logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

attiny2313 - Błąd identyfikacji chipu po wielokrotnym programowaniu

zandarmerio 05 Kwi 2008 11:17 1206 9
REKLAMA
  • #1 4995323
    zandarmerio
    Poziom 11  
    Witam, od 2 dni bawię się w programowanie mikrokontrolerów. Używam uc attiny2313, programuję w bascom przez stk200. Po udanym zaprogramowaniu jednego układu około 50 razy, komputer przestał identyfikować mikrokontroler (ot tak sobie, pojawia się błąd "cannot identify chip with id:FFFFFF). Zaznaczam, że nie przestawiałem niczego w fusebitach, po prostu chciałem wgrać zmodyfikowaną kolejny raz wersję mojego "programu" (co robiłem przedtem kilkanaście razy i wszystko było ok). Ciekawostką jest, że mogę wgrać program ręcznie (daję erase, a potem write) i w 90% przypadków wszystko działa. Nie mogę natomiast zidentyfikować uc oraz odczytać fusebitów. Gdy włożyłem w postawkę drugiego attiny2313, wszystko było dobrze.

Co się stało i jak mogę "naprawić" mikrokontroler?

zandarmerio
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4995412
    rusala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    sprobuj ustawic fusebity tak samo jak w tym ktory Ci dziala
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4995448
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    A nie podłączyłeś czasami układu odwrotnie zamieniając + z -
    Kiedyś miałem taki przypadek z jakimś mikroprockiem i po odwrotnym podłączeniu zgubił sygnaturę, ale układ dalej działał i dał się programować.
  • REKLAMA
  • #4 4995449
    zandarmerio
    Poziom 11  
    Nie mogę odczytać wartości fusebitów, tym samym nie mogę ich zapisać. Jak również mówiłem w fusebitach nie grzebałem, były one ustawione fabrycznie.

@Samuraj
    Nie, układ siedział cały czas w podstawce i dawał się normalnie programować. Za 50~ razem nagle coś się zepsuło i od tego czasu komputer nie identyfikuje uc. Gdy wsadziłem do podstawki nowy uc, wszystko było dobrze.
  • Pomocny post
    #5 4995481
    rusala
    Poziom 22  
    to ze nie grzebales nie znaczy ze sie nie przestawily. W ISP Progu w istocie nieda sie przestawic bez odczytywania ale w Pony chyba sie dalo z tego co pamietam.
  • REKLAMA
  • #6 4995598
    zandarmerio
    Poziom 11  
    Najdziwniejsze jest to, że w 90% przypadków da się wgrać program do uc i nawet działa. Mimo wszystko spróbuję z tymi fusami. Mam tylko 2 problemy:
    -ponyprog nie obsługuje attiny2313
    -mam kartę LPT PCI i nie wiem gdzie mam zmienić adres portu LPT w ponyprogu (jak również w AVR ISP)
  • Pomocny post
    #7 4995607
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    PonyProg obsługuje ATtiny2313.
  • #8 4996549
    zandarmerio
    Poziom 11  
    Ściągnąłem najnowszego ponyproga i podłączyłem uc. Udało mi się zaprogramować czy też odczytać dobrego attiny, natomiast przy próbie zaprogramowania, odczytu czy też zmiany fusów "uszkodzonego" wywala błąd 24.

Jakieś inne pomysły? :|
  • #9 4996610
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    kup nowego procka. Na pewno na tym nie zbiedniejesz. :)
  • Pomocny post
    #10 4996665
    rusala
    Poziom 22  
    no coz to tez prawda ;-) Szkoda nerwow zeby sie bawic za te kilka zlotych a jak sam napisales czasem da sie zaprogramowac wiec do konca zwalony nie jest i mozna go jeszcze do czegos wykozystac.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy mikrokontrolera ATtiny2313, który po około 50-krotnym programowaniu za pomocą Bascom i programatora STK200 przestał być identyfikowany przez komputer, wyświetlając błąd "cannot identify chip with id: FFFFFF". Fusebity nie były celowo zmieniane, jednak odczyt ich wartości jest niemożliwy, podobnie jak identyfikacja układu. Programowanie ręczne (erase + write) działa w około 90% przypadków, a drugi egzemplarz ATtiny2313 działa poprawnie w tym samym układzie. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie fusebitów i ich ustawień, możliwość uszkodzenia sygnatury mikrokontrolera, a także potencjalne problemy z podłączeniem zasilania. Próby odczytu i zapisu fusebitów uszkodzonego układu kończą się błędem 24. Ostatecznie zasugerowano wymianę mikrokontrolera na nowy ze względu na niską cenę i ryzyko dalszych problemów. Program PonyProg obsługuje ATtiny2313, jednak użytkownik miał trudności z konfiguracją portu LPT PCI.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA