logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATTINY 2313 i unloper. Dlaczego za każdym razem błąd?

holz 29 Sie 2008 14:21 1835 8
REKLAMA
  • #1 5486864
    holz
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam, mam problem dotyczący zaprogramowania w/w układu w unloperze. Otóż programuje z patchem bądź z włożonymi układami 74hc74i 74hc00 i za każdym razem jak kliknę na analyze wyskakuje komunikat failed. Co jest nie tak. Prośba do modów, jeśli ten temat jest nie z tego działu proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 5486928
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Witam.
    A "fusebits" dobrze ustawiłeś? To najczęstrzy błąd przy programowaniu AVR'ów (niezgodność ustawionej częstotliwości taktowania w stosunku do zadeklarowanej w programie)..
  • #3 5487073
    holz
    Poziom 15  
    18 5 0 bądź 60 10 5. Czy o takie ustawienie chodzi? Bo dokładnie nie miałem z tym nigdy do czynienia, oczywiście pewnie jesli chodzi i o nazwę. Prośba aby łopatologicznie mnie to wyjaśnić, krok po kroku co, jak, z czym i dlaczego.
  • REKLAMA
  • #4 5495900
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Witam
    Należy ustalić źródło sygnału zegarowego.
    Czy Twój Attiny pracuje z kwarcem zewnętrznym czy z wewnętrznym oscylatorem RC?
    Wszystko jest pięknie wyjaśnione w PDF Attiny str. 22 (Clock sources). Nie wiem czy nasz kod źródłowy programu czy tylko plik hex. Jeśli źródło to w deklaracjach powinno być coś takiego:
    $regfile = "Attiny2313.dat" ‘zadeklarowany typ procesora
    $crystal = 8000000 ‘ częstotliwość przykładowo 8MHZ
    Po skompilowaniu programu przed zaprogramowaniem procesora w „sofcie” programatora ustawiamy. Dla przykładu zastosujemy wewnętrzny oscylator RC i ustawimy go na 8000000Hc (8MHz). W tym celu ustawiamy CKSEL3..0 = 0100 oraz wyłączamy CKDIV8 aby nie dzielił częstotliwości taktowania przez 8 (domyślne ustawienie fabryczne). Programujemy tak ustawione „fusebity” i programujemy procesor naszym programem.
    Nie ma innego wyjścia, musi zadziałać. Chyba że program jest na tyle skomplikowany że wymaga podniesienia wartości stosu procesora.
  • REKLAMA
  • #5 5497549
    holz
    Poziom 15  
    Żeby wprowadzić te ustawienia o których piszesz należy posłużyć się jakimś programem. Jak bym mógł prosić o informację co to jest za program może zaczął bym coś kombinować. Ale tak jak w tytule w ramach tego urządzenia, o ile oczywiście jest to możliwe, jeśli nie to jakim urządzeniem mam się posłużyć? Jestem po prostu jeszcze zielony, i pewnie jeszcze takim długo pozostanę w tym temacie, bowiem zajmowanie się przeze mnie takimi sprawami to jest skutek uboczny innych działań. Nigdy nie miałem z elektronika do czynienia i nim się czegoś nauczę to jeszcze sporo czasu minie. Dlatego ponawiam prośbę. Co czym, jak i dlaczego o ile mogę mieć taką prośbę.
  • REKLAMA
  • #6 5499025
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Jakim programem próbujesz zaprogramować Attiny i jaki masz system?
  • #7 5500847
    holz
    Poziom 15  
    Ultpiny a system mam XP pro
  • #8 5504627
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Spróbuj użyć programu userport. Niestety, niektóre programy wymagaja przekierowania portu COM. Instrukcja jak to zrobić jest zazwyczaj dołączana do programu.
  • #9 5505587
    holz
    Poziom 15  
    Mam user port zainstalowany. Problem podejrzewam leżał gdzie indziej, mianowicie prawdopodobnie był walnięty stabilizator napięcia i on spowodował uszkodzenie atmela i wszystkiego dookoła. Teraz kiedy po wymianie kości udało mi się uzyskać komunikację z tym układem i sprzęt w całości działa mniemam iz uda mi się zaprogramować attiny tak już na wszelki wypadek, ale o tym czy sie udało czy nie napisze niebawem. No i udało się zaprogramować bez najmniejszego problemu. Raz, dwa i gotowe. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania mikrokontrolera ATTINY2313 za pomocą programatora Unloper, gdzie przy próbie analizy pojawiał się błąd "failed". Przyczyną najczęściej jest nieprawidłowe ustawienie fusebitów, zwłaszcza niezgodność częstotliwości taktowania z deklaracją w programie. Należy ustalić, czy ATTINY2313 korzysta z wewnętrznego oscylatora RC czy zewnętrznego kwarcu, i odpowiednio skonfigurować fusebity (np. CKSEL3..0 oraz wyłączenie CKDIV8). Programowanie wymaga użycia odpowiedniego oprogramowania, np. Userport, z uwzględnieniem przekierowania portu COM. W opisywanym przypadku problemem okazał się uszkodzony stabilizator napięcia, który spowodował uszkodzenie mikrokontrolera. Po wymianie układu i uzyskaniu poprawnej komunikacji programowanie ATTINY2313 przebiegło bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA