, bęben się nie obraca, a podczas wirowania woda wycieka na podłogę. Problem pojawił się po zatrzymaniu wody w bębnie i niedokładnym płukaniu ubrań. Filtr był czysty. Zalecane jest sprawdzenie turbinki pompy spustowej pod kątem zablokowań oraz ewentualna wymiana silnika pompy, który często ulega awarii po około 8 latach użytkowania. Wskazano również na możliwość zatkania wewnętrznej rurki odpowietrzającej między obudową a zbiornikiem, którą można zdemontować i wyczyścić silnym strumieniem wody. Sprawdzono drożność syfonu i przewodu odpowietrzającego – oba były drożne, lecz pralka nadal nie odprowadza wody. Sugerowano także kontrolę hydrostatu i wężyka doprowadzającego do hydrostatu. Ostatecznie, jeśli układ spustowy jest drożny, rekomendowana jest wymiana silnika pompy, gdyż jest to najczęstsza przyczyna problemów z odprowadzaniem wody i wirowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA