logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po reinstalacji systemu - czarny ekran, dioda miga

mgsk8er 08 Wrz 2008 19:05 1513 15
REKLAMA
  • #1 5517547
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam!
    Ostatnio składałem koledze komputer i śmigał jak marzenie przez kilka dni.
    Potem sie zawirusował tak poważnie, że gość wolał przeformatować dysk i zainstalować od nowa system.
    Otóż zainstalował wszystko, zrestartował komputer komendą systemową i komputer już nie wstał.

Objaw dość typowy: czarny ekran, mryga diodka na monitorze, wiatraki w komputerze się kręcą i głowica w hdd sie nie rusza.
    Odłączyłem wszystkie urządzenia dodatkowe od płyty głównej, sprawdziłem z inną kartą graficzną, podmieniłem zasilacz, podmieniałem ram, resetowałem bios, nadal to samo.

Nie wiem już co robić.
    Główny problem polega na tym, że nie mam gwarancji na płytę główną, inaczej w ciemno bym z nią poszedł do serwisu.
    Zastanawiam się nad sprawdzeniem, czy procesor nie ma pod którąś nóżką brązowej plamki (rdzenia nie sprawdzę, bo to intel), ale wentylator jest mocno przytwierdzony i niezbyt chce mi sie siłować...

Czy ktoś miał podobny problem i byłby w stanie mi coś poradzić?
    Czy zostaje już tylko kupno nowej płyty głównej?
    Konfiguracja komputera:
    Cytat:
    procesor intel Core 2 Quad q6700
    mobo Gigabyte ga-73vm-s2
    ram kingston 2x1024GB
    karta graficzna była tymczasowo zintegrowana na mobo
    zasilacz tymczasowy chieftek 400W
  • REKLAMA
  • #2 5518498
    tyszek
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Sprawdź jeszcze procesor. Płyta ma podłączony beeper, daje jakieś dźwięki?
  • REKLAMA
  • #3 5518885
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Beeper jest podłączony, ale niestety głuchy.
    Zdecydowanie wolałbym, zeby coś piskał, bo wiadomo by bylo, o co chodzi...

W końcu zdecydowałem się na odpięcie procesora. Wizualnie wygląda dobrze. Nie ma żadnych ciemnych plamek, nic rozlanego. Szukam teraz kogoś z podobną konfiguracją, zebym mogl sprawdzić technicznie sprzęt.
  • #4 5519400
    blur
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    Witam, wykonaj najpierw reset BIOS-u, zworka w okolicy BIOS-u lub bateryjki
  • #5 5519561
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    mgsk8er napisał:
    podmieniłem zasilacz

Jaki zasilacz był przed podmianą?
  • REKLAMA
  • #6 5520074
    mgsk8er
    Poziom 13  
    blur napisał:
    Witam, wykonaj najpierw reset BIOS-u, zworka w okolicy BIOS-u lub bateryjki

W pierwszym poście napisałem, że już resetowałem bios. Od tego zacząłem.

Odnośnie zasilacza, właśnie w chwili padnięcia był ten chieftek. Później przytargałem inny komputer i z nim zrobiłem podmiankę: do tego innego wstawiłem chiefteka (i działał w 100%), a do zdechlaka wstawiłem podobno niezniszczalnego tagana (i nie było żadnej satysfakcjonującej reakcji).
  • #7 5520421
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Uruchom bez pamięci ale z głośniczkiem, czy będzie komunikował błąd pamięci ?
  • REKLAMA
  • #8 5520447
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Z pamięciami też już kombinowałem.
    Oryginalnie wsadziłem mu dwie kości pamięci, więc próbowałem wyjmując po jednej, zamieniając je miejscami, wsadzając inne i odpalając kompa bez pamięci. Bez zmian...
  • #9 5520505
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Wyciągnij wszystko nawet kartę graficzną, sprawdź beep code'y dla tej płyty, potem włóż kartę graficzną i zobacz czy coś płyta pokazuje, jeśli tak to kolejno podłączaj kolejne sprzęty (hdd itd). Możesz spróbować flasha biosu ale musisz tak to przygotować aby poleciał sam z autoexeca albo będziesz musiał zrobić to w ciemno. Obejrzyj też płytę czy nie ma wybrzuszonych kondensatorów.
  • #10 5520507
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Zostało ci sprawdzić procesor na innej płycie. Jeżeli będzie dobry to czeka cię wymiana płyty.
  • #11 5521399
    mgsk8er
    Poziom 13  
    :arrow: tronic1:
    Po oglądaniu procesora już go nawet nie chowałem i szukam kogoś u kogo mógłbym go sprawdzić.

:arrow: powerm:
    Jak wcześniej pisałem, wszystko już odłączałem.
    Flasha biosu nie będę próbował, bo fizycznie nie mam jak.
    Jeśli komputer miał domyślnie ustawione bootowanie z hdd, a głowica nie lata przy uruchamianiu, to nie mam co nawet kombinować.
    Wszystkie kondensatory na płycie głównej obejrzałem już dawno, a te wokół procesora to są typu solid state.
    No i beeper wogóle nie piszczy, jakby się na mnie obraził (ciche dni?).
  • #12 5521447
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Miałem kiedyś identyczne objawy, a przypadek był tak trywialny że nie mogę się powstrzymać żeby nie napisać - zwarty był przycisk RESET w obudowie (wyobrażacie sobie - szukałem z pół godziny :D ). Zobacz czy jak składałeś to wszystko do kupy nie podpiąłeś czegoś niewłaściwego do tych kołków od resetu.
  • #13 5521720
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Faktycznie interesujący przypadek :) Niestety u mnie to troche inaczej jest: komputer działał i po zrestartowaniu już sie nie podniósł. Ale z ciekawości odłączyłem reset i nic :(
  • #14 5523359
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    No to prawdopodobnie uwalona płyta główna (a może i przyległości) często po burzy, a bo robili coś w nocy z elektryką i poszedł impuls albo w zasilaczu coś się zwarło ze starości albo dziadości, a propos rozkręcałeś zasilacz w poszukiwaniu czarnego dyma albo nietypowego zapaszku? Sprawdź jeszcze napięcia na zasilaczu na wtyczce (przy wtyczce włożonej w płytę) da ci to wskazówkę co do przyczyny. Flashowanie w ciemno uda się oczywiście jak choćby zaczytał dyskietkę. albo pendrivea. Aha możesz jeszcze przyglądnąć się czy stabilizatory napięcia przypadkiem nie pęknięte. Tak czy inaczej ta płyta to już raczej RIP
  • #15 5523467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5526771
    mgsk8er
    Poziom 13  
    Napięcia zasilania sprawdziłem, wszystkie się zgadzają. Zasilacza nie mam co sprawdzać, bo testowałem go później na maszynie z podobną konfiguracją i katowałem grą, działał bez zarzutu. Już się nastawiłem na konieczność wymiany płyty, chcę tylko sprawdzić procesor jeszcze...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po reinstalacji systemu komputer przestał się uruchamiać, objawiając się czarnym ekranem, migającą diodą monitora, działającymi wentylatorami, ale nieruchomą głowicą dysku HDD. Przeprowadzono diagnostykę obejmującą odłączenie wszystkich urządzeń peryferyjnych, wymianę karty graficznej, zasilacza (Chieftec i Tagan), testy pamięci RAM (wyjmowanie, zamiana, uruchamianie bez pamięci), reset BIOS-u (zworka i bateria), sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej oraz wizualną inspekcję procesora pod kątem uszkodzeń. Beeper podłączony do płyty głównej nie wydawał dźwięków, co utrudniało diagnozę. Próby flashowania BIOS-u zostały odrzucone z powodu braku możliwości technicznych. Sugerowano sprawdzenie przycisku reset w obudowie oraz pomiary napięć zasilania przy płycie głównej, które okazały się prawidłowe. Testy zasilacza na innym komputerze potwierdziły jego sprawność. Ostatecznie wskazano na uszkodzenie płyty głównej jako najbardziej prawdopodobną przyczynę problemu, z zaleceniem sprawdzenia procesora na innej płycie przed ewentualną wymianą płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA