logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz z filmiku YouTube CwF2szrNtag działa? Możliwość oszustwa

neo_ns 28 Mar 2023 06:22 669 8
REKLAMA
  • #1 20511948
    neo_ns
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    https://youtu.be/CwF2szrNtag
    Witam zobaczyłem ten filmik i zastanawiam się czy to nie jest jakaś ściema. Jak myślicie czy jest to możliwe żeby to działało, bo szkoda trochę niszczyć dysk i kable żeby sprawdzić jeśli nic z tego nie będzie.
    Dzięki za odpowiedzi pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20511966
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    To filmik z serii "Elektronika dla inteligentnych inaczej" a Ty się zastanawiasz? 🤔
  • REKLAMA
  • #3 20511982
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2005
    Witam,
    obejzalem sobie toto i naprawde jest "niezle" - "trza miec uep/leb zeby cus takiego wymyslec".
    W szczegolnosci podoba mi sie glosnik 1ohm/1700W a podskakuje jak 5W :) zwlaszcza zasilany 12V.
    Przy takich wychyleniach membrany toto nie produkuje zadnego sensownego dzwieku.
    Pozdrawiam
  • #4 20511997
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    Jest na YT taki śniady facet który wymyśla hurtowo takie rzeczy. W innym filmiku pokazał jak na dwóch mostkach Graetza zrobić potężny wzmacniacz "mostkowy" audio
    https://www.youtube.com/watch?v=2kzES1BAMN0 a z kilkunastu zwojów drutu nawiniętych na magnesie ferrytowym od głośnika, kilku diod i kondensatora zasilić szlifierkę kątową tak na oko z 500W. Najlepsze są jednak komentarze pod filmikami i jak mam doła to wchodzę na kanał tego gościa w celach terapeutycznych.😂Co by o nim nie mówić to facet jest swojego rodzaju geniuszem w tym co robi. Na prawdę polecam jego kanał i jemu podobne choćby z powodu samych komentarzy.
  • REKLAMA
  • #5 20512004
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 627
    Zobacz ile mają wyświetleń jego filmiki.
    Jak widać fake'i sprzedają się dobrze.
  • #6 20513097
    neo_ns
    Poziom 12  
    bratHanki napisał:
    To filmik z serii "Elektronika dla inteligentnych inaczej" a Ty się zastanawiasz? 🤔

Nie zagłebiam się we "flaki" komputerowe dlatego zastanawiałem się czy nie chodzi o wykorzystanie jakiegoś wzmacniacza sygnału z głowic. Oczywiście jak pisze viayner moc i impedancja tego głośnika to żart ale zastanawiałem się czy wykorzystany tam układ może być jakimś wzmacniaczem typu preamp opamp. Napewno nie liczyłem na efekt 100w z HDD 😀.
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi tematu na razie nie zamykam może ktoś coś ciekawego jeszcze dopisze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 20513587
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2005
    Witam,
    Jezeli juz to mozna by rozwazyc uzycie w roli wzmacniacza sterownika silnika, tam sa stopnie mocy dostarczajace wiekszego pradu do sterowania silnika, pomijam fakt jak podac im sygnal sterujacy, w szczegonosci za pomoca zlacza "wysjcia" sata.
    "autor" uzyl wejscia (jak dobrze pamietam) 12V do zasilania a wejscia 5V jako wyjscia, tez interesujace podejscie.
    Z ciekawosci i dla zabicia wolnego czasu mozemy sobie poanalizowac ten ukladzik.
    Pozdrawiam
  • #8 20513705
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6024
    Nawet gdyby ktoś miał tyle szczęścia i geniuszu, żeby wykorzystać jakiś sterownik istniejący na płytce i nie ciąć przy tym wielu ścieżek i nie robiąc wielu połączeń kynarem (co zawsze jest konieczne przy podobnych próbach ponownego użycia), to film i tak jest bezużyteczny dla naśladowców, bo płytki od dysków są różne. Choć silnik napędu głowicy jest analogowo sterowany (a raczej PWM) zapewne układy scalone są bardzo wyspecjalizowane i mocno zintegrowane tak że nie znajdziesz analogowego wejścia do tego wzmacniacza bo nie jest ono konstruktorom dysków potrzebne, w dysku z przed 30 lat były by większe szanse.

Odnośnie filmu "instruktażowego" nawet gdyby to była prawda i tak nikt nie wiedział by co zrobił i jak to zrobił, a wyświetlenia lecą.

Magia kina - ludzie oglądają to czego by chcieli, nawet jeśli to nie możliwe, ja tam wolę fantastykę, filmy w których ludzie latają w powietrzu bez samolotów i wykonują magiczne sztuczki. Autor tematu ogląda filmy w których urządzenia elektroniczne powstają bez pracy, bez nauki, bez projektowania płytek, kupowania elementów, wydawania pieniędzy. Może ktoś stworzy podobny film bez lutowania to zamiast 3M wyświetleń będzie miał 10M.
    Dla mnie takie filmy nie mają nic interesującego, bo już jako nastolatek, zamiast marzyc o elektronice która powstaje "sama" wziąłem się do roboty i nauczyłem się, co zrobić, żeby budować dowolne urządzenia elektroniczne, tak jak chcę - fakt że nauka trwała długo, ale mam satysfakcję.

Żeby zbudować swój pierwszy wzmacniacz, nie potrzeba dużo wysiłku, ale na pewno więcej niż oglądanie kiku minut filmu i jedną płytkę ze złomu elektronicznego
  • #9 20515596
    neo_ns
    Poziom 12  
    jarek_lnx napisał:
    Nawet gdyby ktoś miał tyle szczęścia i geniuszu, żeby wykorzystać jakiś sterownik istniejący na płytce i nie ciąć przy tym wielu ścieżek i nie robiąc wielu połączeń kynarem (co zawsze jest konieczne przy podobnych próbach ponownego użycia), to film i tak jest bezużyteczny dla naśladowców, bo płytki od dysków są różne. Choć silnik napędu głowicy jest analogowo sterowany (a raczej PWM) zapewne układy scalone są bardzo wyspecjalizowane i mocno zintegrowane tak że nie znajdziesz analogowego wejścia do tego wzmacniacza bo nie jest ono konstruktorom dysków potrzebne, w dysku z przed 30 lat były by większe szanse.

Odnośnie filmu "instruktażowego" nawet gdyby to była prawda i tak nikt nie wiedział by co zrobił i jak to zrobił, a wyświetlenia lecą.

Magia kina - ludzie oglądają to czego by chcieli, nawet jeśli to nie możliwe, ja tam wolę fantastykę, filmy w których ludzie latają w powietrzu bez samolotów i wykonują magiczne sztuczki. Autor tematu ogląda filmy w których urządzenia elektroniczne powstają bez pracy, bez nauki, bez projektowania płytek, kupowania elementów, wydawania pieniędzy. Może ktoś stworzy podobny film bez lutowania to zamiast 3M wyświetleń będzie miał 10M.
    Dla mnie takie filmy nie mają nic interesującego, bo już jako nastolatek, zamiast marzyc o elektronice która powstaje "sama" wziąłem się do roboty i nauczyłem się, co zrobić, żeby budować dowolne urządzenia elektroniczne, tak jak chcę - fakt że nauka trwała długo, ale mam satysfakcję.

Żeby zbudować swój pierwszy wzmacniacz, nie potrzeba dużo wysiłku, ale na pewno więcej niż oglądanie kiku minut filmu i jedną płytkę ze złomu elektronicznego

Przepraszam bardzo ale czuję się urażony gdyż zakładasz że z elektroniką nie mam nic wspólnego tylko szukam gotowych rozwiązań na necie. Poprostu znalazłem taki film a że nie zagłebiam się w tematy elektroniki komputerowej zadałem takie pytanie. Poprostu kolego źle mnie zrozumiałeś.

A co do wzmacniaczy to wrzucę dzisiaj pościł bo m problem z philips'em który sieje zakłucenia na wszystkich kanałach po naprawie przetwornicy tylko muszę oscyloskopem sprawdzić sygnał wyjściowy wzmacniacza bo jak na razie to nie miałem kiedy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmocnienia sygnału audio z wykorzystaniem układów z dysków twardych, przedstawionego w filmie na YouTube. Użytkownicy wyrażają wątpliwości co do skuteczności i realności zaprezentowanego rozwiązania, wskazując na absurdalność parametrów, takich jak głośnik 1Ω/1700W zasilany 12V, który nie generuje sensownego dźwięku. Wskazują również na różnorodność układów w dyskach twardych, co utrudnia replikację. Niektórzy sugerują, że można by rozważyć użycie sterowników silników jako wzmacniaczy, jednak podkreślają, że film nie dostarcza praktycznych informacji dla naśladowców. Wiele osób zauważa, że filmy tego typu przyciągają uwagę, mimo że mogą być oszustwem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA