logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić rozrząd po wymianie pompy wodnej w Audi 100 C4 2.6 V6?

goldeny 16 Wrz 2008 21:24 15296 11
REKLAMA
  • #1 5541883
    goldeny
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak w temacie posiadam audi 100 c4 2.6v6 i muszę wymienić pompę wodną bo cieknie z niej płyn i ma duże luzy na wałku , jak ustawic rozrząd po wymianie? i czy jest niebęzpieczeństwo, że przeskoczy pasek rozrządu z powodu tych luzów?dodam że pompa chałasuje coraz bardziej, czy są jakieś niespodzianki związane z wymianą pompy?prosze o pomoc i z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 5541924
    marek1977
    Poziom 33  
    Ocena: 710
    Jedź do warsztatu bo nie masz zielonego pojęcia o tym co chcesz zrobić. Sorki jeśli Cię obraziłem, ale rozrząd to nie wymiana filtra powietrza i możesz więcej zepsuć niż naprawić.
  • #3 5541941
    goldeny
    Poziom 11  
    pojęcie pojeciem ale o warsztatach w mojej okolicy też tak można powiedzieć,potrzebuje kilka porad gdzie szukać punktów i jak je zgrać bo niegrzebałem nigdy w v6, a niestety żeby tą pompe wymienić trzeba zdjać pasek rozrządu przynajmniej z jednego koła
  • #4 5542076
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    Jak pytasz o takie rzeczy to z tym silnikiem nie poradzisz
  • REKLAMA
  • #5 5542291
    goldeny
    Poziom 11  
    zobaczymy jak pójdzie, jutro rozmontuje wymienie pompe i poskładam tak jak było zaznaczając wszystko po swojemu, liczyłem tylko na jakies wskazówki
  • #6 5542398
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    Problem pojawi się przy rozbiórce, wskazówek nie będzie bo znak jest tylko na wale na wałkach nie ma
  • #7 5542716
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    Jak dobrze pamiętam na audi klub polska jest fotostory z wymiany.
    Wystarczy poszukać.
    I zrobione jest to z minimalną ilością rozbierania elementów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 5543557
    adamgorzach
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Kolego, jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z wymianą rozrządu w tym silniku, to daj sobie spokój, no ale jak już się uprzesz, to możesz pójść na łatwiznę i korektorem zaznaczyć punkty na kołach i na korpusie silnika- wtedy na pewno ustawisz rozrząd. Radzę jednak żebyś odwiedził mechanika:))
  • #11 5544349
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2259
    Witam. Jestem ciekaw dlaczego tak żle się wypowiadasz o warsztatach w twojej okolicy. Jeśli jeszcze nie rozebrałeś to zadzwoń do mnie, może zmienisz opinie.

Dodano po 1 [minuty]:

tel. 606276065
  • #12 5547238
    goldeny
    Poziom 11  
    witam wszystkich ponownie,wymiana pompy poszła gładko, rozrząd poznaczyłem wzgledem korpusu silnika i wszystko udało sie poskładać poprawnie, brakowało tylko tych momentów dokręcania srub ale dokręciłem porządnie i jest ok, pasek rozrządu naciągnąłem tak jak był czyli ugiecie maksymalne około 1.5cm,dzięki za wszystkie wskazówki,dla Carrot dzięki za schemacik i opis przydadzą sie napewno jeszcze kiedyś,pozdro dla wszystkich

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wymiany pompy wodnej w Audi 100 C4 z silnikiem 2.6 V6 oraz ustawienia rozrządu po tej operacji. Wymiana pompy wymaga zdjęcia paska rozrządu przynajmniej z jednego koła, co wiąże się z koniecznością prawidłowego ustawienia rozrządu. Problemem jest brak wyraźnych znaków na wałkach rozrządu – jedynie wał korbowy posiada oznaczenie, co utrudnia precyzyjne ustawienie. Zalecane jest blokowanie wałków rozrządu za pomocą specjalnego płaskownika z otworami i śrubami M8. Dla ułatwienia można zaznaczyć punkty na kołach i korpusie silnika korektorem, co pomaga w zachowaniu właściwego ustawienia. Wymiana pompy wodnej wymaga dokładnego dokręcenia śrub i odpowiedniego napięcia paska rozrządu (ugiecie około 1,5 cm). Wskazano również, że w internecie, m.in. na forum Audi Klub Polska, dostępne są fotostory i schematy ułatwiające wymianę. Wymiana pompy i ustawienie rozrządu w tym silniku jest skomplikowane i zaleca się skorzystanie z pomocy warsztatu, jednak możliwe jest samodzielne wykonanie przy zachowaniu ostrożności i precyzji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA