MirekCz napisał: 3.Kolorystyka jest akurat standardowa z eagle i kto trochę zna ten program ten jest do niej przyzwyczajony. Jest dużo bardziej czytelna niż czarno-biały schemat, szczególnie jak łączysz sygnały w szyny (bus).
Jak korzystam z eagla i już jestem przyzwyczajony do takiej kolorystyki, ale tak jak już mówiłem, to rzecz gustu, mi osobiście dużo bardziej podoba się schemat czarno-biały

A że praktyczniejszy jest kolorowy, to już inna sprawa
MirekCz napisał: 4.Dla zwykłych diod sygnalizacyjnych wystarczy około 5mA, więc nie ma sensu dawać tranzystora. Robio to dosyć dokładnie opisał.
Gdybyś chciał jakieś dokładniejsze informacje o stanie robota to albo RS232/USB albo wyświetlacz LCD, bo na kilku diodach nic rozsądnego nie pokażesz. Warto też pod jakieś wolne piny podpiąć kilka przełączników (lub dip switch) co pozwoli tobie testować różne strategie działania bez konieczności zmiany programu na procesorze.
Teoretycznie to bym wolał właśnie RS232/USB, czytałem w EP o układzie, który jest widziany przez komputer jako wirtualny port COM (żaden z moich komputerów nie ma COM'a

). Zaraz odszukam info o tym i dodam do schematu. Płytka już jest prawie skończona, ale jak teraz będę ją modyfikował, to zaczynam się obawiać czy w ogóle ją kiedyś skończę

Z drugiej strony zastanawiam się, czy w ogóle jest sens projektować płytkę, nie znając wymiarów obudowy robota. Jeszcze okaże się, że z silnikami, akumulatorkami, kołami i wszystkim innym na pokładzie płytka mi nie wejdzie i trzeba będzie przerobić ją na dwie i złożyć w kanapke
McRancor napisał: Przy goldpinach dodaj osobne piny z zasilaniem i oczywiście 100nF

Zapomniałbym o kondensatorkach. A jeżeli mam rząd goldpinów 5x2, gdzie górny to +5V a dolny to GND, to przy każdym pinie +5V mam dawać 100nF?
------------------------------------------
Ten układ to FT232R. Ale jest w strasznie... głupich obudowach dostępny

I czym różni się układ z końcówką R od układu z końcówką B?