logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z partycji po formacie i błędach MFT?

cani79 27 Sie 2008 00:19 6190 0
REKLAMA
  • #1 5478537
    cani79
    Poziom 1  
    To mój pierwszy post na forum i oczwywiście piszę w związku z problemem. Jedna z moich partycji ni z tego ni z owego (albo powodowana wirusem, bo 2 dni wcześniej upłynęła subskrypcja avasta) przy próbie dostępu zwracała informację: "dysk nie jest sformatowany, czy chcesz sformatować go teraz". Próbowałem to jakoś naprawić, bo na tej 100 gigowej partycji miałem około 25 giga danych. Spróbowałem testdiskiem. Ten pokazał że boosector i jego kopia nie są identyczne dlatego podmieniłem na zawartość kopii. Po czym kliknięta ikona dysku reagowała: "urządzenie jest niedostępne" Spróbowałem jeszcze testdiskiem naprawić MFT, ale okazało się to niemożliwe. Koniec końców skończyło się szybkim formatem z poziomu windows. Wcześniej próbowałem odzyskać pliki, ale wyszarpałem może ćwierć tego co tam było (część uszkodzonych), pomijając fakt że program katalogował je typami, a nie odtwarzał katalogami na dysku co np. w przypadku niektórych instalek czyni takie recovery całkiem bezużytecznym. W zasadzie już się poddałem, ale trafiłem na Wasze forum i program dmde, a szczególnie ten wątek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1082241.html
    Niestety zdążyłem już skopiować około 2 gb na tę sformatowaną partycję. Ale mimo wszystko chciałbym spróbować przedstawionej metody. Pewnie skończy się to częścią pokrzyżowanych plików, ale suma sumarum może będzie tych odzyskanych danych więcej niż mam. Problem polega na tym, że obliczenie i umiejscowienie właściwych wartości na podstawie podanego przykładu to dla mnie czarna magia. Czy ktoś z Was mógłby na podstawie załączonego przeze mnie dumpa zmodyfikować go według wskazówek majestic_bdg?
    Załączniki:
    • sectors.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA