logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić stroboskop samochodowy z wtyczki zapalniczki na inne napięcie?

Methiu83 11 Wrz 2008 21:37 8013 11
REKLAMA
  • #1 5526897
    Methiu83
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam :) Mam takie pytanie. Zakupiłem sobie 2 stroboskopy do auta, które są podłączone do jednej regulacji. Jednak mają one końcówke pod napięcie zapalniczki. Chciałbym to przerobić, aby podłączyć to pod inne napięcie. Tyle, że jakie ? Teraz jest problem jak to zrobić jestem zielony z tej dziedziny :) Gdzie podłączyć plusa , a gdzie minusa ? Pozdrawiam i proszę o pomoc :)

Post był raportowany.
    (Pomocy!) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE. [hefid]
  • REKLAMA
  • #3 5528323
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Optoelektronika i Efekty Wizualne
  • #4 5528409
    Daniel Pietras
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Stroboskopy są zwykle wysoko napięciowe.Ale jeżeli to miało wtyk do zapalniczki to jest na 14,2V (potocznie 12V). Czerwony zwykle plus,czarny minus. i popatrz czy przypadkiem we wtyczce nie było jakichś elementów
  • REKLAMA
  • #5 5529221
    Methiu83
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Dokładnie wygląda to tak. Są 2 storboskopy połączone podwójnym kabelkiem czarnym i czarnym z białym paskiem, dochodzą one do małej plastikowej puszeczki w której się znajduje płytka i jakieś tam bezpieczniki ? następnie od tej puszki wychodzą 2 połączone kabelki czarny i czerwony i połączone są z przełącznikiem od włanczonia wyłanczania , regulacji stroboskopów od tego włącznika dopiero wychodzą 2 połączone kabelki czarny i czarny z paskiem które włąsnie są przylutowane do wtyczki zapalniczki :) Jak to podłączyć z przodu samochodu ? Pozdrawiam
  • #6 5529478
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Methiu83 napisał:
    Jak to podłączyć z przodu samochodu ?

Jeżeli chcesz koniecznie podłączyć ten stroboskop z przodu samochodu to najwygodniej będzie się podpinać bezpośrednio pod akumulator . Kup sobie dwa krokodylki czerwony i czarny , rozbierz wtyk zapalniczki i przewód ze środkowego kołka podłącz do czerwonego krokodylka będzie to +12V , przewód z bocznych styków wtyku podłącz do czarnego krokodylka będzie to masa czyli -12V . W przypadku pomyłkowego podłączenia krokodylków do akumulatora możesz zniszczyć stroboskop ! . Według mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby jednak przedłużenie przewodu do wtyczki zapalniczkowej nie ma wtedy możliwości pomyłki . Trzecia możliwość to kupienie przedłużacza do zapalniczki i wtedy nie musisz nic robić . :D
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #7 5557158
    mlodyolek
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam. Jakis czas temu zakupilem sobie stroboskopy do samchodu i zamontowalem je w przednich halogenach. przez jakis czas wszystko bylo ok ale jak chcialem je ostatnio wlaczyc to poszedl dymek z tej puszki w ktorej ustawia sie szybkosc blyskania itp itd. dodam tylko ze ten przerywacz co rozdzielal mi blysk "lewo prawo" cyka tylko nic nie blyska. co moglo sie spalic?? czy da rade to naprawic??
  • #8 5575360
    novytoja
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Na pewno się da :). Stroboskop nie miga ponieważ jest zwarcie lub nie dociera napięcie do palnika no ewentualnie przebicie na przewodach. Ale jeśli poleciał dym to musiał być "ogień" sprawdź czy w przetwornicy są sprawne kondensatory.
  • #9 5577467
    mlodyolek
    Poziom 11  
    kondensatory sa cale. tam jest taka jakby cewka albo transformator (nie wiem jak to nazwac cos w stylu uzwojenia nawiteny drut miedziany na cos) zamiast miedzanego koloru drut zrobil sie czarny. czy da rade cos z ttym zrobic??
  • REKLAMA
  • #11 5771494
    mlodyolek
    Poziom 11  
    kupilem te stroboskopy uzywane od dobrego znajomego. przez pare lat (jakies 3 4 ) chodzily bez zarzutu. u mnie siedzialy dwa tygodnie i szlak je trafil. gdy je wlaczylem w ogole nie zrygaly. myslalem ze ktorys przewod zasilajacy centralke sie odpial ale bylo wszystko ok. po chwili zaczal isc siwy dym i tyle. ten przerywacz cyka ale nic sie nie blyska.
  • #12 5777017
    Retron
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Takie trafa nie palą się same z siebie.
    Powodów mogło być kilka.
    Zawilgocenie wnętrza "centralki" i co za tym idzie jakieś zwarcie, zwarcie na palniku, odwrotne podłączenie zasilania, długa i intensywna praca itd...
    Na upartego możesz przewinąć to trafo, ale nie wiadomo, czy wystartuje. Bez schematu to ciężko cokolwiek powiedzieć...
    Proponuję zapomieć o temacie i kupić kolejne strobo. Zaoszczędzisz kupę czsu i nerwów.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki stroboskopów samochodowych zasilanych z gniazda zapalniczki (ok. 12V) na inne źródło napięcia, np. bezpośrednio z akumulatora. Stroboskopy te są zwykle urządzeniami wysokiego napięcia, zasilanymi napięciem około 12-14,2V, gdzie czerwony przewód to plus, a czarny minus. Zaleca się podłączenie bezpośrednio do akumulatora z zachowaniem polaryzacji, używając krokodylków, lub przedłużenie przewodu do gniazda zapalniczki, co minimalizuje ryzyko uszkodzenia. W przypadku awarii, jak dymienie z modułu sterującego (płytki z bezpiecznikami i przerywaczem), przyczyną może być zwarcie, uszkodzenie cewek lub transformatora, zawilgocenie, odwrotne podłączenie zasilania lub długotrwała praca. Naprawa uszkodzonego transformatora jest trudna bez schematu, a często bardziej opłacalne jest zakupienie nowego stroboskopu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA