Jesli tak sie nazywa to wlasnie o niego mi chodzi.
Czy mozesz mi powiedziec gdzie to sie znajduje?
nie moge odpalić auta - na wyswietlaczu caly czas swieci sie czerwona kontrolka immobilisera
Karty są nowe - miesiąc temu odebrałem 2 z salonu i zostały zakodowane
Dodano po 13 [minuty]:
Dokładnie wygląda to tak - kontrolka sie świeci caly czas na czerwono, czytnik karte widzi bo zapłon sie włącza i blokada jest odblokowana, pompa nie podaje paliwa
✨ W dyskusji poruszono temat lokalizacji głównego komputera pokładowego (ECU) w Renault Laguna II 1.9 dCi, szczególnie modułu UCH współpracującego z czytnikiem kart. Komputer ten nie jest jednoznacznie zlokalizowany, ponieważ w samochodzie znajduje się wiele sterowników rozmieszczonych pod maską, w kabinie oraz potencjalnie w bagażniku. Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem auta – na wyświetlaczu świeci się czerwona kontrolka immobilizera, mimo że czytnik kart rozpoznaje kartę i zapłon się włącza, a blokada jest odblokowana. Pompa paliwa jednak nie działa. Sugerowano sprawdzenie drugiej karty lub delikatne stuknięcie karty, jednak karty są nowe i poprawnie zakodowane. Problem wskazuje na możliwe uszkodzenie lub nieprawidłowe działanie modułu UCH lub powiązanych elementów systemu immobilizera. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.