Witam! od pewnego czasu rozglądam się za układami sterowania silnikiem krokowym. Przegladajac rozne strony trafiłem na darmowy projekt microchipa z wykozystaniem PIC18C452 jako serce układu
i L298/TC4469 i tu moje pytanie numer 1:
czy w tej aplikacji maja byc podlaczone dwa układy rownolegle( U2 i U5) ? troche takie rozwiazanie nie podoba mi sie coś mi nie pasuje gdyz L298 to gotowy układ z wbudowanym H mostkiem do sterowania silnikow duzej mocy a TC4469 to układ logiczny nadający się do sterowania zewnetrznym H mostkiem zbudowanym z 4 tranzystorow....
pytanie numer 2:
Czy taka konfiguracja portu wejsciowego:
bedzdie wystarczająca do sterowania z poziomu mach'a czy innego programu do sterowania CNC. Oczywiscie pod wejscia tych switchy bym dał sygnał z płyty głownej do sterownika CNC.
Pytanie nr3:
gdzie szukać dobrych rozwiązań H-mostków wiadomo mi że źle wysterowane tranzystory piekielnie sie grzeją.
Dodaje w załącznikach schematy i opisy projektu z data scheetu
a tutaj link do manualla w pdf-ie i kodu zrodlowego w ASM:
http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1824&appnote=en011997
i L298/TC4469 i tu moje pytanie numer 1:
czy w tej aplikacji maja byc podlaczone dwa układy rownolegle( U2 i U5) ? troche takie rozwiazanie nie podoba mi sie coś mi nie pasuje gdyz L298 to gotowy układ z wbudowanym H mostkiem do sterowania silnikow duzej mocy a TC4469 to układ logiczny nadający się do sterowania zewnetrznym H mostkiem zbudowanym z 4 tranzystorow....
pytanie numer 2:
Czy taka konfiguracja portu wejsciowego:
Cytat:I/O pin RD5 (Pin 28) is connected with a SPST
switch for drive enable.
• I/O pin RD6 (Pin 29) is connected to a
push-button switch for motor direction selection
(FWD/REV). Each press of the switch will toggle
the direction.
• I/O pin RD7 (Pin 30) is connected to a
push-button switch for “Inch” movement of the
motor. Each press of this switch will move the
motor by a step, controlled by software.
bedzdie wystarczająca do sterowania z poziomu mach'a czy innego programu do sterowania CNC. Oczywiscie pod wejscia tych switchy bym dał sygnał z płyty głownej do sterownika CNC.
Pytanie nr3:
gdzie szukać dobrych rozwiązań H-mostków wiadomo mi że źle wysterowane tranzystory piekielnie sie grzeją.
Dodaje w załącznikach schematy i opisy projektu z data scheetu
a tutaj link do manualla w pdf-ie i kodu zrodlowego w ASM:
http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1824&appnote=en011997