logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyznaczyć maksymalną amplitudę niezniekształconego napięcia wyjściowego?

xaver23 11 Wrz 2008 12:22 1861 10
REKLAMA
  • #1 5525085
    xaver23
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Chciałabym wyznaczyć maksymalną amplitudę niezniekształconego napięcia wyjściowego w poniższym układzie. Problemem jest to, że nie wiem od czego ruszyć to zadanie ( jaki krok najpierw wykonać). Czy mógłbym prosić o małą podpowiedz w tym temacie?

• REKLAMA
  • #2 5525267
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    xaver23 napisał:
    Chciałabym wyznaczyć maksymalną amplitudę niezniekształconego napięcia wyjściowego w poniższym układzie. Problemem jest to, że nie wiem od czego ruszyć to zadanie ( jaki krok najpierw wykonać). Czy mógłbym prosić o małą podpowiedz w tym temacie?

Niestety, ale przy takim "ogromie" informacji odnośnie narysowanych na schemacie "klocków" i ich parametrów, to pytanie należy skierować do Jasnowidza a nie na elektroniczne forum... :cry:
  • REKLAMA
  • #3 5525354
    xaver23
    Poziom 17  
    Witam Szanownego kolegę Quarza.

Dodam jeszcze to:

Na rysunku znajduje się schemat wzmacniacza napięcia zmiennego, w którym wykorzystano monolityczny stabilizator napięcia ujemnego SM oraz "prawie" idealny" wzmacniacz operacyjny W1 ( zakres jego napięć wyjściowych ograniczony jest napięciami zasilania) . Charakterystykę wyjściową stabilizatora ilustruje rysunek. Prąd końcówki ADJ można pominąć tzn Iadj=0
  • REKLAMA
  • #4 5525390
    Quarz
    Poziom 43  
    xaver23 napisał:
    [ ... ]

Na rysunku znajduje się schemat wzmacniacza napięcia zmiennego, w którym wykorzystano monolityczny stabilizator napięcia ujemnego SM
    Powiedział co wiedział ale, że nie dużo... to nadal nie wiele wiadomo co to za:
    Cytat:
    monolityczny stabilizator napięcia ujemnego
    ... którego dla opisu jak niżej:
    xaver23 napisał:
    oraz "prawie" idealny" wzmacniacz operacyjny W1 ( zakres jego napięć wyjściowych ograniczony jest napięciami zasilania) . Charakterystykę wyjściową stabilizatora ilustruje rysunek. Prąd końcówki ADJ można pominąć tzn Iadj=0
    ... nie da się znaleźć pośród elektronicznej rzeczywistości... :cry:
    Natomiast teoretyczne i akademickie dywagacje co by było gdyby, tu - na tym Forum - mnie nie interesują... :D
  • #5 5525929
    xaver23
    Poziom 17  
    Przykro mi Quarz ale napisałem Ci wszystko to co dostałem na kartce z egzaminu i liczyłem na małą podpowiedz jak to ruszyć... A z tego co widzę że drwisz sobie z treści zadania nawiasem nie układanego przeze mnie....

Mnie tym bardziej nie interesują dywagacje co gdyby.. wole konkrety...
  • #6 5526174
    Quarz
    Poziom 43  
    xaver23 napisał:
    Przykro mi Quarz ale napisałem Ci wszystko to co dostałem na kartce z egzaminu i liczyłem na małą podpowiedz jak to ruszyć... A z tego co widzę że drwisz sobie z treści zadania nawiasem nie układanego przeze mnie....
    Ależ skąd, jak bym śmiał... :cry: ... ale przejrzałem Ciebie i już po drugim poście domyśliłem się, iż jest to zadanie z egzaminu na PŚl. ... :D ... a na to: patrz pkt. 16 Regulaminu... :!: :idea:

xaver23 napisał:
    Mnie tym bardziej nie interesują dywagacje co gdyby.. wole konkrety...
    Ależ to są właśnie akademickie dywagacje i domyślam się z jakiego Zakładu one wyszły... :idea: ...zbyt dobrze znam tamto środowisko... :D
  • #7 5526183
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 690
    Quarz ma rację, jak policzyć np. napięcie stabilizatora jak nie znasz jego nepięcia referencyjnego ?
  • #8 5526188
    Quarz
    Poziom 43  
    Paweł Es. napisał:
    Quarz ma rację, jak policzyć np. napięcie stabilizatora jak nie znasz jego nepięcia referencyjnego ?
    Jest dana charakterystyka... :idea:
  • REKLAMA
  • #9 5526263
    xaver23
    Poziom 17  
    Tak Panowie jest dana charakterystyka i mamy z niej napięcia odniesienia...

Ale co dalej..

Szkoda bo chciałem przy Waszej pomocy ( malutkiej) sam do tego dojść bo się bardziej z tego uczę. A tak pójdę na konsultacje ktoś mi to rozwiąże i nic z tego nie będę miał....
  • #10 5526291
    Quarz
    Poziom 43  
    Ależ Szanowny Studencie, zadanie to - choć akademickie - jest tak proste, iż nie mam sumienia by odbierać Tobie przyjemność jego rozwiązania... :D
    Dla mnie to chleb powszedni więc co to za przyjemność dla mnie, pytam retoryczne?
  • #11 5526576
    xaver23
    Poziom 17  
    może drogi kolego z racji na dość długa i przypominam czasem kretą znajomość.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyznaczenia maksymalnej amplitudy niezniekształconego napięcia wyjściowego w układzie wzmacniacza napięcia zmiennego z monolitycznym stabilizatorem napięcia ujemnego SM oraz wzmacniaczem operacyjnym W1 o ograniczonym zakresie napięć wyjściowych wynikającym z napięć zasilania. Problemem jest brak danych o parametrach elementów, co utrudnia rozpoczęcie analizy. Wskazano, że prąd końcówki ADJ można pominąć (Iadj=0). Dyskusja podkreśla potrzebę znajomości napięcia referencyjnego stabilizatora oraz charakterystyki wyjściowej, która jest dostępna. Zadanie ma charakter akademicki i wymaga analizy schematu oraz danych charakterystycznych, aby określić granice liniowej pracy wzmacniacza i stabilizatora, co pozwoli wyznaczyć maksymalną amplitudę niezniekształconego sygnału wyjściowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA