logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja serwera Linux z SDI, LAN i WiFi - jaka dystrybucja?

Gurcik 29 Lut 2004 12:47 6228 6
REKLAMA
  • #1 524651
    Gurcik
    Poziom 12  
    chcę postawić serwer na Linux'ie pod który byłby podłączony internet (SDI). serw miałby udostępniać inet dla dwóch kompów w oparciu o lan (czyli 2x sieciówka w serwie) i wysyłać przez kartę wifi do AP dla do kolejnych 3 kompów. czy jest możliwość takiej konfiguracji w Linxie i jaka dystrybucja najlepiej nadawałaby się do tego.
  • REKLAMA
  • #2 525045
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Nadaje się każda dystrybucja z wyjątkiem freesco (brak wsparcia dla wlan). Załatw sobie jakąś kartę na prismie, hermesie lub orinoco - obsługuje je każdy linux. Możesz też na rtl8180 - mają dołączone stery (ale do rh), karty na acx100 są trochę kłopotliwe pod linuxem. Sposób instalacji kart wlan w linuxie znajdziesz w google.
  • REKLAMA
  • #3 525062
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    moja siec tak dziala. przyznam ze byly spore problemy z uruchomieniem, ale dziala. Jezeli chodzi o zwyklego lan na kartach sieciowych to bez problemu rtl8139. Karta radiowa to DLinka 520+ z procem acx100 , byly spore problemy 2 dni walki.

Instalowalem pod Debianem, acx100 ma wsparcie glownie pod RH.

Jezeli chodzi o udostepnianie net z wielu interfacow to niema problemu, aby podniesc interfejs i go skonfigurzyc, dopisac linijki da maskarady i naprzod ;)
  • REKLAMA
  • #4 525173
    Gurcik
    Poziom 12  
    i jak na złość posiadam właśnie radiówke Dlink G-520+ pewnie będę musiał też z tym troche powalczyć może jakieś cenne wskazówki jak ją ustawić sam też pogoogluje. jezeli chodzi o lan to mam kartę opartą na Winbond W89C940, i rtl8029 to są karty które obsługują chyba tylko 10Mb więc będę musiał załatwić jakieś lepsze.
  • #5 525588
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jezeli postawisz serv na RH to niepowinno byc wiekszych problemow, wejdz na strone dlinka i tam beda sterowniki gotowe do instalacji pod RH kwestia ustawien parametrow i powinno dzialac, ja musialem to przewalic na debiana i dlatego byly problemy. Jezeli chodzi o siecowki na pierwsza lepsza LG na procku rtl8139 10/100M kosztuje w granicach 30 - 35 zl
  • REKLAMA
  • #6 564296
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Dlaczego chcesz wysyłać sygnał z serwera przez sieciówkę wifi do AP, nie możesz podłączyć ap po kablu (100metrów) do serwera przez hub i podłączyć pozostałych "kablowców" do huba??. Mam u siebie takie rozwiązanie sdi na freesco 1sieciówka zwykła w serwerze podpięta do huba do tego AP i kompy po kablu. AP zarządza radiowkami oraz jest serwerem dhcp dla radia i kabla a freesco obsługuje sdi. Pozdrawiam!
  • #7 565647
    nrg
    Poziom 11  
    Mam u siebie postawiony serwer na fedorze i ACX100 (DWL-520AP+) z konfiguracją nie było najmniejszych problemów zadziałało szybciej niż na windows :D trzeba pamiętać, żeby do katalogu firmware przegrać pliki z driverow od windowsa potem skompilowac odpalic i dziala, wszystko jest opisane bardzo dobrze w pliku dołączonym do source.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Można skonfigurować serwer Linux z podłączonym internetem przez SDI, udostępniając go dwóm komputerom przez LAN (dwie karty sieciowe) oraz przesyłając sygnał przez kartę WiFi do punktu dostępowego dla kolejnych trzech komputerów. Do takiej konfiguracji nadaje się praktycznie każda dystrybucja Linuxa z wyjątkiem Freesco, która nie wspiera kart WLAN. Zalecane są karty WiFi oparte na chipsetach Prism, Hermes lub Orinoco, które mają szerokie wsparcie w Linuxie. Karty oparte na chipsetach rtl8180 mają sterowniki głównie dla Red Hat, a acx100 mogą sprawiać problemy, choć działają pod Debianem i Fedorą po odpowiedniej konfiguracji i dołączeniu firmware z Windowsa. Do LAN polecane są karty oparte na chipsecie rtl8139 10/100 Mbps, które są tanie i dobrze wspierane. Konfiguracja sieci z wieloma interfejsami wymaga ustawienia interfejsów, dodania reguł maskarady (NAT) i uruchomienia routingu. Alternatywnie można rozważyć podłączenie punktu dostępowego bezpośrednio kablem do serwera lub huba, co może uprościć sieć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA