logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym można czyścić elementy elekroniczne komputera

Rafał-PSZÓW 01 Wrz 2008 13:16 3719 7
REKLAMA
  • #1 5495984
    Rafał-PSZÓW
    Poziom 11  
    Witam,
    Komputer długo już stoi, i wiadomo że się zakurzył.
    Czym można przeczyścić wiatraki i trudno dostępne miejsca?

Sprężone powietrze w sprayu odpada.

Można np. kompresorem? Słyszałem, że elektronika może się naelektryzować - czy to bezpieczne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5495997
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Ja już od 8 lat czyszczę komputery kompresorem i jeszcze żadnemu nic się nie stało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5496078
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Ja natomiast używam zwykłego pędzelka do plakatówek i do tego odkurzacz żeby zebrał to co pędzelek usunie. Czasami gdy na wiatrakach jest mocniejszy brud to poprostu namaczam go lekko wodą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5496364
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Gdy kolega przyniósł komputer z mocno zakurzonym radiatorem od CPU a kompresor nie usuwał dokładnie brudu (to był brud z wilgocią tak że to się aż lepiło) to odczepiłem radiator, łopatki od wentylatora i zwyczajnie umyłem to w wodzie z płynem.
  • Pomocny post
    #6 5496614
    mareczko
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Ja od kilku lat używam kompresora i mogę polecić tę metodę każdemu. Puszczam 8 atm we wszystkie zakamarki i komputer błyszczy się w środku jak nówka. Nie polecam powietrza w sprayu bo słabo czyści w porównaniu z kompresorem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5496728
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    ja myje pod wodą, wszystko jak leci, procesory, płyty główne, zasilacze itd. Nie myje jedynie napędów optycznych i dysków twardych ani niczego co mogłaby woda bezpośrednio uszkodzić lub mogłaby się nalać do środka. Oczywiście bez żadnych źródeł prądu ani bateryjek. Jedyny problem jest taki że trzeba poczekać aż wszystko dokładnie wyschnie zanim uda się uruchomić.
  • Pomocny post
    #8 5496798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Do czyszczenia elementów elektronicznych komputera, takich jak wentylatory i trudno dostępne miejsca, można stosować różne metody. Popularnym i skutecznym rozwiązaniem jest użycie kompresora z ciśnieniem około 8 atm, który usuwa kurz i brud bez uszkodzeń elektroniki. Alternatywnie można użyć odkurzacza z cienką ssawką lub pędzelka do plakatówek w połączeniu z odkurzaczem, co pozwala na delikatne usunięcie zanieczyszczeń. W przypadku silnie zabrudzonych elementów, zwłaszcza gdy kurz jest wilgotny i lepki, dopuszczalne jest demontaż radiatora i łopatek wentylatora oraz ich mycie wodą, najlepiej destylowaną, z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Należy jednak unikać mycia podzespołów zawierających elementy indukcyjne oraz napędów optycznych i dysków twardych. Po myciu wodą konieczne jest dokładne wysuszenie wszystkich komponentów przed ponownym uruchomieniem urządzenia. Do drobnych elementów można także zastosować myjkę ultradźwiękową. Spray z sprężonym powietrzem jest mniej skuteczny niż kompresor. Elektronika nie ulega uszkodzeniu ani naelektryzowaniu przy prawidłowym użyciu kompresora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA