logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N95-2 8GB - co wymienić po zwarciu tasiemki LCD?

dex88 06 Wrz 2008 21:35 2957 7
REKLAMA
  • #1 5512077
    dex88
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przy mojej Nokii N95 8GB przetarła sie tasiemka i po wymianie na nową dalej nic sie nie wyświetla na LCD. Próbowałem mój LCD przy innej i chodzi normalnie więc to napewno wada na płycie głównej. Z tego co widać po tasiemce to zrobiła zwarcie i coś spaliło i to jest właśnie moje pytanie co mogło sie spalić?? Z telefonu da sie dzwonić puszczać muzykę itp więc to tylko i wyłącznie wada jakiegoś układu od wyświetlania. Oddałem ją na gwarancje ale oczywiście Komis mi jej nie uznał chociaż telefon miał miesiąc ( podobno za dużo razy otworzyłem telefon i jest to uszkodzenie mechaniczne :D) Może mi ktoś pomóc i powiedzieć co mam wymienić żeby było OK? Ewentualnie proszę o jakiegoś dobrego serwisanta okolice Nowego Sącza lub Kraków.
  • REKLAMA
  • #2 5512294
    pit08
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Zdjęcie w trybie makro poprosimy, nie jesteśmy wróżkami...
  • REKLAMA
  • #3 5560272
    artusb
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    czy słychać wciskanie klawiszy??
    Czy taśma jest na pewno od n95 8GB ??? różni sie nieco od n95, jeżeli coś się mogło spalić to jedynie filtry od lcd, ale jak nie zrobisz zdjęcia to ci nie powiem
  • #4 5562223
    dex88
    Poziom 11  
    Oddałem ją do serwisu Nokii i podobno naprawią za 315zł jak narazie czekam na telefon, Jak będe wiedział co wymienili to napisze :)
  • REKLAMA
  • #5 5562266
    artusb
    Poziom 13  
    acha no to widze ze taniocha :|
  • #6 5566716
    dex88
    Poziom 11  
    No i jednak kicha, nie naprawią ponieważ uszkodzenie jest na płycie głównej ;/ też mi nowość ;/

Mam nadzieje ze dołączone zdjęcia coś wyjaśnią.
    Więcej zdjęć:
    fotki.zip
    Załączniki:
    • IMG_1561.jpg (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_1562.jpg (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IMG_1565.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 5568220
    artusb
    Poziom 13  
    po czym wnioskujesz ze cos sie spalilo? ja generalnie nic nie widze zeby sie spaliło:/
    Co do serwisu nokii to czemu nie oddałeś na gwarancji? tylko sam wymieniłeś taśme???
    Nokia generlanie ma zakaz lutowania czego kolwiek wiec wiesz oni popatrzyli i tyle :/

Według mnie to albo jest problem z taśma (przekładałeś ją do innego telefonu)

a jak nie taśma to mogą być uszkodzone filtry LCD.
  • #8 5568972
    dex88
    Poziom 11  
    No właśnie taśma jest OK bo sprawdzałem na innej N95 8GB a na gwarancje nie oddałem bo jej niemam, znaczy mam komisową ale oni nie uznają "przetartej taśmy"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Nokii N95-2 8GB doszło do uszkodzenia tasiemki LCD, która po wymianie nie przywróciła wyświetlania. Sprawdzono, że sam wyświetlacz działa poprawnie na innym urządzeniu, co wskazuje na uszkodzenie płyty głównej. Podejrzewa się uszkodzenie filtrów LCD lub innych elementów układu wyświetlania na płycie głównej, spowodowane zwarciem tasiemki. Serwis Nokii odmówił naprawy w ramach gwarancji, argumentując uszkodzenie mechaniczne wynikające z wielokrotnego otwierania telefonu. W dyskusji sugerowano wykonanie zdjęć makro uszkodzonej taśmy oraz rozważano możliwość problemów z taśmą lub filtrami LCD. Właściciel telefonu oczekuje na diagnozę serwisu, który zaproponował naprawę za 315 zł, jednak ostatecznie odmówił jej wykonania z powodu uszkodzenia płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA