logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwerter RS232C-USB FTDI232BL - problem z wykrywaniem po restarcie systemu

whosho 13 Wrz 2008 15:21 2581 12
REKLAMA
  • #1 5531460
    whosho
    Poziom 11  
    Witam,

Wykonałem testowy układ konwertera RS232c<=>USB na bazie układu FTDI232BL. Całość na początkowo płytce uniwersalnej wykonana zgodnie z notą katalogową producenta. Zasilanie +5V pobierane z magistrali USB, filtracja napięcia zasilania, koralik ferrytowy itd wszystko to jest. Układ dostał tez zewnętrznego eeproma.

Po początkowych problemach ze sterownikami (Win XP), udało mi się skonfigurować MProg'iem układ. PID i VID pozostały oryginalne (0403 , 6001), pozmieniałem jedynie opisy.
    Układ sprawnie dogadywał się z moim urządzeniem. Transmisja była też testowana w programie "Terminal".

Sęk w tym, że po odłączeniu kabla USB , restarcie kompa (być może nie po pierwszym, tylko którymś kolejnym) i ponownym podłączeniu układ jest widziany jako "nieznane urządzenie", a w jego karcie w menadżerze urządzeń, PID i VID widoczne są jako 0000, 0000.

Sprawdziłem ewentualne zimne luty itp. ale wszystko jest ok.

Na chwile obecną jestem już po serii prób ponownego odpalenia układu. Nic. Nie pomaga też zewnętrzny reset. Chwile temu zdecydowałem się zasilić układ nie z magistrali, lecz z linii stabilizowanego +5V z mojego urządzenia. Narazie bez efektów - ciągle to samo.

Czy ktoś miał już podobne wyskoki z tym scalakiem? Przejrzałem klika podobnych tematów na forum, zastosowałem kilka z tamtejszych porad, jednak nic to nie pomaga. Niekiedy układ startuje, niekiedy nie.

Czy jest możliwe, że eeprom wariuje i gubi dane?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!
  • REKLAMA
  • #2 5532305
    PiotrT
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Od jakiegoś czasu borykam się z tym samym problemem.Układ sprawdzony na 100% i działający na innych komputerach.U mnie po po podłączeniu od razu pojawia się komunikat o nieznanym urządzeniu.Także próbowałem różnych sposobów poradzenia z tą sytuacją ale bez powodzenia.Dziwne jest to ,że za którymś podłączeniem urządzenia jest "widzialne" przez komputer działa poprawnie.Porty USB w moim kompie są sprawne.
  • #3 5532509
    kred
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Ja bym spróbował sprawdzić czy pod linuksem za każdym razem przy podłączaniu kabla układ jest poprawnie wykrywany. Mam takie wrażenie, że windows (lub sterowniki) gubi się przy obsłudze usb.
  • REKLAMA
  • #4 5533038
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Proszę sprawdzić kabel łączący przejściówkę z gniazdem USB (albo wymienić na inny).
  • #5 5533533
    whosho
    Poziom 11  
    Kabel jest OK.
    W miedzy czasie zaproponowano mi podmianę eeproma na czysty. Nie mam już na stanie żadnego, tak więc spróbuję w tygodniu cos kupić. Ale pytanie brzmi co pomoże podmiana eepromu? Jeśli są w nim jakieś śmieci ( z niewiadomego powodu) to teraz będzie pusty, Mprog powinien wykryć urządzenie ze standardową konfiguracją. Ciekawe czy po którym odpaleniu sie wysypie...

Ale zawsze to jakaś opcja.
  • REKLAMA
  • #6 5534052
    PiotrT
    Poziom 20  
    Sprawdzałem niedawno jak się zachowuje układ z FT232 pod XP i 98.Pod XP po podłączeniu pojawia się informacja o nieznanym urządzeniu.Sprawdzane były wszystkie 6 portów USB i kabel. Dopiero za którymś razem znajdowane jest urządzenie.Ten sam układ pod 98 wykrywany jest od razu i za każdym razem po włożeniu wtyku USB do komputera.Tak więc jest przekonany ,ze jest to problem ze sterownikami pod XP na moim kompie. Odinstalowanie i ponowne instalowanie sterowników nie pomogło.Co do eeproma to na początku układ był bez niego i efekt ten sam (urządzenie nieznane), następnie dawałem "czysty" eeprom i to samo.
  • REKLAMA
  • #7 5534076
    whosho
    Poziom 11  
    czyli Fundacja TVN "nie jesteś sam" :|
    Ale żeby na oryginalnych sterach FTDI nie działało?
  • #8 5534147
    PiotrT
    Poziom 20  
    Na całkowicie nowym systemie XP urządzenie działa poprawnie i rozpoznawalne jest za każdym razem razem :D
  • #9 5534158
    whosho
    Poziom 11  
    Czyli? Myslisz, że jest "zaśmiecony" system?
  • #10 5534182
    PiotrT
    Poziom 20  
    Tak mi się wydaję.Na moim kompie sterowniki FTDI były kilka razy odinstalowywane i instalowane od nowe.Może to jest przyczyna lub jakieś wpisy pozostały w rejestrze i przez to jest problem z "nieznanym urządzeniem".
  • #11 5534266
    whosho
    Poziom 11  
    Spróbuję. Ale jak sobie pomyślę instalować potem cały soft... pół dnia z życia...
    Dzięki. Zobaczę czy pomoże i dam cynk.
  • #12 6703035
    krisbed1
    Poziom 1  
    Problem ten pojawia się jak transmisja do PC nie zostanie zamknięta. Nistety nie za bardzo wiem co z tym zrobić.
  • #13 7515065
    whosho
    Poziom 11  
    No to nieco odświeżę temat. Rozwiązaniem problemu z powyższych postów było całkowite usunięcie sterownika z systemu i jego ponowna instalacja.

Obecnie mam inny kłopot. Mam układ (ATMega16 + FT232RL). Aplikacja jest typowa, kondensator na nóżce 3V3, 2x 100nF do filtrowania zasialnia przy układzie + 10uF. Masy układu i kabla USB (obudowa) są spięte. Układ jest zasilany własnym napięciem 5V. Transmisja danych jest wolna, 9600, 8n1.
    Problem polega na tym, że dane wysyłane z PC do układu trafiają bez problemu, natomiast z powrotem przylatują dane z zawsze ustawionym 7 bitem, czyli

- 10100000 zamiast 00100000
    - 10000001 zamiast 00000001
    itd.

Wyczytałem z dokumentacji, że problemem może być linia reset#, ale testowałem 3 różne jej konfigurację i nadal jest to samo.

Będę wdzięczny za wskazówki co może być nie tak.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z wykrywaniem konwertera RS232C-USB opartego na układzie FTDI232BL po restarcie systemu Windows XP. Urządzenie początkowo działa poprawnie, jednak po kilku restartach i ponownym podłączeniu jest rozpoznawane jako "nieznane urządzenie" z PID i VID ustawionymi na 0000. Sprawdzono poprawność lutów, kabel USB oraz różne porty, bez skutku. Problem występuje tylko na niektórych komputerach z systemem Windows XP, natomiast pod Windows 98 oraz na nowo zainstalowanym XP urządzenie działa poprawnie. Sugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzone lub pozostałości po sterownikach w rejestrze systemowym, co wymaga całkowitego usunięcia i ponownej instalacji sterowników FTDI. Próby wymiany EEPROM na czysty nie przyniosły poprawy. Dodatkowo poruszono problem z transmisją danych w układzie ATMega16 + FT232RL, gdzie dane z powrotem z urządzenia mają ustawiony 7 bit, co może być związane z konfiguracją linii reset# i filtracją zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA