logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson W810i - biały ekran, możliwe zimne luty po upadku, jak naprawić?

l2afal 16 Wrz 2008 22:16 3003 11
REKLAMA
  • #1 5542060
    l2afal
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.Mam sony ericssona W810i dostałem go od kolegi ,w takim stanie iż nie chodzi wyświetlacz,a prawde mówiąc to wyświetlacz świeci na biało.Na pweno to nie soft, ani też nie taśma lcd,wyświetlacz jest sprawny bo go sprawdzałem na innym telefonie i działał.Wydaje mi sie ze telefon jest po upadku i powstały zimne luty.Mam proźbe czy ktoś mi powie coś więcej na ten temat,który układ jest odpowiedzialny za wyświetlacz , i jak to naprawić.Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 5542248
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    Zobacz sobie dokladnie zlacze od lcd czy niema gdzies powyginanych pinow.
    Zaczol bym tez od wgrania softu dla pewnosci.
    Podstaw sprawny lcd do tego telefonu i zonacz co sie dzieje.
  • REKLAMA
  • #3 5542919
    PITER.99
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Zacznij od softu potem przeczysc/przegzej gniazdo LCD na plycie.
  • #4 5544380
    l2afal
    Poziom 13  
    Wszystko sprawdzalem co mówiliście.Soft wgralem nowy.Taśme lcd też wymieniłem na nową.A wyswietlacz jest dobry w 100%.Ja obstawiam ze to coś z ukladem odpowiedzialnum za wyswietlacz, tylko nie wiem który to:(

Dodano po 3 [minuty]:

czym grzać te wszystkie gniazda.Bo z tego co wiem to lutownice hotair są drogie i nie stać mnie na nie.Czy macie jakieś domowe lub tńsze rozwiązanie na to?

Dodano po 1 [minuty]:

Wszystko sprawdzalem co mówiliście.Soft wgralem nowy.Taśme lcd też wymieniłem na nową.A wyswietlacz jest dobry w 100%.Ja obstawiam ze to coś z ukladem odpowiedzialnum za wyswietlacz, tylko nie wiem który to:(
  • #5 5544398
    wiśniowy18
    Poziom 33  
    Ocena: 103
    l2afal napisał:
    .......Taśme lcd też wymieniłem na nową...

A jak wymieniłeś taśmę LCD ? :D , przecież ona stanowi z wyświetlaczem jedną całość :D
  • #6 5544474
    l2afal
    Poziom 13  
    Kupiłem na alegro coś co sie tak nazywało i założyłem:)

Dodano po 9 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

• REKLAMA
  • #7 5545871
    PITER.99
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    ????????????????????????
    Czyli co wymieniles LCD??
  • #8 5546790
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Pewnie taśma kamery - tak się często ją nazywa (błędnie zresztą). A że nie naprawiła ona usterki lcd, to nawet nie dziwi mnie. Za to aparat pochodzi 2 lata dłużej na nowej taśmie.
  • #9 5565287
    l2afal
    Poziom 13  
    Nie wiem co mam z tym zrobic z tym telefonem.Nawet wgrałem nowy GDFS i nadal to samo.Chyba jednak trzeba będzie wymieni układ odpowiedzialny ze wyświetlacz tylko nie wiem który to, chyba coś z D2000 czy jakoś tak:)Tylko nie wiem jak to zrobic i czym.Napewno ddpada lutownica HOTAIR bo jest za droga jak na moją kieszeń.Widziałem gdzieś na allegro coś na podobe HOTAIR tylko wyglądało to jak zapalniczka:)Wie może ktoś jak to sie nazywa??
  • REKLAMA
  • #10 5569383
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    No więc - jak sprawdziłeś że lcd jest dobry?
  • #11 5571431
    l2afal
    Poziom 13  
    LCD sprawdzałem na innym telefonie i działał normalnie.
  • Pomocny post
    #12 5571518
    dan74
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Proponuję jeszcze raz optycznie sprawdzić stan słącza LCD najplepiej pod lupą. Jeśli nie widać mechanicznych uszkodzeń złącza proponuję je jeszcze raz przelutować. Jeśli to nie pomogło wygrzewamy procesor ( ta największa kwadratowa kostka). Jesli dalej nie widzimy poprawy trzeba sprawdzić czy nie ma przerwy ścieżek łączących procek ze złączem...w tym celu należy zdjąć procek i miernikiem sprawdzić przejścia
    powodzenia
    co do hot aira to niestety bez niego sie nie obejdzie, chyba że kolega ma dużo wprawy w posługiwaniu się opalarką...:)
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Sony Ericsson W810i ma problem z wyświetlaczem, który świeci na biało mimo sprawnego LCD i wymienionej taśmy LCD. Soft został ponownie wgrany, a wyświetlacz przetestowany na innym telefonie, gdzie działa poprawnie. Podejrzenie padło na zimne luty lub uszkodzenie układu odpowiedzialnego za wyświetlacz, prawdopodobnie elementu oznaczonego jako D2000. Zalecane jest dokładne sprawdzenie i przelutowanie złącza LCD pod lupą oraz ewentualne wygrzewanie procesora (największa kwadratowa kostka). Sprawdzenie ciągłości ścieżek między procesorem a złączem LCD wymaga zdjęcia procesora i pomiaru miernikiem. Do lutowania i wygrzewania najlepiej użyć lutownicy hotair, choć jest ona droga; alternatywnie można próbować opalarką, jednak wymaga to dużej wprawy. Wymiana taśmy LCD była błędnie rozumiana przez autora, gdyż taśma i wyświetlacz stanowią jedną całość.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA