logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał mikrofonu w kolorofonie po wymianie?

luk1988 29 Gru 2006 19:12 6254 8
REKLAMA
  • #1 3383959
    luk1988
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Po wymianie mikrofonu w kolorofonie powstał problem gdyż układ nie reaguje tak jak na poprzednim mikrofonie. Tzn. mikrofon daje zbyt słaby sygnał do układu. Macie może jakiś pomysł aby wzmocnić sygnał mikrofonu możliwie jak najtańszym kosztem, czy może bardziej opłaca się przerobić kolorofon tak aby zamiast mikrofonu podłączać go pod wyjście liniowe wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #3 3385463
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam

Jaki to kolorofon i jaki mikrofon ?
    Dlaczego wymieniałeś mikrofon ?

Jeśli jest tam mikrofon elektretowy to mogą być 3 przyczyny:
    1. źle podłączyłeś mikrofon (on ma bieguny + i -)
    2. podczas lutowania przegrzałeś mikrofon
    3. masz zepsuty mikrofon

Przerobienie kolorofonu tak żeby działał bezpośrednio z wyjścia liniowego jest dość ryzykowne, ponieważ zapewne nie ma on izolacji galwanicznej od napiecia sieci i może kogoś porazić prąd, a w skrajnym przypadku możesz uszkodzić sprzęt grający.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3386657
    luk1988
    Poziom 17  
    Wymieniłem mikrofon z powodu tego że wogule nie reagował na sygnał akustyczny. Zastosowałem mikrofon pojemnościowy (KCMG29B-P 9,7x4,5mm).

Tak pisze na kolorofonie (nie posiadam żadnego programu graficznego dlatego umieściłem w wordzie)
    Załączniki:
    • Dok1.doc (36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3390413
    luk1988
    Poziom 17  
    Mikrofon jest zasilany z kondensatora elektrolitycznego.
  • #7 3391263
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    luk1988 napisał:
    Mikrofon jest zasilany z kondensatora elektrolitycznego.

A kondensator z czego ??, przecież sam z siebie nie daje napięcia.

Zamieść schemat tego kolorofonu, będzie nam łatwiej

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3400297
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    a ja mam pytanie jak zamontować potencjometr tak żeby jak był na max w lewo to żeby był kanał najbardziej czuły czy najmniej czuły i kręcąc w prawo zwiększała się czułość???
  • #9 20389364
    pit272
    Poziom 1  
    Podbijam temat może jakoś zwiększymy tą czułość :) ja mam bardzo podobny jak tutaj tylko z jednym mikrofonem, była to pojemnościówka ok 3mm, wstawiłem taką 8mm a nawet wyprowadziłem na zewnątrz kolorofonu ale nic to nie dało, kolorofon reaguje tak samo czyli dopiero przy dosyć mocnym uderzeniu z głośników, brak jakiejkolwiek regulacji, postaram wrzucić foto płytki, ten ze zdjęcia to FRACTAL 18x1, nie wiem czy tam dołożyli 2 mikrofon bo mój ma tylko jeden. Jak wzmocnić sygnał mikrofonu w kolorofonie po wymianie? [/img]

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie mikrofonu w kolorofonie pojawił się problem z zbyt słabym sygnałem mikrofonowym. Nowy mikrofon pojemnościowy (KCMG29B-P 9,7x4,5mm) nie reaguje prawidłowo, prawdopodobnie z powodu braku odpowiedniego zasilania lub niewłaściwego podłączenia. Mikrofon elektretowy wymaga zasilania, które w omawianym układzie pochodzi z kondensatora elektrolitycznego, jednak kondensator sam nie generuje napięcia, co może wskazywać na błąd w zasilaniu mikrofonu. Przeróbka kolorofonu na podłączenie do wyjścia liniowego wzmacniacza jest ryzykowna ze względu na brak izolacji galwanicznej i możliwość uszkodzenia sprzętu lub porażenia prądem. Dyskusja porusza także kwestie montażu potencjometru do regulacji czułości mikrofonu oraz wymianę mikrofonu na większy rozmiar, co jednak nie poprawiło czułości urządzenia. W jednym z przykładów omawiany jest kolorofon FRACTAL 18x1 z jednym mikrofonem pojemnościowym, który wymaga dalszej analizy schematu w celu poprawy działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA