logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić Colorofon C230B na sterowanie mikrofonem bez płytki?

Haker245 28 Lut 2004 17:29 13695 35
Najlepsze odpowiedzi

Jak przerobić Colorofon C230B na sterowanie mikrofonem bez dodatkowej płytki?

Sam mikrofon nie wysteruje tego kolorofonu — trzeba dołożyć mały wzmacniacz mikrofonowy, najlepiej na jednym wzmacniaczu operacyjnym, np. 741 lub TL072 [#523607][#524237] Najprościej użyć mikrofonu elektretowego i podać jego sygnał przez kondensator, a sam mikrofon spolaryzować rezystorem ok. 4,7 kΩ do zasilania; bez tego mikrofon komputerowy nie będzie działał poprawnie [#1943181] Wyjście tego wzmacniacza podłącz w miejsce przewodu idącego z gniazda GM345-1 do płytki kolorofonu — ten przewód trzeba odlutować od płytki i dolutować do wyjścia układu [#524298] Zasilanie dla dodatkowego układu można wziąć z emitera tranzystora w kolorofonie, a masę z anod diod prostowniczych przy transformatorze TS40/5; może być też potrzebny stabilizator LM78L09 [#524237][#524298]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 523600
    Haker245
    Poziom 12  
    8) Mam małe zapytanko co do colorofonu mam colorofon C230B i musi być połonczony z wieżą kaclem bo niedziała bez tego niewie ktoś jak by go przerobić rzeby był sterowany Mikrofonem Prosze o proste podpowiedzi Dla bardzo początkujących!!!Najlebiej zeby było to bez Zadnej Płytki!!! DZIĘKI
  • REKLAMA
  • #2 523607
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Siema. Możesz dorobić jakiś mały wzmacniac mikrofonowy, bo sam mikrofon chyba nie wysteruje kolorofonu
  • #3 523630
    Haker245
    Poziom 12  
    Ja wiem że trzeba dać wzmacniacz przed nim, tylko kto ma najprostrzy schemat bez żadnej płytki?
  • REKLAMA
  • #4 523675
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Moze ktos potwierdzi, czy to ma prawo dzialac? Wydaje mi sie, ze tak.
    W sumie ani tu mocy nie potrzeba ani jakosci. Tylko napiecia. C230, ma juz na wejsciu jakis wzmacniaczyk na tranzystorach - brak trafka separujacego.
    Narysowalem cos takiego ale nigdy nie sprawdzilem czegos takiego. Czekam na krytyczne uwagi...
    No, Moze jeszcze te 100k w polaryzacji mikrofonu to bedzie troche za duzo - moze lepiej dac tam 10k...
    Załączniki:
    • Jak przerobić Colorofon C230B na sterowanie mikrofonem bez płytki? Wzm.jpg (10.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 524177
    Haker245
    Poziom 12  
    Ten schemat jest słabo czytelny!!!
  • #6 524205
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Rozumiem że schemat ma krzywe kreski , ale to nie powód żeby marudzić .
    Lepiej skocz po jakiś zestaw wzmacniacza w stylu zrób to sam do jakiegoś sklepu elektronicznego. To może kolorofon jeszcze trochę popracuje , a i problemów mniej . Jeśli jednak lubisz trochę polutować tak niewiele to znajdź schemat z układem 2282 ( chyba tak jakoś , proszę o ew sprostowanie) :D
  • #7 524237
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    W kolorofonie jest przedwzmacniacz na jednym tranzystorze, można by bylo wykorzystać jego do sterowania mikrofonem elektretowym. Sposób włączenia potencjometru czułości trochę komplikuje to. Większą czułość i ewentualną korekcje pasma łatwiej zrobić na jednym wzmacniaczu operacyjnym np.741, TL072 ... i taki układ trzeba dostawić na jego wejście

Ten kolorofon ma plus zasilania na masie, wiec plus zasilania w kolorofonie znajdziesz na emiterze tranzystora, minus (masa dla 741) dostępna jest na anodach diod prostowniczych przy transformatorze TS40/5

Być może będzie jeszcze trzeba dostawić stabilizator dla 741 na układzie LM78L09
    Załączniki:
    • Jak przerobić Colorofon C230B na sterowanie mikrofonem bez płytki? przedwzmacniacz_471.gif (5.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 524250
    Haker245
    Poziom 12  
    Nic z tego nie zrozumiałem prosze jaśniej i troszke bardziej dla mniej zaawansowanych elektroników!!! czyli co musze zrobić żeby jak najprościej i żeby to działało????!!!!
  • #9 524298
    oj
    Poziom 42  
    Muszisz zbudować układ taki jak na rysunku. Mic to mikrofon elektretowy zwany pojemnościówką, uklad 741 dostaniesz go wszędzie, reszta elementów jest chyba jasna

Z gniazda GM345-1 (to gniazdo masz w kolorofonie) odlutujesz przewód (gniazdo ma zwarte piny 1 i 3 i ten przewód Ciebie interesuje) idący do płytki kolorofonu i dolutujesz do wyjscie z ukladu 741. Zasilanie (na schemacie <12V) pobierasz z emitera tranzystora (musisz go zlokalizować, jest ich cztery sztuki w kolorofonie a ten szukany będzie napewno oddalony od trzech pozostałych. Masę układu 741 (GND na schemacie) łączysz z anodami diod prostowniczych (jest ich dwie sztuki i mają ze sobą zwarte anody)

Inaczej nie jestem w stane tego opisać
  • REKLAMA
  • #10 524463
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Tutaj jest chyba najprostrzy schemat:
    https://www.elektroda.pl/audio/przedwzmmic_lm.html
    wyjście wzmacniacz musisz połaczyć z wejściem kolorofonu (tam gdzie jest gniazdko mikrofonowe, można tez zrobić to w osobnej obudowie, aby postawić np. blisko głaśników. 8)
  • #11 528687
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    W schemacie jest błąd! Lm 117 jest przecież regulatorem napięcia.
  • #12 528776
    gierek_forever
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Rzeczywiście! Ktos źle przepisał. Miałem kiedyś taki kit. Poszukam prawidłowego schematu.
  • #13 536557
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    No tak, jeszcze +/- symetryczne do takiego wzmacniacza... to rzeczywiscie ulatwia sprawe.
    Piszecie, ze C230 ma plus na masie? hmm. Do takiego TDA2282 tez bedzie potrzebny jakis maly przedwzmacniaczyk zeby ten mikrofon go wysterowal...
    oj>>> czy jesli wlaczymy ten wzmacniacz tak jak napisales to kolorofon nie bedzie sterowany ujemnym napieciem (w stosunku do masy kolorofonu)? Moze ktos ma schemat tego ustrojstwa bo juz sie zamotalem...
  • #14 777801
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Witam!
    A ja tak z całkiem innej beczki ale tez na temate tego kolofonu C203B
    a mianowicie potrzebuję jego schemat, dostałem od kumpal ten kolorofon brakuje jakiś elementów, zrobiłem schem,at ale ani to ani to mi niepasuje
    . Bardzo prosze o jakiś pewny schemat! :D :D

Pozdrooo Mat 8)
  • #15 1079308
    neo_ns
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    No wlasnie to cos sterujace co ma napis T 128 i jest w obudowie TO-220 to jest Triak czy tyrystor i jak to ustrojstwo przerobic na ~230V

Pozdrawiam i z gory dzieki
  • #16 1080375
    oj
    Poziom 42  
    Są to tyrystory.

Na 230V można to przerobić wymieniając tyrystory (triaki) na odpowiednie napięcie i prąd. Dodatkowo potrzebne jest zapewnienie rozdzielenia masy "gorącej" od masy wejściowej-sygnałowej. Można to zrealizować na parę sposobów. Najtanszy polega na dostawieniu przed tyrystorami (triakami) układu optoizolacji na transoptorach, opto-triakach itp.
  • #17 1082332
    neo_ns
    Poziom 12  
    A mozna prosic o jakis ala schemacik jak to ma wygladac bo niebardzo kojaze jak to zrobic a sylwester juz tuz tuz
  • #18 1942464
    szymo92
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    czy do kolorofonu jest potrzebny jakis inny mikrofon czy wystarczy np taki jaki jest w zwyklym nikrofonie do komutera????
  • #19 1943181
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Może być taki zykły. Tylko w komputerach stosuje się mikrofony elektrotetowe. Musisz dodadkowo między mikrofonem a wzmacniaczem zastosować kondensator np. 100nF (łączący gorące wyprowadzenie, masę mikrofonu zawsze łączysz z masą), a nstępnie do samego mikrofonu dolutować jeszcze pod gorące wyprowazenie rezystor np. 4,7kΩ i podlączyć go druga końcówką do zasilania.
    Jnaczej nie będzie Ci chodził taki mokrofon, bo one wymagają polaryzacji napięciem.
  • #20 1945494
    szymo92
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    to jest troche za trudne a skad moge wziac taki specjalny mikrofon???kupie go w kazdym sklepie elektronicznym???
  • #21 1945868
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Zwykły mikrofon elektretowy, jest on nawet w njtańszych mirofonach do kompa. Schemat do podłączenia niego właśnie podał Ci kolega oj.
  • #22 2107601
    peterson1988
    Poziom 2  
    Ja dzisiaj dostalem od znajomego dwa takie kolorofonki Lezaly u niego i nawet o nich zapomniał Nie mam ich jak podlaczyc Sa do nich dwa kabelki Co za sygnał sie w nie podlacza? Mozna to jakos przerobic? Rozumiem ze z tym mikrofonem to chodzi o to zeby zbieral dzwiek muzyki Tak?? Wybaczcie ale jestem laikiem w tych sprawach Prosze o pomoc
  • #23 2108805
    neo_ns
    Poziom 12  
    Tak z mikrofonem wlasnie o to chodzi, a co do sygnalu to nalezy mu podac na wejscie standardowy sygnal jaki jest podawany przez decki cd itp. 175-225mV
  • #24 2109840
    peterson1988
    Poziom 2  
    decki?? mam mini wieże Da sie bez wiekszych przerobek podlaczyc je??
  • #25 2122897
    oj
    Poziom 42  
    Do C-230 doprowadza się sygnał audio wysokopoziomowy; równoległe podłączenie pod kolumne głośnikową.

Poszukaj pisałem o tym
  • #26 2126086
    peterson1988
    Poziom 2  
    podłączyłem równolegle do głośników Kable + i - podłą czyłem zgodnie z tym jak byly opisane na wtyczce Mam dwa kolorofony i w jednym żółte światło słabiej przygasa niz w drugim Znaczna różnica Czym to moze isc? Wiecie ktore kolory jakie tony oznaczaja?
  • #27 2127848
    oj
    Poziom 42  
    Czerwone - niskie tony
    Żółte - średnie tony
    Fioletowe/Niebieske - wysokie tony

Przyczyn nierównomiernego świecenia może być pare:

1. Utrata /pogorszenie/ styku suwak-ścieżka oporowa potencjometru barwy
    2. Utrata pojemności w torze tego kanału
    3. Utrata parametrów stopnia mocy tranzystor-tyrystor-żarówka; tyrystor może mieć większy teraz prąd "zapłonu"
    4. :?:
  • #28 2218263
    Iron Sędzia Dred
    Poziom 2  
    ej prosze was niech mnie koś poratuje potrzebuje pilnie schemat do Colorofonu C-230B Pilne Prosze Z Góry Dzięki na adres iron7(_at_)op.pl lub na forum
  • #29 2458673
    marcinbaczek
    Poziom 1  
    CZY KTOS MA KABEL DO COLOROFONU C-230B POTRZEBUJE PRĘDKO !!!!! CHETNIE KUPIĘ !!! MOJE GG 2923368
  • #30 2477171
    dumek2
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam czy moze ktos z was wie czy mozna zastapic tyrystory T22-10A2 w kolorofonie C230B bo mi sie zjarały a nie moge nigdzie ich kupic.POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki kolorofonu C230B na sterowanie mikrofonem bez użycia dodatkowej płytki. Podstawowym problemem jest to, że mikrofon elektretowy wymaga wzmocnienia sygnału, ponieważ sam mikrofon nie jest w stanie bezpośrednio wysterować kolorofonu. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie prostego przedwzmacniacza mikrofonowego opartego na układzie operacyjnym, np. 741 lub TL072, który należy dołączyć do wejścia kolorofonu, wykorzystując istniejące gniazdo GM345-1. Zasilanie wzmacniacza można pobrać z emitera tranzystora w kolorofonie, a masę z anod diod prostowniczych. Wzmacniacz taki wymaga stabilizatora napięcia, np. LM78L09. Schematy prostych przedwzmacniaczy mikrofonowych dostępne są na forach elektronicznych, jednak ich poprawne podłączenie wymaga podstawowej wiedzy z zakresu elektroniki. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące polaryzacji mikrofonu elektretowego, która wymaga rezystora polaryzującego (np. 4,7kΩ) i kondensatora sprzęgającego (np. 100nF). Wskazano, że kolorofon C230B ma plus zasilania na masie, co wpływa na sposób podłączenia wzmacniacza. Dodatkowo omówiono kwestie związane z tyrystorami T22-10A2 stosowanymi w kolorofonie, które można zastąpić innymi tyrystorami o podobnych parametrach. Wskazano również, że do kolorofonu należy podać sygnał audio wysokopoziomowy, np. z decka CD lub wzmacniacza, a nie bezpośrednio z mikrofonu bez wzmocnienia. Ostatecznie, najprostsza przeróbka polega na odłączeniu gniazda DIN i podłączeniu przewodów bezpośrednio do kabli głośnikowych, co pozwala na sterowanie kolorofonem sygnałem z głośników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA