logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda NX 650 - Nierówna praca i gaśnięcie na niskich obrotach, problem z iskrą

andriei 13 Wrz 2008 18:34 12436 15
REKLAMA
  • #1 5532044
    andriei
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam mam motocykl Honda NX 650. Mam z nim problem, Silnik na niskich obrotach chodzi nie równo i czasem gaśnie. Dziwnie też zapala bo raz pali na dotyk a raz nie da się go uruchomić. Postanowiłem sprawdzić jaką iskrę daje cewka. kiedy kręcę rozrusznikiem to w pierwszym momencie pojawia się iskra później ginie i pojawia się kiedy puszczam rozrusznik. Czy to wina cewki? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5533577
    Breżniew
    Poziom 22  
    Ocena: 139
    Zanik iskry może być spowodowany słabym stanem akumulatora. Pod obciążeniem rozrusznikiem jest tak duży spadek napięcia w instalacji, że napięcie wtórne cewki HV jest za niskie do przeskoku iskry na świecy. powoduje to znaczne problemy z rozruchem.
    Inna przyczyna to stan gaźnika (ów). Podstawowe rzeczy to sprawdzenie zaworka iglicowego , poziomu paliwa w komorze pływakowej , czyszczenie kanałów układu wolnych obrotow i regulacja składu.
    Standardem powinno byc tez wyregulowanie zaworów przed ruszeniem gaźnika i wymiana swiecy zapłonowej na nową o odpowiedniej wartości cieplnej.
  • #3 5535861
    andriei
    Poziom 14  
    Witam wykręciłem świece i zauważyłem że wypala się ona na czarny kolor. Czy to wina zbyt bogatej mieszanki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5538395
    Breżniew
    Poziom 22  
    Ocena: 139
    Jeśli osad jest czarny , matowy ale suchy to zbyt bogata mieszanka -do przeglądu gaźnik i filtr powietrza.
    Jeśli osad jest tłusty , smolisty to silnik spala olej. Remont czeka.
    Poza tym zdarza sie, że montowane są świece o nieprawidłowej wartości cieplnej . Za zimna świeca tez będzie okopcona na czarno jak przy zbyt bogatej mieszance.
  • REKLAMA
  • #5 5538545
    andriei
    Poziom 14  
    Ok dziękuje. Pozdrawiam.
  • #6 5578767
    andriei
    Poziom 14  
    Witam w ostatnim czasie kupiłem do niej nową świece o odpowiedniej wartości cieplnej, wyczyściłem gaźnik i lekko go podregulowałem. Teraz silnik ładnie wkręca się na obroty i ma ładnego buta ale nadal gaśnie na niskich obrotach. W momencie ustania pracy silnika słychać dość głośny syk czy może to być wina mechanizmu dekompresyjnego?? Proszę o pomoc i pozdrawiam.
  • #8 5580126
    andriei
    Poziom 14  
    Witam wyregulowałem luzy zaworowe. Teraz silnik nie ma problemów z odpaleniem i chodzi w miarę równo ale zgasł mi jeden raz. obroty minimalne jakie ma silnik to teraz 1,5 tys. Co do dekompresora to jak go się ustawia? czy trzeba zdejmować pokrywę rozrządu??

Dodano po 39 [minuty]:

Witam dorwałem jakimś cudem serwisuwkę do dominatora. Oglądając instrukcje ustawiania luzów zaworowych wyczytałem że przed samą regulacją luzu trzeba wykręcić śrubkę z pokrywy alternatora i przekręcić silnikiem tak aby w oczku ukazał się znaczek "T" a ja głupi ustawiłem zawory przed zapoznaniem się z instrukcją :oops: ale nawet mimo tego silnik zaczął pracować równiej i zgasł już tylko raz. Z resztą podejrzewam że śruba regulacji składu mieszanki jest niekompletna.
  • #9 5580295
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Ustawienie na znak daje tylko tyle że masz pewność dobrze ustawionego wałka, czyli prawidłowego pomiaru luzu
  • #10 5580425
    andriei
    Poziom 14  
    Ale i tak czeka mnie poprawka prawda?
  • Pomocny post
    #11 5580442
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Może nie tyle poprawka co najwyżej kontrola jeżeli nie jesteś pewny ustawienia.
    Ps.
    0,10
    0,12
    na zimnym
  • #12 5580469
    andriei
    Poziom 14  
    Dzięki zobaczę jutro jakiego chaosu narobiłem
  • #13 6296458
    sk7e
    Poziom 11  
    witam
    moze to pytanie z innej beczki, ale gdy motor na niskich obrotach jest pod obciążeniem to coś stuka na dole w silniki chyba wał.
    czy powinienem bać się tego stukotu??
  • #14 6308099
    andriei
    Poziom 14  
    Witam. Nie jestem ekspertem w sprawie tego silnika, ale jeśli stuka wał to lęk jest jak najbardziej uzasadniony. Bynajmniej w moim nic nie stuka ani na niskich ani na wysokich obrotach.
  • REKLAMA
  • #15 7006186
    sk7e
    Poziom 11  
    a masz sprawny rozrusznik, zobacz czy szczotki są dobre
  • #16 7006412
    andriei
    Poziom 14  
    A z jakiego to powodu trzeba sprawdzić rozrusznik?

Podsumowanie tematu

✨ Motocykl Honda NX 650 ma problem z nierówną pracą silnika na niskich obrotach i gaśnięciem. Objawy obejmują nieregularne zapalanie oraz zanik iskry podczas rozruchu, który pojawia się tylko przy puszczaniu rozrusznika. Przyczyną zaniku iskry może być słaby akumulator powodujący spadek napięcia, a także stan gaźnika, w tym zaworek iglicowy, poziom paliwa w komorze pływakowej, czyszczenie kanałów wolnych obrotów oraz regulacja mieszanki paliwowo-powietrznej. Czarna, matowa osad na świecy zapłonowej wskazuje na zbyt bogatą mieszankę lub użycie świecy o nieodpowiedniej wartości cieplnej. Po wymianie świecy na odpowiednią i wyczyszczeniu gaźnika silnik pracuje lepiej, ale nadal gaśnie na niskich obrotach. Słychać wtedy głośny syk, co może wskazywać na problem z mechanizmem dekompresyjnym. Regulacja luzów zaworowych poprawiła pracę silnika, jednak minimalne obroty utrzymują się na poziomie około 1500 obr./min. Zaleca się sprawdzenie i regulację gaźnika, w tym prędkości wolnych obrotów oraz mechanizmu dekompresyjnego zgodnie z serwisówką. Dodatkowo warto zweryfikować stan rozrusznika, w tym szczotek, gdyż może mieć wpływ na problemy z rozruchem. Pojawiły się także pytania o stukot w silniku pod obciążeniem, który może świadczyć o zużyciu wału korbowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA