logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ograniczyć prędkość internetu na routerze Edimax BR6104K?

matekogon 01 Wrz 2008 22:04 15590 5
REKLAMA
  • #1 5497788
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    Witam wszystkich mam w domu podłączone dwa komputery do routera Edimax BR6104K i mój problem polega na tym że z drugiego komputera korzysta mój brat i ciągnie na nim co się ino da. Potrzebuje mu ograniczyć prędkość jest jakaś możliwość. Tylko najlepiej żeby to było można zrobić na tym routerze bo już próbowałem instalować bratu programy ale nic nie pomogły bo albo je usuwał albo wyłączał.
  • REKLAMA
  • #2 5498129
    wjeszak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Z tego co się orientuję to ten router nie ma możliwości podziału transferu (QoS), więc wyjściem z Twojej sytuacji byłby zakup routera sprzętowego posiadającego QoS (duży koszt) lub postawienie prostego routerka na Linuksie/BSD (mały koszt).

--
    pozdrawiam
    Wjeszak
  • REKLAMA
  • #3 5498203
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Router / AP / APC Wi-Fi TP-LINK TL-WR543G konfigurowalam je nie raz, QoS ma i nawet dziala, w znak.pl cena ok 100zl
    Jest nieco tansza wersja [70zl] bez opcji wireless ISP ale nie pamietam czy tamta wersja miala QoS czy nie.
  • REKLAMA
  • #4 5498405
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    A jak bym zablokował porty te którymi sie ściąga
  • REKLAMA
  • #5 5498639
    wjeszak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    To by były wtedy zablokowane...
    Temat był poruszany kilkanaście razy na elektrodzie.
    Poszukaj "blokowanie portów" lub "zablokowanie portów".

--
    pozdrawiam
    Wjeszak
  • #6 5500156
    butchermk
    Poziom 12  
    Cytat:
    Z tego co się orientuję to ten router nie ma możliwości podziału transferu (QoS), więc wyjściem z Twojej sytuacji byłby zakup routera sprzętowego posiadającego QoS (duży koszt) lub postawienie prostego routerka na Linuksie/BSD (mały koszt).

Routery z prostym QoS nie są już aż tak drogie, myślę że dla Twoich potrzeb wystarczyłby Air Live Ovislink WL-5460AP, który w najnowszej wersji oprogramowania ma QoS z możliwością ustalenia konkretnej przepustowości dla downloadu i uploadu
REKLAMA