logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 4010 Comfort - lista nieodebranych połączeń po podniesieniu słuchawki

Twix_1 02 Mar 2004 21:42 2131 7
REKLAMA
  • #1 528372
    Twix_1
    Poziom 2  
    Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    Aparat Gigaset 4010 Comfort po ok 6 miesiącach bezawaryjnego użytkowania zaczyna szwankować.
    Problem pojawia się w momencie gdy słuchawka stoi na bazie - telefon NIE DZWONI (słuchawka się ładuje). Po podniesieniu słuchawki pojawia się lista nieodebranych połączeń. Gdy słuchawka leży obok bazy wszystko jest OK. Nie sprawdzałem słuchawki z inną bazą gdyż nie mam takiej możliwości. Próby zresetowania ustawień słuchawki oraz bazy nie dają rezultatu. Czasami również aparat traci kontakt z bazą ale są to sytuacje sporadyczne.
    z góry dziękuję za pomoc
    Bartek
  • REKLAMA
  • #2 528534
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    I to jest jeden z większych problemow w tej serii.
    Nie spotkałem opisu sposobu naprawy w jednoznaczny sposob określający co"padlo"
    Sprawdż obwody zasilania części radiowej i stabilizacji napięcia zasilającego i kondensatory w tych obwodach.Czasami pomaga.
    Prawdopodobnie skończy sie to utratą możliwości logowania i/lub
    poprawną pracą przez kilka godzin póżniej samoczynnym wylogowaniem i tak dookoła ...Macieju.
    Procesor? zasilanie części radiowej? wariacje pamięci? .?.?./
    Jak nie pomoże to..moze inni coś wiedzą.
  • REKLAMA
  • #3 529649
    Twix_1
    Poziom 2  
    Dzięki za wskazówki Chyba dalszy scenariusz już się zaczął baza działa jak się jej podoba - raz loguje OK a za chwile szuka bazy i ani automatyczne ani ręczne logowanie nic nie daje. Zastanawiam się nad zakupem samej bazy np mikro - ale sam nie wiem czy jest to metoda ????
  • #4 530341
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Wszystkie drogi prowadzą do ...Siemensa.
    G 4000 mikro to chyba to samo w innej budzie...
    Usłyszałem o sposobie na ten problem jak sie dowiem za tydzień dwa to dam znać
  • REKLAMA
  • #5 533877
    Twix_1
    Poziom 2  
    OK Jeszcze raz wielkie dzięki. Czekam na jakieś info.
  • REKLAMA
  • #6 543066
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    hallo wojtek czy coś wiesz już z tą bazą też dostałem taką do naprawy.

Po dwóch godzinach doszedłem zimne luty pod płytką radiówki . Drugiego robiłem już tylko 10 minut
  • #7 543518
    Twix_1
    Poziom 2  
    Dziękuję za wskazówkę - problem w tym że nie bardzo wiem gdzie tego szukać ( z tego co czytałem na elektordzie to ten prostokątny element z metalicznym ekranem ??) ; jak tak to pytanie czy zwykłą lutownicą sobie z tym poradzę. Proszę o info dzięki Bartek
  • #8 543790
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    musisz mieć stację na gorące powietrze i grzać aż będzie pływać na kulkach

Podsumowanie tematu

✨ Telefon bezprzewodowy Gigaset 4010 Comfort po około 6 miesiącach użytkowania wykazuje problem z nieodbieraniem połączeń, gdy słuchawka znajduje się na bazie i jest ładowana. Po podniesieniu słuchawki pojawia się lista nieodebranych połączeń, a czasami urządzenie traci łączność z bazą. Próby resetowania słuchawki i bazy nie przynoszą efektu. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzeń obwodów zasilania części radiowej, stabilizacji napięcia lub zimnych lutów pod płytką radiówki w bazie. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów i lutów, szczególnie pod elementem radiowym z metalicznym ekranem. Naprawa wymaga użycia stacji na gorące powietrze do rozgrzania i ponownego przelutowania. W dyskusji pojawiła się sugestia, że model Gigaset 4010 Comfort jest blisko spokrewniony z Siemens G4000 mikro, co może mieć znaczenie przy ewentualnej wymianie bazy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA